Politik

Putins Inferno, Janukovytj mot EU och demokratin på Maidan i Kiev

Bilden är klickbar.

Om det finns något som utmärker Ukrainas president Viktor Janukovytj så är det att han absolut inte går att lita på. Så de avtal han nu sägs ha skrivit under är nog tyvärr inte värda det papper dom är skrivna på.

Kanske Economist fångar situationen bäst i sitt senaste nummer som just damp ner i min brevlåda för någon timme sen. Putins Inferno.

Putin kommer knappast att tolerera att Ukraina går med i EU, för skulle han göra det så inser han att allt fler ryssar kommer att börja ställa sig frågan varför deras eget land inte kan gå med i den europeiska marknaden.

Något som dramatiskt skulle öka chanserna att även Ryssland skulle bli demokratiskt. Och som även skulle minska riskerna för att Putin genom sina alltmer provokativa aktioner störtar världen i fördärvet.

James Marson och Alexander Kolyandr skriver i Wall Street Journal:Ukraine Deal Calls for Early Elections, New Coalition
Presidential Elections to Be Held Between September and December

KIEV, Ukraine—President Viktor Yanukovych and opposition leaders signed a deal Friday aimed at ending Ukraine’s deadly political crisis by reducing the president’s powers, forming a new coalition government and holding early presidential elections.

The deal, cosigned by top Western diplomats who helped broker it, followed hours of overnight talks and shuttle diplomacy aimed at bridging a gulf between the authorities and antigovernment protesters, which had widened in recent days during clashes that left dozens dead.

In another dramatic development, parliament overwhelmingly passed a law that would allow former Prime Minister Yulia Tymoshenko to be released from prison. Ms. Tymoshenko, an opposition figurehead and major rival of the president, was jailed in 2011 for abuse of office after a trial widely criticized in the West as rigged.

Putin har visat sig helt och totalt hänsynslös i Syrien och kommer knappast att byta färg på sin egen planhalva.

Jag är övertygad om att det här är början till ett nytt kallt krig mellan Putin och EU. Som vi även kommer att få känna av i Östersjöregionen.

Pressklipp:
SR,SvD

[tags]Viktor Janukovytj, Putin Ukraina, Maidan Putin, Ukraina revolution [/tags]

9 thoughts on “Putins Inferno, Janukovytj mot EU och demokratin på Maidan i Kiev

 1. Christer W

  Kalle,för alla fria män, var det en gång i Grekland.
  Lennart, jag har hört talas om länder där även fångar har rösträtt.

  Realiteten är nog synen på vad som är demokrati varierar från betraktare till betraktare. Någon fulländad demokrati har vi inte någonstans i världen eftersom det finns förbehåll från olika intressen.

  Något som alltid har förvånat mig är att när ett folk gör sig av med misshagliga ledare så förväntar sig omvärlden att folket/landet ska bli en fullödig demokrati över en natt.
  Realiteten är att det är en lång process med bakslag. Det är bara att titta på hur lång tid det har tagit för de väst-europeiska länderna att nå dit de är i dag. Inte heller us har allmän rösträtt idag, väljaren MÅSTE registrera sig.

 2. Kalle

  Lennart, det kanske var lite tillspetsat, men det lär visst ha funnits en riktig demokrati i Grekland en gång i tiden.

  1. Lennart

   Kalle: I den grekiska demokratin hade slavarna inte rösträtt. Så ja, jämfört med andra länder på den tiden vad den grekiska demokratin helt unik, men i dagens termer var den helt förkastlig.

 3. Kalle

  Om bara lite av det som Masha Gessen skriver i “Mannen utan ansikte” så är Putin en totalt hänsynslös psykopat. Och det ligger väl i linje med detta att inte tillåta några glidningar hos länder i Rysslands intressesfär. Som jämförelse kan man spekulera att Mexiko skulle börja treva mot att gå med i OSS. Det skulle förmodligen USA få spader och göra allt för att förhindra detta, precis som man blandat sig i alla möjliga länders ledningar och fall genom tiderna. Söndra och härska.

  Skillnaden mellan USA och Ryssland är förstås att USA är en pseudodemokrati under marknadens envälde medan Ryssland är en pseudodiktatur under Putins envälde med några inslag av kompisvälde.

 4. roger

  tillägg på gaylagarna i R, lagförslaget kom inte från Putin utan har utarbetats fram som förslag gör för att sedan hamna på Putins bord. Signera, eller Inte Signera. Det senare hade lett till protester likt de vi sett i Kiev.

  L, du brukar klaga på Sveriges rapportering om USA. Den är faktiskt brilliant i jämförelse med den västliga rapporteringen om R!

 5. roger

  lennart: två frågor:

  1. “Putin genom sina alltmer provokativa aktioner”
  Kan du utveckla detta? För vad jag sett så är det enda han gjort är att övertrumfa EUs handelsförslag med råge!

  Det enda konkreta väst har på Putin är “Rysslands ANTI-GAY-lagar” något som P har gigantiskt folkligt stöd för. Nu är det ju inte i plural egentligen, utan bara EN lag. EN lag som förbjuder PROPAGANDA (inte information) mot MINDERÅRIGA. INGEN har någonsin dömts. Sotchi har två gay-klubbar, sportspegeln intervjuade ryska gaypar som levt öppet med detta alldeles utmärkt.
  Visst, det är långt till samma nivå som i väst tyvärr, men rapporteringen i media och de politiska uttalandena i väst är exeptionellt överdrivna.

  2. “tolerera att Ukraina går med i EU”
  Lugn Lennart, kommer av ekonomiska skäl inte kunna ske, kanske att Putin kan se det hända när han ligger på dödsbädden.

 6. roger

  “nytt kallt krig mellan Putin och EU”
  Möjligt, Bildt jobbar hårt för att få till detta. Såväl Ryssland som EU skulle vinna på det motsatta men vi vet vad USA skulle tycka om det.

  Nu när J givit upp för de västliga påtryckningarna skall det bli intressant och se hur det går för U’s ekonomi. Jättedevalvering eller inställda betalningar ligger nära.
  Ryssland har hjälpt dem tidigare. U är fattigare än Rumänien och värre skuldsatt än Grekland, EU/IMF har inte fått bukt med dessa nationer.
  Om USA vill visa Ryska folket hur bra vi har det i väst så får de lansera någon slags marshallhjälp, hur det skall gå hem politiskt med deras inhemska ekonomi begriper jag inte. Men tanken på en nato-flottbas vid svarta havet och en flygbas i de norra delarna kanske kan få igång propagandaapparaten och amerikanska folket till att investera i U?

  Grundtipset: Ekonomisk kollaps i U. U kommer drömma om EU, dock kommer de inte kunna uppnå de ekonomiska kraven för detta de närmsta 15 åren.
  Intressant vore om jätten med pengapungen, Kina, tog sig an 50-milleslandet i Europa!!

Comments are closed.