Politik

Big Data för små människor, Dna-sekvensering på nyfödda öppnar möjligheter och skapar problem

Enklare Dna-sekvensering av vuxna för $99 är redan vanligt från företag som 23 and Me här i Silicon Valley, och mer utförliga Dna-tester för under $1000 är på väg. Men det är bara början på en dramatisk utveckling inom DNA-teknologin.

För idag är det bara en tidsfråga innan varje nyfött barn kommer att bli Dna-testat, vilket kommer att göra det möjligt att sätta in tidiga åtgärder mot ärftliga sjukdomar, men som samtidigt också öppnar en Pandoras ask av etiska och praktiska frågor.

Vilka ärftliga sjukdomar är allvarliga nog att vi måste åtgärda dom, och vad är riskerna att ingripa på ett tidigt stadium? Och öppnar inte tidiga Dna-tester för att abortera oönskade foster, t.ex. flickor?

Anne Eisenberg skriver i New York Times:

Genomic sequencing may reveal many problems that could be treated early in a child’s life, avoiding the diagnostic odyssey that parents can endure when medical problems emerge later, said Dr. Cynthia Powell, winner of one of the research grants and chief of the division of pediatric genetics and metabolism at the University of North Carolina School of Medicine.

The research projects are unusual in that they tightly link technical and clinical problems with ethical ones, said Dr. Edward McCabe, chief medical officer at the March of Dimes in White Plains. “So often in biomedical research, there is a siloed way of thinking,” in which technical problems are considered independent of their social implications, he said. “Here we have transdisciplinary thinking at the core.”

Oavsett hur snabb den här utvecklingen går så är det bara en tidsfråga innan alla patientjournaler kommer att innehålla en karta över de nyföddas DNA. Något som kommer att förbättra sjukvården men samtidigt alltså introducera en mängd etiska frågor.

[tags]DNA-tester, DNA barn, DNA foster [/tags]

5 thoughts on “Big Data för små människor, Dna-sekvensering på nyfödda öppnar möjligheter och skapar problem

 1. Mats

  Lennart: De släktingar jag hittat verkar vara väldigt avlägsna. De som jag är mest besläktad med står som “2nd to 3rd Cousin” och vi delar 2.39% likhet vid DNA testet. Släktingarna i USA ligger på 0.9% och verkar vara “5h Cousin” så det är nog väldigt avlägset.Min släkt på båda sidor är från Norrland så långt tillbaka vi vet och de var ju inte ovanligt att man hade 6-10 barn per generation på den gamla tiden när det var bondesamhälle.

  Men det finns en del andra roliga funktioner som tex kan man se spridningen av medlemmar som delar ens dna och ligger märkta som prickar på en Världskarta. Förutom norra Europa och USA så hade jag en avlägsen släkting i Thailand.

  Christer: Intressant. Enligt 23andme så är jag 3.2% Neandertalare 🙂

  1. Lennart

   Mats: OK, andra eller tredjekusiner betyder att deras farsfarsföräldrar eller vad det blir utvandrade för tre-fyra generationer sen. Ett mycket genialiskt sätt att hitta släktingar måste jag säga.

 2. Christer W

  Mats, du missade den verkliga släktrariteten, neanderthalsgenen.
  Maj 2010 publicerade Science resultatet av ett utkast grundat på studier av fyra miljarder baspar av neandertal-dna. Om resultaten är riktiga så bär dagens icke-afrikanska människor på mellan en och fyra procent av neandertalarnas dna. Människan skulle alltså ha korsats med neandertalare strax efter utvandringen från Afrika.
  Ett år senare, juli 2011, publicerade forskare senare forskningsresultat i Molecular Biology and Evolution är att andelen neanderthalsgener skulle vara ännu högre, 9 %.
  Enligt senaste forskning så har andelen neanderthalsgener i den moderna människan stigit till 20%. Men de flesta av oss tycks bara bära något mellan 0 till 3%
  Det där med ursprungsbefolkning kan få en helt annan betydelse.

 3. Mats

  Jag kanske gör reklam nu men jag testade själv testet för 99$ och det var riktigt intressant. Jag fick veta hur stor procent del som jag hade mest liknade dna från. jag är från Västerbotten och det visade sig att jag var mestadels skandinav men 12% Finsk och 1% Engelsk.

  Jag har fått kontakt med en del avlägsna ättlingar från USA och Kanada via deras hemsida eftersom sidan matchar andra medlemmars som man delar en viss procent DNA med.

  Jag fick också en slags hälsovisning med vilka sjukdomar, allergier och attribut som jag har högre risk att databas av, det var hyfsat kallsvettigt att läsa.
  Men sedan ett par månader tillbaka man inte länge få någon hälsovisning för att det förbjudits av USA´s regering. Jag undrar om det förbjöds på grund av att det kan ge för mycket makt i den offentliga sjukvården obamacare) om man själv vet vilka förhöjda risker man har för vissa sjukdomar?

  1. Lennart

   Mats: Tack för ett jätteintressant inlägg! Speciellt intressant att höra att du har fått kontakt med avlägsna släktingar.
   Orsaken till att 23andMe inte längre får ge hälsoråd beror på amerikanska FDA, USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndigheten anser att 23andMe inte har den medicinska kompetens som behövs för att ge såna råd. Något som jag måste säga jag håller med om.

   Men hur som helst, en mycket intressant tjänst som många av mina vänner har använt sig av.

   Var det möjligt för dig att få någon aning om hur avlägsna de släktingar du hittade är?

Comments are closed.