Politik

MOOC, Massiva webbkurser, hajp eller framtidshopp

Ett av de många modeorden som man bör svänga sig med när man är ute och rör sig kring Stureplan eller University Avenue är MOOC, eller massiva öppna webbkurser som Udacity och
Courserahär i Silicon Valley.

Efter den första nästan hysteriska hajpen så har realiteten satt in och man har börjat inse att allt inte är guld som glimmar. För det första så har det visat sig att 90% eller däromkring av alla som går med i en sån kurs inte fullföljer den. För det andra så är det givetvis omöjligt för lärarna att ge studenterna individuell undervisning eller ens att svara på deras frågor. I alla fall inte om man har 10000 studenter.

Trots det tror Economist i sitt senaste nummer på MOOC-rörelsen och är övertygad om att den kommer att lyckas. :Massive open online forces. The rise of online instruction will upend the economics of higher education

Alex Tabarrok, an economist at George Mason University and co-founder of an online-education site, Marginal Revolution University, reckons the most salient feature of the online course is its rock-bottom marginal cost: teaching additional students is virtually free. The fixed cost of creating an online course is relatively high, however. Getting started means putting together a curriculum, producing written and recorded material to explain it, and creating an interactive site that facilitates discussion and feedback.

Having invested in the production of a course, a provider’s incentive is to sell it to as many students as possible. After the initial cost is covered each additional unit sold is pure profit.

En viktig faktor som ingen verkar ha uppmärksammat är att MOOC-företagen alla är finansierade av riskkapital, och det kapitalet måste förränta sig åtminstone tio ggr om inte mer för att företagen ska kunna överleva. Sen måste man antingen få gigantiska inkomster eller också sälja ut sig själva till

Men var ska inkomsterna komma ifrån, eftersom kurserna ju ska vara i det närmaste fria. Man har talat om att man ska ta betalt för diplom och kanske också olika tilläggskurser.

Men sanningen är att hela affärsmodellen ännu oprövad.
Jag är säker på att den traditionella manuella undervisningen är på utdöende. Men jag är inte säker på att MOOC-en kommer att ersätta dagens universitet och högskolor.

Jag tror att MOOC-en kommer att vidareutvecklas till något som vi ännu inte kan se vad det är. Vi får se.

Men det är ett intressant koncept som återigen visar att alla tjänster förr eller senare kommer att flyttas till webben. Software is Eating the World som en av Silicon Valleys främsta riskkapitalister har uttryckt det i en intressant artikel.

[tags]MOOC Sweden, MOOC Sverige, University of Sweden, University of Sweden MOOC [/tags]