Politik

Den helt osannolike Jens Spendrup och riskkapitalet i Silicon Valley

Att Svenskt Näringslivs styrelseordförande Jens Spendrup blandar ihop feminister med kommunister och socialister och inte verkar gilla kvinnor överhuvudtaget, utom möjligen som trofebimbon är med tanke på deras helt osannolika “tankesmedja” Timbro kanske inte så underligt.

Man undrar bara om han är så förvirrad att han inte inser att han faktiskt gillar kapitalismen. Ju mer extrem desto bättre. Kanske någon kan hålla upp ett stort plakat som han kan läsa nästa gång han blir intervjuad bara så att han vet vad han ska säga.

Tyvärr är det precis lika dåligt beskaffat med feminismen bland riskkapitalet här i Silicon Valley som med antalet kvinnor i svenska bolagsstyrelser.

Dan Primack skriver i Fortune: Venture capital’s stunning lack of female decision-makers

It’s no big secret that the vast majority of venture capitalists are men. But that vastness is even a bit larger than I had expected.

To do so, we first asked PitchBook for a list of all U.S.-based VC firms that had raised at least one fund of $200 million or more since 2009. In total there were 92 such firms, which had raised approximately $66.3 billion for 138 funds over that time period.

What we found was that only 23 of the 542 partner-level VCs I identified were female. That works out to just 4.2%, and actually would be a bit lower if we could figure out how many partner-level VCs work at Sequoia Capital (the firm declined to disclose, except to acknowledge that none of them are women).

Tur att Spendrup inte blev tillfrågad vad han tycker om invandrare, samkönade äktenskap, eller den globala uppvärmingen.

Pressklipp:

Aftonbladet,DN, SR

[tags]Jens Spendrup, Jens Spendrup kommunism, Jens Spendrup feminism [/tags]

23 thoughts on “Den helt osannolike Jens Spendrup och riskkapitalet i Silicon Valley

 1. San

  NR3 Spendrup har själv rekryterat hälften kvinnor till styrelsen i sitt eget bolag. Så återigen kan det kanske ligga något i vad han säger, då han uppenbarligen tycker det är värt att ha en jämställdstyrelse.

 2. roger

  Lennart: Det är bra att vara skeptisk, gör din egen analys av SCB´s underlag: Kvinnor och män i näringslivet 2013
  http://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0201_2013A01_BR_LE0201BR1301.pdf

  CW:

  Peter, LOs styrelse bygger på att förbunden ska vara representerade med en plats i styrelsen. De enda förbund som har majoritet kvinnor som medlemmar är Kommunal och Handels, alla andra förbund har väldigt få kvinnor. Det är troligt att fler kvinnor jobbar inom tjänstesektorn.

  Om man tycker att denna logik är okej, så bör man tona ned gnället över det privata näringslingslivet. Där är det nämligen extremt få kvinnodominerande branscher.
  Det som det gormas högst om är kvinnor inom börsbolagens styrelser, vilka börsföretag har en kvinnlig majoritet bland sina anställda? Finns det något?

  Byggbranschen består av 10% kvinnor, men det är 18% kvinnor i byggbranschens styrelserum. (detta är iofs ett undantag).

  Vidare är orättvisorna (styrelserumskönsfördelningen) större i företag med förre anställda. I företag med 2-500 anställda utgör kvinnor 24% av styrelsen men i storföretag med >1500 anställda utgör de 31%. Ser man på ledning så är orättvisorna ännu större än i styrelserummen.

  Det jag vänder mig emot NR1 är att det är sånt liv om att att få in ett 100-tal överklasskärringar i börsbolagens styrelserum, för det är faktiskt den mest jämnställda platsen!!! Fokus bör ligga på att branscherna som helhet behöver få jämnare könsfördelning. Att byggbranschen bara har 10% män och att kvinnor utgör 70% respektive 83% av dem som jobbar inom kategorierna “utbildning” och “inom vård & omsorg” är såklart ett långt mycket större samhällsproblem.

  Det jag vänder mig emot NR2 är att avvikande åsikter i sådana här frågor avfärdas högljutt utan att ens fundera på om det ligger något bakom. Spendrup har ändå varit i branschen i XXår och säger han att det är svårt att hitta/rekrytera kompetenta kvinnor till denna position, då kanske man skall överväga om det ligger någon sanning i det och vad man kan göra åt det.

 3. Bosse

  men jag har lärt mig att man alltid ska vara skeptisk till män som förklarar hur kvinnor är eller vita som förklarar hur svarta är, osv

  Absolut Lennart, jag är precis lika skeptisk till detta som jag är till det motsatta förhållandet.

