Politik

Är USA som nougat? President Obamas lätt skrattretande försök att formulera vad USA egentligen handlar om

Om man skulle försöka sammanfatta vad USA och det amerikanska samhället handlar om, vad det kärna – dess gestalt är, vad skulle det då vara? Kalle Anka på Julafton, Frihetsgudinnan, shopping på Femte Avenyn, demokrati, den kristna högern, vapenvåldet, de sociala klyftorna, eller den luddiga “Amerikanska Drömmen” vad den nu består av, ja vadå?

President Obama har försökt formulera vad han tycker USA handlar om. Och han har inte direkt varit framgångsrik., mer fallit platt på marken.

USA som en varuhusklubb, ja kanske för att förklara USA:s allmänt utbredda shoppinghysteri. Det är som att säga att Sverige handlar om IKEA och H&M. Inte alltför dumt kanske. Sen ville Obama framtona att USA är de stora ekonomiska klyftornas land men att de fattiga inte avundas de rikaste en procenten och sina egna liv i fattigdom och elände. Verkligen?

Sen drog han fram USA:s universitet och då tappade Bob Garfield, som har skrivit ett inlägg på debattsidan i New York Times, räkningen: What Is America All About?

CALL me obtuse, but I was surprised when President Obama, running for re-election two summers ago, declared that Costco is “representative of what America is all about.” It is? More than the Marshall Plan or the Bill of Rights? Or Walmart?

Well, now things are confusing because Costco also got a shout-out in the State of the Union address as a shining discount-warehouse on the hill — but the meaning-of-America encomium was now conferred on the rewards of capitalism: “Americans understand that some people will earn more money than others, and we don’t resent those who, by virtue of their efforts, achieve incredible success. That’s what America’s all about.”

Just two days later, in Nashville, Mr. Obama was anointing, as our defining quality, not the big payday but educational opportunity: “Now, giving every student that chance — that’s our goal. That’s what America is all about.”

Really? Two weeks earlier, in Raleigh, N.C., the president had offered a different formulation for American-ness: R & D.

Talk about “about face.” Any day now, he will say America is all about nougat.

Jag tror själv att USA liksom Sverige håller på att förändras snabbare än någonsin tidigare. Och jag tror inte att det går att reformera stora länder lika lätt som mindre länder. Speciellt inte om man får dras med motsträviga grupperingar som den kristna högern och vapenlobbyn.

USA:s storhetstid berodde till stor del på de gigantiska markområden som man tog från indianerna och sen utnyttjade med invandrad arbetskraft. Det skapade en marknad som blev helt unik och när sen Europa begick självmord i två katastrofala världskrig så var det inte så underligt att USA kunde etablera sig som världens enda supermakt. Och frånvaron av etablerade konservativa institutioner som dom som fanns i Europa, gjorde det möjligt för invandrade entreprenörer att bli mycket framgångsrika.

Den tiden är nu över. USA är för länge sedan precis lika konservativt som Europa. Den amerikanska marknaden får nu tävla med den europeiska, kinesiska, och på sikt även den indiska och sydamerikanska.

Globaliseringen sprider amerikanska innovationer som datormolnen, den öppna kodrörelsen och MOOC, snabbare än någonsin tidigare. Men om USA inte öppnar sina gränser till utländskt inflytande och anamma utländska innovationer så kommer landet att förlora sitt inflytande. Det var möjligt tidigare, det är inte möjligt idag.

Och traditionella amerikanska innovationer som bilindustrin, förorten, masskonsumtionen och galleriorna har visat sig ha bieffekter som slår mot miljön och livskvaliteten.

Jag tror absolut att USA kan förnya sig, vilket inte minst visas här i Silicon Valley. Men i den globaliserade världen så tror jag inte att länder och samhällen kommer att vara så olika varandra som de en gång var.

Har man sett Ullared, Mall of Scandinavia i Solna och Biblioteksgatan, har man då också inte sett det mesta av USA?

Pressklipp:
SvD,Expressen, SvD

[tags]Obama USA, Den Amerikanska Drömmen, USA samhälle [/tags]