Politik

Kan mobila sjukvårdsappar verkligen göra frisk- och sjukvården bättre och billigare?

Bilden är klickbar.

Det är inte en överdrift att säga att mobila appar har tagit sjukvården och hälsomedvetna människor med storm. Allt fler människor bär idag med sig en hälsoapp i sin mobil, en app som kan mäta ens hälsa men också kommunicera med ens sjukvårdscentral. Själv kan jag t.ex. läsa stora delar av min patientjournal direkt i mobilen.

Bland de mest framgångsrika apparna är de som hjälper kroniskt sjuka patienter att komma ihåg om de har tagit sin dagliga medicin eller inte.

Men trots en ständig ström av trumvirvlar från entusiaster som Eric Topol och andra så är det tvivelaktigt om de nära 80 000 mobila sjukvårds och hälsoappar man idag kan hitta på Apples Androids och appbutiker kommer att påverka sjukvården i någon större utsträckning.

Orsakerna är flera. En är läkarnas motstånd. Eftersom premissen bakom sjukvårdsapparna är att få ner de höga sjukvårdskostnaderna i USA och eftersom läkarna i USA traditionellt har fått betalt för att leverera vård, inte för att leverera bättre vårdkvalitet, så betraktar dom appar som kan leda till färre fakturerbara patientbesök med stor misstänksamhet. Det kommer på sikt att förändras om Obamacare överlever, vilket idag är långt ifrån säker.

Health and appiness. Those pouring money into health-related mobile gadgets and apps believe they can work the miracle of making health care both better and cheaper

A growing posse of entrepreneurs think the big money is to be made in the second category, of apps and devices that seek to transform the way health care is delivered. Large companies spy an opportunity here too. Qualcomm, which sells wireless technology and services, has set up an m-health division, Qualcomm Life, and built a technology platform to make it easy for m-health companies to combine data about things such as the medicines people take and the results of tests they run on themselves, so their doctors can get a more complete picture of their health….
Last year Medtronic, a huge medical-devices company, splashed out $200m to buy Cardiocom, which combines telehealth services with wireless home gadgets, including scales for heart patients for whom sudden weight gain may be a dangerous symptom. In October Verizon, a mobile-telecoms operator, launched a platform to transmit data from home devices, such as glucose monitors, to the firm’s secure “cloud” of servers.

En annan orsak som blev uppenbart i fallet med DNA-testerna som levereras av Silicon Valley-företaget 23 and Me, är att läkarna på grund av sin expertis och med all rätta har tolkningsrätten till de medicinska data som apparna samlar in.

Vi ser samma tvivel när det gäller Google Glass och dess användning inom sjukvården.
Stephanie M. Lee skriver i San Francisco Chronicle: Startups see healthy future for Google Glass in medicine

Chronic wounds, a market worth $25 billion, offer a particularly promising opportunity for Glass because patients need constant monitoring and outpatient care. About 6.5 million patients in the United States suffer from the condition, according to the National Institutes of Health. These wounds, such as diabetic ulcers and venous ulcers, can take more than six weeks to heal.

….
Dr. Peter Schubart, director of the Wound Care Clinic at O’Connor Hospital in San Jose, doesn’t see a great advantage in Glass. Schubart and his staff constantly take digital photographs of wounds and upload them to the electronic medical record system. It takes all of 20 seconds, he said. He also wonders if insurers and Medicare will still compensate him if he determined, by way of Glass, that a patient didn’t require in-person treatment. Under health care reform, Samani said insurers will increasingly pay for quality of care instead of the standard fee-for-service model.

Consumer advocates have also raised concerns that hackers might steal sensitive patient information.

Vad man ser är att sjukvården liksom andra områden i samhället, utvecklas med en snigels hastighet. I alla fall i jämförelse med konsumentmarknaden. Ny teknologi måste stötas och blötas för att se hur effektiv den verkligen är, för att se om den har biverkningar som inte är uppenbara på ytan, och för att försäkra sig om att den inte bryter mot det ofta mycket komplicerade regelverk som redan finns på plats.

Det är inte bara att tuta och köra och se vad som händer som på konsumentmarknaden.

Så mobila hälso och sjukvårdsappar kommer att spela en allt viktigare roll, men det kommer att ta många långa år innan dom blir allmänt vedertagna.

Pressklipp:

[tags] Sjukvården, Sjukvårdsappar Google Glass inom sjukvården, Google Glass sjukhus, Google Glass läkare, Google Glass vården, Google Glass patienter, Mobila appar hälsa[/tags]

One thought on “Kan mobila sjukvårdsappar verkligen göra frisk- och sjukvården bättre och billigare?

Comments are closed.