 4. roger

  Ytterligare förklaring, ca 50% av styrelsejobben är rekryteras internt, kännedom om företag och bransch är ju ofta ett +. Nästan varenda bransch består av en manlig majoritet bland de anställda. Av 14 branscher är två kvinnodominerande: utbildning & vård.

  Att börja kvotera i styrelser är att börja i fel ände, en jämnare könsfördelning överlag hade varit önskvärt, så kommer jämnare styrelsefördelning på köpet.

  Att det finns ett sådant engagemang om att få fram 100 överklasskärringar och välbetalda fruntimmer i beslutande positioner förvånar mig.

  Det är längre ned i kedjan de flesta orättvisorna finns, första-/andra-linjeschefer, arbetsledare och VD´s mm. Feminism för det vanliga folket!

 5. roger

  Tyvärr för företagen så visar alla undersökningar: Män prioriterar karriären mer än kvinnor. Fler män än kvinnor startar egna företag. Fler män än kvinnor vill vara chef. Fler män än kvinnor vill vara VD. Män vill sitta i styrelse i större utsträckning än kvinnor.

  Därför ser det ut som det gör idag.

  Om en kvinna och en man med exakt samma kompetens bägge jagar ett styrelsejobb idag, så har kvinnan bäst odds att lyckas.

  Vissa saker får dock inte skrivas eller tyckas i Sverige idag, detta är ett av de områden där endast en åsikt tillåts.

  1. Lennart

   roger: Tack för kommentaren, men jag har lärt mig att man alltid ska vara skeptisk till män som förklarar hur kvinnor är eller vita som förklarar hur svarta är, osv. Jag tror därför att det är litet mer nyanserat än så.

 6. Christer W

  peter, med den logik borde alla kvinnor sitta i styrelsen för Bag in Boxföretagen. (visst, fördom, alla kvinnor dricker inte Bag in Box)
  Nu ska jag ta min hostmedicin, Gammeldansk.

 7. Peter Andersson

  Hmmm… eftersom män dricker mer öl än kvinnor så är det väl då förstås helt okej egentligen att Spendrups inte har så många kvinnor i styrelsen – affärsbesluten riktar sig ju mot män…

 8. Christer W

  Lennart, inte alls, även om jag har mött en och annan av dem så skulle jag inte komma ihåg alla. Det räckte med att titta på listan för styrelserepresentanter.
  Jag visste hur det går till när LO.s styrelse väljs och den ungefärliga könsstrukturen i de olika förbunden ser ut.

 9. Christer W

  Peter, LOs styrelse bygger på att förbunden ska vara representerade med en plats i styrelsen. De enda förbund som har majoritet kvinnor som medlemmar är Kommunal och Handels, alla andra förbund har väldigt få kvinnor. Det är troligt att fler kvinnor jobbar inom tjänstesektorn.

  LOs ledning

  Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande
  Tobias Baudin, förste vice ordförande
  Ingela Edlund, andre vice ordförande

  Torbjörn Johansson, avtalssekretare

  Byggnadsarbetareförbundet

  Ordinarie: Johan Lindholm
  Lars Hildingsson, 1e suppleant
  Patrik Östberg, 2e suppleant
  Torbjörn Hagelin, 3e suppleant

  Elektrikerförbundet

  Ordinarie: Jonas Wallin
  Thomas Sandgren, 1e suppleant
  Ulf Carlsson, 2e suppleant
  Ronny Wenngren, 3e suppleant

  Fastighetsanställdas Förbund

  Ordinarie: Hans Öhlund
  Magnus Pettersson, 1e suppleant
  Gunilla Kevdal, 2e suppleant
  Peter Aronsson, 3e suppleant

  GS, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch

  Ordinarie: Per-Olof Sjöö
  Tommy Andersson, 1e suppleant
  Erik Georgii, 2e suppleant
  Mari Arvidsson, 3e suppleant

  Handelsanställdas Förbund

  Ordinarie: Lars-Anders Häggström
  Susanna Gideonsson, 1e suppleant
  Tommy Tillgren, 2e suppleant
  Harald Petersson, 3e suppleant

  Hotell och Restaurang Facket

  Ordinarie: Ella Niia
  Therése Guovelin, 1e suppleant
  Malin Ackholt, 2e suppleant

