Politik

Startupmarknaden i Singapore visar hur lätt det är att kopiera IT-städer

Singapore

Allteftersom samhället kommer att vila på data och IT-teknologi och allteftersom alla data förläggs i de globala datormolnen så blir det också allt enklare att klona en hel IT-stad som Silicon Valley och återskapa den i Stockholm, Berlin eller varför inte Singapore?

Newley Purnell skriver i Wall Street Journal om hur Singapore nu håller på att bli en ledande IT-stad i sydostasien: In Tightly Controlled Singapore, a Lively Startup Scene

Long known for its upscale shopping malls and strict laws, Singapore has in recent years seen a proliferation of the kind of unconventional working spaces found in other global startup hubs.

….

At a recent happy hour at the headquarters of Singapore-based Joyful Frog Digital Incubator, which funds and mentors local startups, entrepreneurs chatted with one another, posed for photos, exchanged business cards, and pitched their diverse ideas.

Another hive of activity is The Co, a “co-working” facility in central Singapore that rents space to dozens of tech companies, consultants, and entrepreneurs. The Co opened in April last year and is 80% full, according to Michelle Woo, the general manager. The space features offices, meeting rooms, cushy couches, and even a bar.

Alla de institutioner som behövs för att skapa en IT-stad finns lättillgängliga i Datormolnen och den öppna kodrörelsen. Datorspråken, datan och institutioner som gräsrotsfinansiering, företagshotell, startup-acceleratorer, riskkapital och inkubatorer, allt finns packat och klart och det är bara att börja återanvända på en ny plats.

Som i Singapore. Men min nya tes är att allteftersom hela samhället blir data-drivet och virtuellt så kommer man också att kunna kopiera andra institutioner var som helst. Som alltså blir som franchise-rörelsen.

Pressklipp:
Ny Teknik,

[tags]Singapore, IT i Singapore, Singapore Startupföretag[/tags]