Politik

Gidi Grinsteins bok Flexigidity: The Secret of Jewish Adaptability, BDS-rörelsen och John Kerrys fredsinitiativ

Boken är klickbar
Det finns många exempel på långvarig politisk stagnation som sen plötsligt förbytts i något som mest liknar en politisk jordbävning. Renässansen efter den tusenåriga Medeltiden, Kejsarperiodens fall 1912 efter den över 500 år långa politiska stagnationen i Kina under Ming och Qing-dynastin, Sovjetperiodens plötsliga och helt oväntade fall, och nu senast början på den arabiska våren i Mellanöstern.

I varje fall, när våren äntligen kom efter lång istid så kom den med besked. Det var som om de eftersatta samhällena på så kort tid som möjligt villa hinna ikapp omvärlden.

Ett av de länder som kommer att påverkas av den arabiska våren, hur den än utvecklas, är Israel, och speciellt dess ockupation av Palestina. För nu gör globaliseringen äntligen sin inmarsch i Mellanöstern och då börjar alltfler människor uppmärksamma den israeliska ockupationen av den palestinska västbanken. Och i den s.k. BDS-rörelsen, Bojkott, desinvesteringar och sanktioner att sluta köpa varor från industrier i de ockuperade områdena.

Thomas L. Friedman skriver i New York Times om hur det kanske inte kommer att bli lika lätt som man hittills trott för Netanyahu-regeringen att vifta bort USA:s utrikesminister John Kerrys fredsinitiativ: Israel’s Big Question

If Kerry’s mission fails — because either Israelis or Palestinians or both balk — he will either be tacitly or explicitly declaring that this two-state solution is no longer a viable option and “that would plunge Israel into a totally different paradigm,” said Grinstein, who recently authored the book “Flexigidity: The Secret of Jewish Adaptability.”

It would force Israel onto one of three bad paths: either a unilateral withdrawal from parts of the West Bank or annexation and granting the Palestinians there citizenship, making Israel a binational state. Or failing to do either, Israel by default could become some kind of apartheid-like state in permanent control over the 2.5 million Palestinians. There are no other options.

But what these three options have in common, noted Grinstein, is that they would lead to a “massive eruption of the B.D.S. movement” and “the B.D.S. movement at heart is not about Israel’s policies but Israel’s existence: they want to see Israel disappear.

I det här sammanhanget är Gidi Grinsteins bok Flexigidity: The Secret of Jewish Adaptability av intresse.

Även om John Kerrys fredsinitiativ bara är första steget på en mycket långt utdragen process, om den överhuvudtaget kommer att lyckas, så är det ändå svårt att se hur status quo kommer att kunna fortsätta speciellt många decennier till. Eller hur folkpartistiska politiker som Cecilia Wikström kan fortsätta att vifta bort kritik mot ockupationen med att den sammanfaller med den eller den minnesdagen av Förintelsen.

Som hertig François Alexandre Frédéric de La Rochefoucauld, hertig av Liancourt, svarade Louis XVI två dagar efter stormningen av Bastiljen den 14:e juli 1789, “nej Ers Majestät, det är inte en revolt, det är en revolution.”

Pressklipp:
SvD,SvD,DN

[tags]Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation [/tags]