Politik

Republikanernas storoffensiv i årets kongressval i USA

Kapitolium i Washington

Allt fler indicier tyder på att republikanerna kommer att behålla kontrollen av representanthuset och samtidigt vinna en majoritet i senaten i årets kongressval.

Orsakerna till republikanernas allt starkare ställning inom valmanskåren är den allt mer impopulära president Obama och speciellt hans katastrofala sjukförsäkringsreform. Reformen var impopulär nog redan innan den infördes, men förvandlades snabbt till en kvarnsten kring demokraternas hals när Obama helt sonika lämnade reformen vind för våg och den webbsajt som skulle göra det möjligt för miljoner amerikaner att köpa billig sjukförsäkring visade sig inte klara av mer än en handfull ansökningar åt gången.

Carl Hulse och Jonathan Martin skriver i New York Times: Behind Retreat on Debt Limit, a G.O.P. Eye on Retaking Senate

Democrats were already contending with serious structural challenges in their fight to hold the Senate, given that they are defending, in the historically difficult sixth year of holding the White House, seven seats in states that Mitt Romney carried in the 2012 presidential election. President Obama remains unpopular in those states, and his standing could have a significant bearing on the outcome of those elections.
….
With more than eight months to go before Election Day, outside pro-Republican groups, led by the Koch-backed Americans for Prosperity, have spent over $20 million on commercials in Senate races, a figure that has alarmed leading Democrats.

Även om webbsajten och många av de delstatliga webbsajter nu fungerar bättre och tre miljoner amerikaner har ansökt om sjukförsäkring, så är den skakiga reformen djupt impopulär bland republikanerna och även bland många demokrater. Den kommer därför att bli ett mycket effektivt slagträ i årets valkampanj.

Demokraterna befinner sig nu i en utomordentligt svår sits och den blir inte bättre av att ingen kan förhindra att Hillary Clinton, om hon själv bara vill, kommer att bli demokraternas presidentkandidat i presidentvalet 2016.

Hillary Clintons chanser att vinna presidentvalet är inte stora, och det är därför helt möjligt att USA kan komma att få en republikansk kongress och en republikansk president.

Något som skulle bli en katastrof inte bara för USA utan för resten av världen.

Pressklipp:
Expressen,Aftonbladet,

[tags] Kongressvalet 2014, Presidentvalet 2016, Hillary Clinton 2016 [/tags]