Politik

Ukraina: Putin konsoliderar Krim, EU och USA protesterar, och sen…?

Ju mer grönt desto fler ukrainare med ryska som sitt modersmål.

Vi börjar nu skönja konturerna för hur Putins invasion av Ukraina kommer att utvecklas och hur de olika partnerna kommer att agera. Det enda vi inte med säkerhet vet är Putins slutmål. Mer om det om ett ögonblick.

Men innan vi fortsättet kan det vara på plats att påminna om Randy Newmans ikoniska visa om korta människor, som på många sätt sammanfattar vad som händer när korta män som Putin kommer till makten och känner sig tvingade att hävda sig. Mer om det längre ner i artikeln.

Alexander J Motyl, som själc är Ukrainare beskriver i Foreign Policy att om Putin nöjer sig med att annektera Krim-halvön så kommer konsekvenserna från USA och EU att bli marginella och lätt hanterbara. Men om han sen tar nästa steg och ockuperar de gröna områdena i östra Ukraina på kartan ovanför, ja då kommer EU och USA att tvingas ta mer kraftfulla motåtgärder.Och om också han skulle ockupera de gula områdena i västra Ukraina, de där befolkningen till en överväldigande del är ukrainsktalande och EU-vänliga, ja då skulle konsekvenserna för Ryssland att bli allvarliga. Inte minst för att om EU och USA då inte reagerar så kommer de baltiska staterna att bli mycket oroade. : Russia’s leader is acting impulsively — and full-scale war may be next.

The costs of a military incursion beyond Crimea would rise with the extent of the incursion. Annexing Crimea would outrage the Ukrainians and Central Europeans, but might, with some finessing, escape the ire of Brussels, Berlin, and Washington.

Invading Ukraine’s southeast would be a naked imperial land-grab that would probably usher in a new cold war and shut off Russia from the international community. Launching a full-scale war with numerous civilian casualties, massive human rights violations, and possible ethnic cleansing of Ukrainians from the southeast would transform Putin into a pariah and earn him the reputation of a war criminal.

Scott Wilson skriver i Washington Post om att Obama kommer att använda diplomati och inte militära medel. : Ukraine crisis tests Obama’s foreign policy focus on diplomacy over military force

Obama’s rejection of U.S. military involvement in Syria’s civil war, in which 140,000 people have died since he first called on President Bashar al-Assad to step down, is the leading example of his second term. So, too, is the Pentagon budget proposal outlined this past week that would cut the size of the army to pre-2001 levels.

At a North American summit meeting in Mexico last month, Obama said, “Our approach as the United States is not to see these as some Cold War chessboard in which we’re in competition with Russia.”

But Putin’s quick move to a war footing suggests a different view — one in which, particularly in Russia’s back yard, the Cold War rivalry Putin was raised on is thriving.

The Russian president has made restoring his country’s international prestige the overarching goal of his foreign policy, and he has embraced military force as the means to do so.

Steven Erlanger skriver i New York Times om att USA nu kan följa hur Putin konsoliderar sin ockupation av Krim: Tug of War Over Ukraine Intensifies

American intelligence agencies tracked thousands of additional Russian troops arriving in Crimea on Sunday, bolstering the Russian forces already in the area, an American official said. The official gave no further detail about the types of forces, and did not say whether the Obama administration believes that Mr. Putin will send even more troops in the days to come.

A senior Obama administration official said Russian troops now have “complete operational control of the Crimean Peninsula, with some 6,000 airborne and naval forces there. The official confirmed that the Russians were flying in additional reinforcements to Ukraine Sunday, adding that the Russian military is “settling in” as an occupying force.

Och Paul Lewis, Spencer Ackerman och Jon Swaine skriver i Guardian att Obama-regeringen nu erkänner att Putin har tagit kontroll över Krim och därför koncentrerar sig på att försöka förhindra att han också ockuperar andra delar av Ukraina: US concedes Russia has control of Crimea and seeks to contain Putin. Senior officials say goal is to avoid further Ukraine incursion Administration to apply economic and political pressure

Although President Barack Obama’s administration called for Putin to withdraw troops to Russian military bases on the peninsula, its objective appeared to have shifted to using political and economic threats to prevent any further military incursion.

One senior official said the major decision facing Putin was whether to “continue to escalate troop movements into other parts of Ukraine”.

“We’ve already seen the intervention in Crimea,” the official said. “It would be even further destabilising to expand that intervention into eastern Ukraine.”

Michael R Gordon skriver i New York Times om att Jon Kerry, USA:s utrikesminister kommer att besöka Kiev för att visa sin solidaritet med regeringen där: Kerry to Visit Kiev to Show Support for Ukraine

Secretary of State John Kerry plans to visit Kiev on Tuesday in a gesture of support for the new Ukrainian government, a senior United States official said on Sunday.

