Politik

Silicon Valleys kände riskkapitalist Ben Horowitz skriver en bok och binder sina händer

För tjugo år sen så höll riskkapitalet i Silicon Valley en låg profil. Men det var innan Silicon Valley hade nått den stjärnstatus den har idag. De flesta amerikaner hade aldrig ens hört talas om riskkapitalet i Silicon Valley, som var ungefär lika sexiga och intressanta som en dåligt klädd bankir från bulgarien.

Men idag är det alltså annorlunda. Silicon Valley och de ledande IT-entreprenörerna och riskkapitalisterna här i dalen är större än ABBA och Beatles, och åtföljs vanligtvis av gigantiska pressuppbåd som lyssnar på varenda andetag de tar.

En av de verkliga höjdarna här i dalen är den 47:årige Ben Horowitz som tillsammans med mediestjärnan Marc Andreesen är den andra halvan i en av Silicon Valleys ledande riskfirmor riskkapitalfirman Andreessen Horowitz.

Horowitz bloggar på Ben’s Blog och har nu skrivit en bok vilket har föranlett Miguel Helft att skriva en artikel om honom i Fortune: Silicon Valley’s stealth power

Yet as ingrained as Horowitz is in the culture of the Valley, he defies expectations in many ways. The son of a Marxist intellectual turned ultraconservative thinker and provocateur, Horowitz grew up in nearby Berkeley, playing football on a high school team where he was one of the few white kids. … On his widely read blog, Horowitz sprinkles his management advice with rap lyrics from the likes of Nas and Kanye West, who have since become friends.

And Horowitz is not the typical CEO “whisperer” who advises entrepreneurs on tech trends, strategy, or business school wisdom. CEOs call on him when they have to fire a friend or make an unpopular decision, or when they realize that despite their well-laid plans, they’re getting clobbered in the market. “That’s when CEOs get serious,” says Andreessen. “That’s when they go talk to Ben.” Horowitz has compiled his insights for the wider world into a forthcoming book called, appropriately, The Hard Thing About Hard Things.

I takt med att Silicon Valley förändras så förändras även riskkapitalet. Datormolnen och den mobila webben betyder att startupföretagen blir mindre, behöver kortare startbanor och ofta kan klara sig bra en längre tid utan riskkapital.

Samtidigt är IT-marknaden inte längre begränsad till USA utan täcker idag hela världen. Vilket betyder att ett litet mobilt företag som Whatapp kan köpas för den helt ofattbara summan av $19 miljarder. Ett köp som Andreessen Horowitz huvudkonkurrent Sequoia Capital men inte Andreessen Horowitz, investerade i.

Men för den som vill veta mer om riskkapitalet här i Silicon Valley så är Horowitz bok, som släpps imorgon, måndag, säkert intressant.

Pressklipp:

Vem är vem i Silicon Valley

[tags]Ben Horotitz, Riskkapital, Silicon Valley Riskkapital, Benchmark Capital [/tags]