Politik

Vaddå Postkodlotteriet? gräsrotsfinansiering slår mot traditionella välgörenhetsorganisationer

Barn som står i gathörnen och skramlar med insamlingsbössor, vuxna Frälsningsarmén, Rädda Barnen, Cancerfonden, Världsnaturfonden, Röda Korset och allt vad de heter. En nisch som ännu inte nämnvärt har påverkats av Internet och den moderna IT-teknologin.

Men det håller snabbt på att förändras tack vare en uppsjö av webbaserade gräsrotsfinansieringssajter som Fundly.com, Indiegogo.com, CrowdRise.com, GoFundMe.com, kickstarter.com, donorchoose.org, mfl.

Som växer upp som svampar ur jorden och som förmedlar allt större belopp medan de traditionella välgörenhetsorganisationer stagnerar och t.om. backar. Kanske delvis på grund av alla överdådiga chefslöner.

The Effect Crowdfunding Has on Venerable Nonprofits Raises Concern

“Crowdfunding is particularly attractive to younger donors who are looking for a more direct connection to the causes and people they’re supporting,” said Katherina M. Rosqueta, executive director of the Center for High Impact Philanthropy at the University of Pennsylvania. “I think of it as a tool, one which might bring stories and issues to particular donors who wouldn’t otherwise be aware and prompt them to give.”

But a direct connection doesn’t necessarily mean it is more effective. Ms. Rosqueta says the bigger, more established charities play a role that crowdfunding does not. These organizations “bring deep experience and knowledge to their area,” she said. “They’ve had to measure and manage their own results for donors. People might feel a more direct connection in crowdfunding, but it doesn’t mean it’s doing the most good.”

Även om gräsrotssajterna under 2012 bara har samlade in $1,6 miljarder i USA och $2,7 miljarder över hela världen mot $300 miljarder enbart i USA så står välgörenhetsbranschen nu inför ett paradigmskifte och den som inte anammar Internet-teknologin kommer att gå under.

Folk som står och skramlar med bössor må vara hur hjärteknipande som helst, men se er omkring och kolla hur många resebyråer ni hittar. Webben vinner vrje gång. Och på webben så kommer förhoppningsvis mer av anslagen att gå till de behövande och mindre till cheferna.

Pressklipp:
”De våldtar marknaden” Postkodlotteriet anklagas för att bryta mot lagen

[tags]Gräsortsfinansiering, Välgörenhetsorganisationer [/tags]