Politik

Big Data i USA: storebror ser dig på Newark-flygplatsen

Big Data och övervakning håller på att bli allt mer inträngande här i USA. Det är inte bara företag som Google och den lokala polisen, det är också myndigheter över hela USA. Ett bra och rätt skrämmande exempel är hur man på Newarkflygplatsen nu har börjat övervaka passagerarna när de väntar på planen.

Diane Cardwell skriver i New York Times:At Newark Airport, the Lights Are On, and They’re Watching You

Visitors to Terminal B at Newark Liberty International Airport may notice the bright, clean lighting that now blankets the cavernous interior, courtesy of 171 recently installed LED fixtures. But they probably will not realize that the light fixtures are the backbone of a system that is watching them.

Using an array of sensors and eight video cameras around the terminal, the light fixtures are part of a new wireless network that collects and feeds data into software that can spot long lines, recognize license plates and even identify suspicious activity, sending alerts to the appropriate staff.

The project is still in its early stages, but executives with the Port Authority of New York and New Jersey, which operates the airport, are already talking about expanding it to other terminals and buildings.

De här data kan sen samköras med andra databaser, och sparas för framtida bruk.

Det kommer snart att bli möjligt att följa en person minut för minut under hela dagen. Kanske inte det samhälle vi hade väntat oss.

Pressklipp:
Det är något lömskt med flygplatser,Personalen skrattar åt nakna passagerare,Expressen

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA[/tags]

3 thoughts on “Big Data i USA: storebror ser dig på Newark-flygplatsen

 1. Peter Andersson

  Jo, jag satsar också på Timo, än så länge, men det finns egentligen inget sådant som en oskruvad boll i bordtennis, bara slag som inte tillsätter ytterligare rotation utöver den naturliga (måla en stor svart prick på en boll och slå iväg den “oskruvat” så ser du själv).

  Redan på 80-talet analyserade man “loop mot loop” spel med höghastighetskamera och kom fram till att bollens skruv då toppade med ett par tusen varv i minuten (att skruv/fart inte hade kunnat bibehållas en minut är en annan sak, det är topprotationen i rörelsen över nätet strax efter slag som räknats).

  Om datorns realtidskamera kan fota säg några tusen bilder i sekunden, om programvaran kan analysera bollens skruv och om slagarmen är så precist programerad och finkänslig som den ser ut när den i filmen balanserar bollen på och över kanten – då kan det bli svårare för Timo än man tror.

  Att robotföretaget låter matchen ske i Kina antyder också ett visst självförtroende…

  1. Lennart

   Peter: Kul, tack för tipset, har inte sett det. Så om några år så kanske robotar får delta i OS. 🙂

Comments are closed.