Politik

Tankar och mobiler i Havanna, vad skulle Palme och Björn Afzelius ha sagt? Globaliseringen och friheten står för dörren på Kuba

Bakgata i Havanna.

Diktaturerna i Latinamerika har lockat svenskar i decennier. Medan Moderater entusiastiskt klickade på “Gilla-knappen” för Pinochet-diktaturen i Chile så hyllade den svenska vänstern med Palme i täten bröderna Castros militärdiktatur på Kuba, och valde precis som de frihetsälskande Moderaterna att inte se förtrycket och diktaturen.

Vi behöver bara lyssna på Björn Afzelius melodiska och idag rätt pinsamma hyllning till militärdiktaturen på Kuba för att se hur tidens tand fräter sönder alla naiva hopp om utopiska samhällen.

Idag, som Damien Cave skriver i New York Times så håller Kuba långsamt på att globaliseras och det amerikanska inflytandet öka:

On the Malecón, Havana’s seaside esplanade, cellphones had suddenly become common and magnetic.

Teenagers looking at their smartphones while hanging out along the Malecón sea wall. The phones come with a catch, however — no data plans, only texting and calling. The use of Wi-Fi usually costs about $4.50 an hour at government-run cafes, even more at some hotels. Credit Todd Heisler/The New York Times

Raúl Castro granted ordinary Cubans the right to have them in 2008, and use has exploded. Sort of. When I ran across Jenifer García, 15, and Ángel Luis, 21, lying on the sea wall, they were using a cellphone for music. Mr. Luis said he had paid $80 for the old BlackBerry Torch with a cracked screen, carried into Cuba by a friend who visited New York. He mostly uses it to listen to Marc Anthony; Ms. García said she was partial to Pink Floyd.

Farther down the Malecón, José Rivera, 29, and Pedro Frómeta, 24, were using an iPhone 3S (cost: $120), to take selfies. “Before, we were in this technological bubble,” Mr. Rivera said. “But it’s getting better.”

Damien Cave skriver att de kubaner som har råd med en Internetavgift på $ 4,50 i timmen ofta samlas kring en enda bärbar dator på ett hotell för att se amerikanska Internet-program. Och att DVD:n och USB-minnen med TV-program från Miami har blivit en viktig del av många familjers veckorutin.

Så gick det alltså med den kommunistiska utopin som många svenskar svärmade för under så många decennier. Om ytterligare några decennier så kommer Kuba förhoppningsvis att ha demokratiserats och globaliserats och de åldrande svenska Kuba-kramarna kommer att ha gått i graven.

Frihet ser helt annorlunda ut på platsen än på andra sidan jorden.

Och den som inte har läst YOANI SÁNCHEZs idag världsberömda kubanska blogg bör absolut göra det.

Pressklipp:
Aftonbladet,Expressen

[tags]Mobiler i Havanna, Mobiler på Kuba, Kuba mobiler [/tags]

16 thoughts on “Tankar och mobiler i Havanna, vad skulle Palme och Björn Afzelius ha sagt? Globaliseringen och friheten står för dörren på Kuba

 1. Ann-Katrin Roth

  Intressant att den gamla förälskelsen i Kuba, Sovjet, Kina så ofta gick hand i hand med ensidig och hätsk linje mot Israel. I detta följde man Sovjet, som hade en hand i skapandet av PLOs linje. Övervintrade nyttiga idioter.

 2. San

  Bossebus

  Nu är det nog min tur att börja skratta. Lennart skriver en artikel om att Kuba börjar öppnas upp och globaliseras, du börjar yra om bomber och blockader. Om någon är förblindad i det här fallet så är det nog du själv.

 3. Bossebus

  Cmo: Som CW skrev,ert hat förbindar ert omdöme helt.

  Mitt skratt är föranlett av det faktum att vissa här visar så tydligt sin “hata,hata,bomba,bomba,blockera mera kultur” mot vaddå?

  Och vad tror ni Kina kommer att göra? Måhända anser dom det vara läge att återförena Taiwan med moderlandet?

  osv

 4. Per A.

  Hyllningarna av Kuba under 60-, 70- och till viss del även 80-talet bör ses i ljuset av hur det såg ut i resten av latinamerika då.

  1. Lennart

   Per: Det intressanta är att få i Sverige verkade förstå att Kuba precis som Chile, Argentina och de andra diktaturerna faktiskt också var en militärdiktatur. Som regerade med järnhand. Det vara bara det att man använde en socialistisk vokabulär. Jag tror inte att någon i Sverige, ens på högerkanten, har skrivit något om den svenska entusiasmen för Kuba. Ett ämne som väntar på sin författare.

 5. cmo

  Bossebus,

  Fångarna i Nordkoreas slavläger, efterlevande till kommunismens offer i forna Sovjet, Kina, Kambodja etc håller sig förmodligen för skratt.

 6. roger

  Den är jätteunken, fast frågan är vad USA egentligen tycker? Det unkna hade vädrats bort för länge sedan om USA inte valt att kapsla in det!

  På samma sätt bäddar nu EUsas kommande sanktioner för att Ryssar och tids nog Putins efterträdare kommer känna förakt mot väst.

  Bästa lösningen är att snabbt få till ett nyval och be alla respektera utgången. Tror dock inte väst vill chansa på det, deras man är på tronen nu.

 7. Christer W

  Det ni ska vara mest rädd för CMO och Lennart, det är er egen skräck. Den kan få er att handla huvudlöst.

 8. Bossebus

  L: Din gamla unkna kommunistskräck lyser igenom.

  Varför inte isolera Kina direkt när man ändå är igång. Där finns ju miljarder kommunister!

 9. roger

  Gött att det rör på sig på ön. Bättre sent än aldrig. Vill man inte vara allt för positiv kan man ju gnälla om att detta, med ffa lite amerikansk vilja, kunde skett för länge sedan.

  Jag är inget större fan av bojkotter och sanktioner.
  Att isolera “onda” nationer stärker bara dess ledare och straffar dess folk, oavsett om vi talar om Kuba, Nord Korea, Kina, Ryssland eller Iran.

  Att peta Ryssland ur G8 kommer t.ex. bara stärka Putins makt och Ryssarnas nationalism, tror jag.

  Har man förresten hört ngt om var Kina står i Ukrainakonflikten?

Comments are closed.