Politik

USA-valet: 35:åriga demokraten Alison Lundergan Grimes mot 72:årige republikanske senatorn Mitch McConnell

Det var länge sen nu som USA hade en ungdomsrevolution eller ens ett generationsskifte. Vi får gå tillbaks till Summer of Love här i San Francisco 1967 för ett exempel på en ungdomsrörelse som under några månader i Vietnamkrigets skugga målade upp en vision av ett helt nytt, mer tolerant och mjukare USA.

Men motreaktionen lät inte vänta på sig och under de senaste decennierna har de radikaliserade republikanerna drivit USA åt rakt motsatt håll från det mjuka samhälle som de tiotusentals festande ungdomarna i Golden Gate-parken i San Francisco drömde om.

Men då och då kommer små glädjeämnen, som att den blott 35:åriga demokraten Alison Lundergan Grimes, det är ungt i USA, ställer upp mot den 72:årige republikanske senatorn Mitch McConnell, tillika republikanernas minoritetsledare i senaten, nere i sydstaten Kentucky.

Cheryl Gay Stolberg skriver i New York Times: Challenger in Kentucky Sets Sights on Senate Heavyweight

At 35, Ms. Grimes is a former sorority president, ballet dancer and daughter of an old-style Democratic pol. She has a booming voice, a litigator’s gaze and a lust for a fight that she says was born of a lesson she learned as a kickboxing instructor: “Don’t be afraid to strike back.”

Now she is striking first in her bid to become her state’s first female senator. With the 72-year-old Mr. McConnell deeply unpopular at home — a symbol of voters’ collective disdain for Washington — and fighting a primary challenge from the right, the race is already among the most closely watched congressional contests of 2014.

On Tuesday, Ms. Grimes will get a boost from former President Bill Clinton, who will headline a fund-raiser for her in Louisville, his first appearance for any 2014 candidate. If Mr. McConnell survives his primary challenge — polls show him with a strong lead over Matt Bevin, a Louisville businessman — and Ms. Grimes beats him, she will be lauded as a giant slayer.

Mitch McConnell kommer inte att ge sig i första taget, republikanernas krigskassa är betydligt större än Alison Grimes, men det är i alla fall positivt att vi ser små sprickor i den republikanska betongen nere i Sydstaterna.

Som att Kentucky kan komma att få sin första kvinnliga senator någonsin i Alison Lundergan Grimes.

Pressklipp:
SvD

[tags]Alison Lundergan Grimes,, Mitch McConnell, Kongressvalet i USA[/tags]