Politik

Efter NSA och Lexbase, kan vi lita på Silicon Valley och den allt mer påträngande IT-teknologin?

När Jim Clark och Marc Andreesen släppte den första webbläsaren på Castro Street i Mountain View här i Silicon Valley så öppnades visioner av ett utopiskt samhälle utan gränser, där alla hade fri tillgång till information från världens alla hörn. En världsomspännande social revolution vars make mänskligheten aldrig tidigare har skådat.

Även om mycket av webbpionjärernas visioner faktiskt blev verklighet så vet vi idag att det också finns en mörk baksida på Webben. Samtidigt som vi får tillgång till information så samlar IT-företagen för att inte tala om NSA och FRA, in allt mer närgången information om oss själva.

Den mobila webben har gjort det möjligt för polis, myndigheter och IT-företag att följa oss på ett betydligt mer närgånget sätt än när vi satt vid skrivbordet och knackade på en gammaldags stationär dator.

Men inte bara det. Den del av den information som myndigheterna samlar in, och som de flesta säkert trodde skulle vara integritetsskyddad, kan också läggas ut på webben för ekonomisk vinning. Fallet Lexbase kommer med stor säkerhet att följas av andra liknande USA-inspirerade fall. Här i USA har vissa aktörer helt sonika lagt ut liknande information helt gratis för alla att se och läsa, och samtidigt meddelat de som hängts ut att man är beredd att ta bort informationen mot betalning. M.a.o. ren och skär utpressning.

Martin Gelin har besökt Silicon Valley och skriver i DN: Storebror ser åt dig

Googles globala framgångar har möjliggjorts för att folk i allmänhet litar på Google. Få globala företag har ett liknande förtroende. Deras slogan ”Don’t be evil” har möjligen skamfilats då och då under deras 15-åriga historia, men på Mountain View-kontoret kan de anställda fortfarande säga den högt utan att rodna. Denna image har varit en förutsättning för Googles globala expansion.

Utöver den totala dominansen man har på sökområdet håller man även på att kraftigt expandera andra verksamhetsområden. Med Google Maps, deras populära kartsystem, har de snart bokstavligen kartlagt hela planeten. I det hemlighetsfulla Google X-huset i Mountain View utvecklar man en rad robotar och produkter som lär att förändra vår ekonomi och vardag radikalt under kommande decennier. Man har redan släppt de första exemplaren av bilar som kör sig själva. Google har snart scannat nästan varje bok som hittills publicerats.

Det är egentligen märkligt att IT-företagen här i Silicon Valley har lyckats sälja sin sockersöta vision av hurtfriska och superintelligenta IT-visionärer vars enda intresse ligger i att förbättra världen och som inte har minsta tanke på egen vinning.

Det är för tidigt att veta vart vi är på väg, utopi eller dystopi, men det är hög tid att vi alla inser att det kan gå mycket snett mycket fort om IT-företagen och myndigheterna ohämmat får använda IT-teknologin för att samla in allt mer information om miljarder människor.

När den verksamheten väl är satt i system kommer det att bli mycket svårt att vrida tillbaks klockan.

Pressklipp:
Aftonbladet,Aftonbladet

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]

7 thoughts on “Efter NSA och Lexbase, kan vi lita på Silicon Valley och den allt mer påträngande IT-teknologin?

 1. Bossebus

  L: Du är bara dum,eller låtsas,annars bannar NSA dig. Gör en pudel för f*an. Jag är ju inte ens svensk. 😀

  1. Lennart

   Bossebus: Där ser man, svenskhetens fördämingar rasar. Jag kom ihåg när jag sa rullbräde och blev rättad med att “vi säger rollerblade i Sverige”.

 2. Bossebus

  //Det är egentligen märkligt att IT-företagen här i Silicon Valley har lyckats sälja sin sockersöta vision av hurtfriska och superintelligenta IT-visionärer vars enda intresse ligger i att förbättra världen och som inte har minsta tanke på egen vinning.//

  Du gick på den lätte minns jag.

  Inte fel att ändra sig.

Comments are closed.