Politik

Svenska Brudar i Beijing: I den Förbjudna Staden, minnen av en stor kinesisk kejsare

Min dotter i Den Förbjudna Staden i Beijing. 12/2/2014

Den Förbjudna Staden var det kinesiska kejserliga palatset från Mingdynastin till slutet av Qingdynastin. Det ligger i centrala Peking, Kina, och hyser nu Palace Museum. Under nästan 500 år var Den Förbjudna Staden hem för kejsarna och deras hushåll.

De 980 byggnaderna som ingår i komplexet byggdes 1406-1420 av den store Yonglekejsaren en av Kinas i särklass mest aktiva kejsare. Som även skickade ut eunucken Zheng He på en rad flottexpeditioner i Sydostasien och Indiska oceanen, Yongle-kejsaren finansierade den märkliga Yongle Dadian, ett uppslagsverk som syftade till att samla allt skriftlig kunskap i Kina, men som idag endast existerar i fragment.

Kejsaren moderniserade också det kinesiska examinationssystemet. Allt i syfte att kontrollera de kinesiska lärde, som alltid utgjorde en fara för kejsardömet. Långt senare så hanterade Jiang Kaishek-regimen i Taiwan samma situation genom att göra det så lätt som möjligt för universitetsstudenterna på Taiwan att emigrera till USA. Något som tiotusentals studenter gjorde. Hela klasser gick direkt från examensceremonin till USA-planet.

Aldrig hade jag då trott att mitt eget intresse för Kina skulle producera en dotter som en dag skulle stå på den Himmelska Fridens Torg. Men där är hon och jag tycker hon är jättesöt.

Flera inlägg om Svenska Brudar i Beijing.

Pressklipp:
GP, SvD

[tags] Svenska Brudar i Beijing, Den Förbjudna Staden[/tags]

2 thoughts on “Svenska Brudar i Beijing: I den Förbjudna Staden, minnen av en stor kinesisk kejsare

  1. Barbro

    När jag ser bilden av Himmelska fridens torg, så vill jag gärna tillbaka till Beijing. Det är nu nio år sedan jag var där och många förändringar har det blivit. Många områden revs för att det skulle bli OS och jag tror att mycket är sig olikt.
    Vi hälsade på en familj i Hutongerna när vi var där och maten var mycket god. Det vore verkligen trevligt att komma dit igen, men familjen finns säkert någon annanstans. Jag antar att de flesta Hutongerna är rivna.

    1. Lennart

      Barbro: Hutonger finns kvar men inte i samma utsträckning som tidigare förstås. Det är intressant att se alla toppmoderna gallerier som ofta är ritade av amerikanska ingenjörer. En mycket intressant stad i snabb förvandling.

Comments are closed.