Politik

Vicarious och DeepMind, håller den artificiella intelligensen på att återinta Silicon Valley?

Bilden är klickbar

När riskkapitalet flödar från allt större ymnighetshorn så ger sig allt fler IT-entreprenörer in på allt mer riskfyllda projekt. Och ett av de mest riskfyllda är jakten på artificiell intelligens; drömmen om att få antropomorfistiska datorer som mer eller mindre kan tänka som människor.

Det var för att jobba med artificiell intelligens som jag kom hit till Silicon Valley, men det var mot slutet av 80-talet, och teknologin var långt ifrån redo för de primitiva system som vi snickrade ihop.

Läget är inte mycket bättre idag, vilket inte hindrar en ny generation av entusiaster från att försöka hitta den heliga graalen och vända upp och ner på dagens IT-industri. Som jag skrev om för några dagar sen Googles köp av brittiska AI-företaget Deepmind visar vart Silicon Valley är på väg

Evelyn M Rusli skriver i Wall Street Journal om Silicon Valley-företaget som hittills inte har lyckats göre mycket mer än att framställe en mjukvaruprodukt som kan lösa captchas: Startups, Tech Giants Race To Code the Human Brain
Startups, Tech Giants Expand World of Artificial Intelligence; Software With an ‘Imagination’

Like an infant, Vicarious’s software started with the basics, first learning to recognize simple shapes such as text. Now it is beginning to understand texture and lighting. Eventually, Vicarious’s researchers hopes the software will learn how to move within the physical world and understand cause-and-effect relationships.

Vicarious’s team of eight is best known for claiming to break the online Captcha test, or the Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. The test, which typically appears on websites before registration or payment, shows a series of slightly jumbled numbers and letters that make it difficult for a computer to scan. Last October, Vicarious announced that its software can break Captcha 90% of the time.

The announcement irked some in academia who questioned the strength of the software.

Sanningen är att artificiell intelligens liksom kvantdatorer är exempel på s.k. “blue sky”-projekt som är kul att jobba på så länge man kan få finansiärer att ställa upp, men där riskmomentet är överväldigande stort.

Istället för generella artificiell intelligens-baserade system så satsar man idag på massivt parallella Big Data-baserade system som kan automatisera mycket begränsade arbetsuppgifter, som att checka ut varor på ICA, spela schack, flyga jumbojättar, läsa röntgenplåtar, översätta från ett språk till ett annat, eller handla aktier på Wall Street.

Big Data har blivit dagens artificiell intelligens helt enkelt.
Vilket inte förhindrar entusiaster att drömma om att skapa intelligenta datorsystem, speciellt inte när riskkapitalet flödar.

Pressklipp:

[tags] [/tags]