Politik

Syrien, president Obama köper tid för att göra ingenting

USA:s utrikesminister John Kerrys förhoppning var att om han bara kunde få igång en fredskonferens om Syrien så skulle Vladimir Putin kanske vara beredd att kompromissa över Bashar Assads framtid i det redan krossade Syrien. Om Putin bara kunder gå med på att avlägsna Assad så var allt annat förhandlingsbart. Men Putin den trimufatoriske Putin vägrade. Kerrys misslyckande visar hur marginaliserat USA har blivit i Mellanöstern under president Obamas överförsiktiga ledarskap.

Michael R Gordon skriver i New York Times om hur president Obama nu återigen ber om nya förslag för USA:s Syrienpolitik: Kerry Says Obama Wants New Options for Syria Strife

Mr. Kerry’s comments reflect increased concern within the American government and nongovernmental organizations over the escalating humanitarian crisis in Syria. They also reflect frustration that President Bashar al-Assad of Syria appears to have little interest in negotiating the establishment of a transitional government in which he would not play a role.
Crisis in Syria

The United States has repeatedly asserted that the negotiation of such a transitional body is the main purpose of the peace talks underway in Geneva. Mr. Assad’s negotiators in Geneva have sought to focus on ways to combat what they call terrorism, a blanket description for armed opposition to him.

Obamas prioritet i Mellanöstern är den nya öppningen mot Iran. En öppning som hans traditionella allierade från Saudi Arabien till Gulfstaterna och givetvis Israel är djupt skeptiska mot. Obama har inte blandat sig i Kerrys försök att få Israel att dra sig tillbaks från Västbanken. Hans egna tidigare försök slutade som bekant i totala fiaskon. Och frågan är om Kerry kommer att bli mer framgångsrik där än i Syrien.

Syrien är fortfarande en vit fläck på kartan för presidenten, och det finns inga tecken på att den överförsiktiga Obama kommer att göra mer än hålla något enstaka tal i frågan. Han verkar inte ens vara intresserad av att Assad-regimen verkligen fullföljer avvecklingen av sin kemiska vapenarsenal.

Vilket betyder att Assad-regimen sitter säkert åtminstone tills tills nästa amerikanska president tar över den 21/1/2017.

Pressklipp:
SvD,SvD

[tags]Syria, Damascus, Palestinians Syria, Syria Yarmouk, Syrian Uprising, Unrwa, Unrwa Syria, Yarmouk, Geneve II, Syrien Geneve [/tags]