Politik

Kinesiska mikrobloggssajten Weibo på väg att börsintroduceras

Bilden är klickbar. 您可以点击图片

Kinesisk IT kommer att spela en allt större roll i allas våra liv. Den som är intresserad av att få en överblick över Kinas populäraste webbsajter bör titta på Hao123, som är en mycket fin portal som listar de populäraste kinesiska webbsajterna.

David Barboza skriver i New York Times om Kinas populära mikrobloggingssajt , dess Twitter om man så vill, nu kommer att börsintroduceras: Chinese Microblogging Service Plans Public Offering

The offering, which has not been formally announced, could raise up to $500 million later this year….
The popularity of Sina’s microblogging service has been undermined by government censorship and the spectacular rise of Tencent’s instant-messaging application, WeChat, or Weixin in Chinese. The WeChat service bears some resemblance to the American start-up WhatsApp, which Facebook just agreed to acquire for up to $19 billion.

Chinese Internet companies are Goliaths in their own right. Alibaba, which is privately owned, is valued at about $130 billion, and Tencent, which is listed in Hong Kong, is trading at close to $130 billion. The market value of Baidu, which is listed on Nasdaq, is $60 billion.

IT-industrin är redan global och när Facebook köpte amerikanska WhatsApp så var en av orsakerna att man vill in på den kinesiska marknaden där Facebook är förbjuden. Förr fanns det en amerikansk och europeisk IT-marknad. Idag finns det bara en global marknad.
Vilket är orsaken till att Silicon Valley-företaget LinkedIn nu lanserar en kinesisk-språkig version av sin webbsajt för yrkesmänniskor.

Något som visar hur världen blir alltmer globaliserad.

Och eftersom jag är intresserad av Kina så kommer jag att ha mer om kinesisk IT framöver.

Pressklipp:
DI, DI

[tags]Kinesiska mobila appar, Weixin Kina, Mobiler Weixin, Mobiler Kina, Weixin Facebook [/tags]