Politik

Hur president Obama störtade demokraterna i fördärvet och gav republikanerna nyckeln till USA:s framtid

President Obamas katastrofala hantering av sin historiska sjukförsäkringsreform kommer att gå till historien som ett exempel på vad som händer när en oerfaren politiker utan något som helst administrativ erfarenhet blir ledare av världens enda supermakt.

Och tillika en politiker som visar sig helt ointresserad att ens ställe kontrollfrågor om hur ett så viktigt projekt går, som lämnar det vind för våg när det väl har röstats igenom. Som tror att allt kommer att gå som det ska. Som tror att när han själv har hållit sina glödande tal så har han gjort sitt.

Steven Brill skriver en lång och viktig artikel i veckans Time Magazine om Obamas historiska klantighet, som har givit republikanerna en drömchans att komma tillbaks till makten för att för alltid begrava presidentens viktigaste politiska initiativ: Obama’s Trauma Team. How an unlikely group of high-tech wizards revived Obama’s troubled HealthCare.gov website.

Last Oct. 17–more than two weeks after the launch of HealthCare.gov–White House chief of staff Denis McDonough came back from Baltimore rattled by what he had learned at the headquarters of the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), the agency in charge of the website.

McDonough and the President had convened almost daily meetings since the Oct. 1 launch of the website with those in charge–including Health and Human Services Secretary Kathleen Sebelius, CMS administrator Marilyn Tavenner and White House health-reform policy director Jeanne Lambrew. But they couldn’t seem to get what McDonough calls “actionable intel” about how and why the website was failing in front of a national audience of stunned supporters, delirious Republican opponents and ravenous reporters.

“Those meetings drove the President crazy,” says one White House senior adviser who was there. “Nobody could even tell us if the system was up as we were sitting there, except by taking out laptops and trying to go on it. For Denis, going to Baltimore was like leaving Washington and visiting a war zone.”

Vi kommer under de närmaste åren att få se en uppsjö av böcker om den komplicerade mannen som utan tvekan är en av USA:s genom tiderna mest intelligente och beläste president, men samtidigt en av dess mest motstridiga och komplicerade. Som lova förnyelse och föryngring för att sen utan lathet eller vad det kan ha varit, bryta de flesta av sina vallöften och tillika bygga upp världens första massavlyssningstat.

En man som har skadat demokraterna och USA mer än de flesta a USA:s fiender.

Pressklipp:
SR,SvD

[tags] [/tags]