Politik

Gnistan som försvann, kan Apple pånyttfödas genom att köpa Tesla?

Apple är ett av Silicon Valleys mest ikoniska företag; som gick från sin första storhetstid till nära förintelse och som sen studsade tillbaks i en helt oväntad comeback under sin karismatiske VD Steve Jobs.

Och sen, när Jobs dog, så verkade luften plötsligt gå ur Apple. Man fortsatte på autopilot under sin nye VD Tim Cook, som mest kanske liknar Bosse Ringholm, men man har inte lyckats få fram en enda ny produkt.

Och när ett företag tappar den innovativa gnistan men har pengar på fickan, så försöker man förvärva innovativa företag i hopp om att på det sättet kunna föryngra sig själv. En seger för förhoppning över verkligheten.

Thomas Lee och David R. Baker skriver i San Francisco Chronicle om några av de rykten som nu virvlar om Apple och deras försök att återta sin gamla innovativa företagskultur: Apple exploring cars, medical devices to reignite growth

A source tells The Chronicle that Perica met with Tesla CEO Elon Musk in Cupertino last spring around the same time analysts suggested Apple acquire the electric car giant.

A spokeswoman for Tesla declined to comment. Apple did not respond to a request for comment.

The newspaper has also learned that Apple is heavily exploring medical devices, specifically sensor technology that can help predict heart attacks. Led by Tomlinson Holman, a renowned audio engineer who invented THX and 10.2 surround sound, Apple is exploring ways to predict heart attacks by studying the sound blood makes at it flows through arteries.

Taken together, Apple’s potential forays into automobiles and medical devices, two industries worlds away from consumer electronics, underscore the company’s deep desire to move away from iPhones and iPads and take big risks.

Att köpa in innovativa företag är en etablerad metod som bl.a. Google, Microsoft och på sistone kanske speciellt Yahoo sysslar med. Men det ingen garanti för att man lyckas. Yahoo har t.ex. köpt företag på löpande band under de sista året utan att för den skull bli mer framgångsrik på IT-marknaden.

Det är många faktorer som spelar in. Steve Jobs hade en enorm tur med mobil och surfplatteteknologin. Man såg möjligheter som inga andra företag riktigt förstod.

Såna chanser kommer inte så ofta, och det mest troliga är att Apple, oavsett vilka företag man än köper, inte längre kommer att kunna etablera en klar ledning över sina konkurrenter på ett nytt området.

Vilket inte betyder att Apple inte kommer att fortsätta att vara ett viktigt företag. Bara att den gamla glansen nog inte kommer tillbaks ens om man köper Tesla. Vilket jag knappast tror. Andra rykten handlar om ett Internetuppkopplat armbandsur med sjukvårdsanvändning. Jag vet inte, det låter knappast speciellt spännande.

Och att Apple sannerligen inte är ett trevligt företag att jobba på har uppmärksammats av Sam Biddle på skvallerbloggen ValleyWay: Apple Sounds Like a Terrible Place to Work. F.ö. en riktigt bra blogg.

Pressklipp:
Expressen,Aftonbladet

[tags]Apple Cupertino, Apple på fel sida av historien [/tags]