  IF Metall

  Ordinarie: Anders Ferbe
  Monika Theodorsson, 1e suppleant
  Veli-Pekka Säikkelä, 2e suppleant
  Lars Ankarfjäll, 3e suppleant

  Kommunalarbetareförbundet

  Ordinarie: Annelie Nordström
  Anders Bergström, 1e suppleant
  Lenita Granlund, 2e suppleant
  Per Holmström, 3e suppleant

  Livsmedelsarbetareförbundet

  Ordinarie: Hans-Olof Nilsson
  Eva Guovelin, 1e suppleant
  Gerald Lindberg, 2e suppleant
  Kristina Nordström, 3e suppleant

  Musikerförbundet

  Ordinarie: Jan Granvik
  Thomas Bjelkerud, 1e suppleant
  Tommy Kaså, 2e suppleant
  Karina Kampe, 3e suppleant

  Målareförbundet

  Ordinarie: Mikael Johansson
  Peter Sjöstrand, 1e suppleant
  Jan Staaf, 2e suppleant
  Kaj Persson, 3e suppleant

  Pappersindustriarbetareförbundet

  Ordinarie: Jan-Henrik Sandberg
  Bengt Sjöholm, 1e suppleant
  Henrik Heiniö, 2e suppleant
  Matts Jutterström, 3e suppleant

  SEKO

  Ordinarie: Jan Rudén
  Thomas Abrahamsson, 1e suppleant
  Anneli Jonsson, 2e suppleant
  Jan-Olov Sundqvist, 3e suppleant

  Transportarbetareförbundet

  Ordinarie: Lars Lindgren
  Tommy Wreeth, 1e suppleant
  Markus Pettersson, 2e suppleant
  Marcel Carlstedt, 3e suppleant

 10. Bosse

  Jag tror att det avgörande kriteriet är aktieportföljens storlek

  Christer W: Förmodligen är det så. En aktieportfölj som han och många av de andra lirarna i Svenskt Näringsliv ärvt efter pappsen. Inte speciellt imponerande om jag får säga det.

 11. San

  Nu är visserligen 4 av 9 styrelseledamöter i hans styrelse kvinnor, så man kanske kan ta det lite lugnt med lynchningen.

 12. Christer W

  Jag tror att det avgörande kriteriet är aktieportföljens storlek, den ses nog som mått på intelligens dessa kretsar.

 13. Bosse

  Lennart: Mycket bra fråga och i värsta fall är svaret att andra tänkbara kandidater är ännu värre. 😀

 14. Bosse

  När det gäller Jens Spendrup så kan väl hans “fall” sammanfattas som så att det är djupt tragiskt när folk ärver positioner som de inte har varken kompetens eller intelligens nog för att klara av, men det är svenskt näringsliv i ett nötskal.

 15. Peter Andersson

  Ett problem är att svensk gammelmedia verkar sakna förmåga att ställa relevanta motfrågor eller göra basic research vilket gör att sådana här symbolfrågeagendor får styra och ställa.

  I det här fallet vore det ju t.ex intressant att även få veta hur många procent av fackrepresentanterna i de 100 eller 500 största svenska företagen som är kvinnor eller män?

  Om mindre än 50% kvinnor på de posterna (som ju på sätt och vis redan är ett slags lagreglerad kvotering) då har fackföreningsrörelsen själv problem med att hitta tillräckligt kompetenta kvinnor för styrelsearbete.

  Den siffran skulle jag vilja se!

  Fast det är klart, med sådana som förra LO-ordföranden Vanja Lundby som satt i 24 styrelser kan de förstås förbättra statistiken genom att överanvända vissa…

 16. San

  Ja det vore ett synnerligen stort steg att gå om man låter staten reglera för företag vilka som ska anställas. Men Jens Spendrup verkar å andra sidan tycka att det är helt oproblematiskt med den kvinnliga underrepresentationen.

 17. Peter Andersson

  Fast det handlar ju egentligen om näringslivets rätt att själva bestämma vem som skall styra privata företag. Staten kan kvotera hur mycket den vill i den statliga sektorn, det är helt OK för våra gemensamma pengar, men börjar den kvotera i den privata då har man ju s.a.s börjat införa kommunism bakvägen.

  Sedan kan vad som helst hända; typ att tvåbarnsfamiljer måste adoptera en föräldralös från tredje världen innan de själva får tillverka en tredje, att idrottsföreningar måste ha minst xxx procent utlandsfödda i A-laget, eller att alla bolagsstyrelser måste ha någon som doktorerat på genusaspekter av global warming i styrelsen…

Comments are closed.