Politik

Cool water, den katastrofala kaliforniska torkan slår hårt mot Silicon Valley och det amerikanska jordbruket

Så här det ut i bergen här i Silicon Valley där jag brukar vandra på helgerna. Vanligtvis regnar det på vintern och bergen blir gröna, för att sen bli bruna på sommaren.

Kalifornien är en delstat som är helt beroende av vatten i två former. Först från Stilla Havet som skapar väldiga dimmoln som sveper in över Silicon Valley och andra kustområden och förvandlar vad som annars skulle ha varit en öken till bördiga jordbruksbygder.

Men samtidigt också från de väldiga Sierra Nevada-bergen i öster. För det är därifrån som allt dricksvatten kommer i väldiga akvedukter i 40-50 svenska mil.

Och om det inte snöar i Sierra Nevadabergen så blir det inget dricksvatten, vilket kanske inte skulle göra så mycket eftersom IT-ingenjörerna lika gärna dricker öl eller vin. Men för det väldiga jordbruksområdet i San Joaquin-dalen, ett av USA:s största, som sträcker sig från strax Silicon Valley och hela vägen ner till Los Angeles, ja för bönderna i San Joaquindalen så är det en kosmisk katastrof.

Tara Lohan skriver på Salon: “It could last decades”: 5 shocking facts about California’s drought. Droughts aren’t new to the golden state, but this one is for the ages and it comes with a distinct set of troubles

Right now the state is in the third year of a deepening drought, but it may be part of a much longer trend, one that could last decades, even centuries according to paleoclimatologist B. Lynn Ingram at the University of California at Berkeley. Part of that may have to do with human-induced climate change and part of it, she says, is caused by natural fluctuations that occur with changes in surface temperatures in the Pacific Ocean. The combination is a double whammy for California and much of the West.

A few days of rain in early February haven’t been enough yet to make a dent in California’s water shortage. There are still a few more months left in the “rainy” season but the chances that the state will emerge unscathed are practically zilch.

While the governor declared a state of emergency there are so far no statewide mandatory water restrictions (though there are some local ones). On average Californians use 196 gallons of water per day, though use varies across the state.

Det här är bara en av mängder med bevis på att det amerikanska klimatet håller på att förändras. Jag har suttit i telefonkonferenser de senaste veckorna med IT-folk i sydstaterna som bara vill tala om de senaste vinterstormarna.

Det här är en mycket farlig utveckling som inte verkar avta.

Pressklipp:
SR,SvD

[tags]Torka i Kalifornien, Kalifornien torka, San Joaquindalen, Jordbruket i Kalifornien [/tags]

One thought on “Cool water, den katastrofala kaliforniska torkan slår hårt mot Silicon Valley och det amerikanska jordbruket

Comments are closed.