The announcement came just hours after Mr. Kerry warned that Russia risked eviction from the Group of 8 industrialized nations and that assets of Russian businesses could be frozen if the Kremlin did not reverse its military occupation of Crimea in Ukraine.

Och som nu står klart så kommer USA och EU antagligen att slänga ut Ryssland från G8-gruppen, en mest symbolisk handling som Putin inte kommer att förlora någon sömn över.

Mer intressant är om Putin också kommer att ockupera den östra och kanske också de västar delen av Ukraina.

Det beror antagligen på om upprorsmakarna i Kiev, som Putin ser det, kommer att försöka närma sig EU eller återigen sluta upp bakom Ryssland. Jag tror inte att Putin har tänkt så långt.

Det viktiga för Putin är att den Ukrainska ekonomin försämras och att myndigheterna i Kiev gör avbön.

Samtidigt är Putins egen situation inte helt oproblematisk. Det är lätt att starta en invasion, betydligt svårare att avsluta den. Det är inte klart att han har ett klart formulerat mål som inte på sikt skadar Ryssland.

För den som inte helt har glömt bort sin realskole-ryska så är Lifenews.ru en ypperlig nyhetssajt för den ryska sidan av den här konflikten.

Pressklipp:
Tonläget börjar likna kalla kriget,Medvedev: Det blir en ny revolution,Eliasson och Kerry till Kiev,Värt att veta om krisen i Ukraina

[tags]Viktor Yanukovych Ukraine Viktor Yanukovych Yanukovych Documents Yanukovych Yanukovych Spending Ukraine Parliament Ukraine Ukraine Protests , Ukraina protester [/tags]

14 thoughts on “Ukraina: Putin konsoliderar Krim, EU och USA protesterar, och sen…?

 1. roger

  San: Vet inte om det är förbjudet enligt någon resolution, däremot tycker jag baserat på definitionen av demokrati att det är odemokratiskt.
  Demokrati har denna definition enligt wikipedia:

  …Demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp som syftar på några besläktade former av styrelseskick där den politiska makten i en stat utgår från dess medborgare via allmänna och fria val……

  —-

  På temat om att allt fler journalister börjar vakna så är Johan Cronemans krönika i DN läsvärd. http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-svt-har-inte-haft-en-sjalvstandig-utrikes-analytiker-pa-flera-decennier/

  Första gången jag ser ett litet finger höjas mot Calle Bildts extremt hökagtiga beteende.

  EU och Sverige har väldigt mycket att förlora på dåliga relationer med Ryssland, något som fått Merkel att agera lite mera taktfullt. Tror det är från denna insikt som även Reinfeldt försöker att inte överreagera.
  USA däremot har inte så mycket att förlora utan kan väl ösa på med sina sanktioner, L pekar visserligen på Syrien- och Iran-samtal, men jag vet inte det.

  Vidare så tyckar att västliga media varit dåliga, nej – urusla, på att belysa:
  Krim har bara tillhört Ukraina sedan 1954.
  Krim är en autonom parlamentarisk republik inom Ukraina. Det lagstiftande organet är parlamentet (“Krims högsta råd”), med hundra ledamöter. Detta antar beslut och resolutioner föreskrivna att verkställas inom republiken.
  Att det finns ett bilateralt avtal mellan Ukraina och Ryssland som tillåter Rysk militär på Krim. Det Ryssland gjort är i huvudsak att de förstärkt dessa trupper, sedan har de tillsynes frivilligt släppts in på olika förläggningar. Sedan har de säkert trampat över en del också får man förmoda.

  När Bildt går till sina verbala attacker förstör han för svenskt och europeiskt näringsliv. Fattar inte vem fan den gubben jobbar för. Tror han bara älskar sig själv och ser sin chans att få synas i internationell media.

  (återiegn, jag önskar inget hellre än att både Ukraina och Ryssland anammade västliga värderingar och gick med i EU. Det jag vänder mig emot är den odemokratiska process som startat krisen och den västliga ensidiga mediarapporteringen)

 2. San

  Finns det någon specifik FN-resolution som förbjuder länders befolkningar att avsätta sina ledare och driva dom på landsflykt, eller är det någon annan instans?

 3. roger

  Visst är det odemokratiskt att skrämma en folkvald ledare till landsflykt, löjligt att bestrida det.

  Det intressanta är att media först nu fått upp ögonen för att hela Ukrainas befolkning inte hatar Ryssland och är proeuropeisk. De verkar ha lite svårt att förhålla sig till detta, fredliga demonstranter (som media alltid stöder) vill ha Rysk truppförstärkning eftersom de känner sig hotade av medias älsklingar.

 4. Johnny

  Christer W, statskupper och revolutioner är olagliga enligt konstitutionen oberoende av avsatta makthavare.

  Tyvärr så verkar ju det nya gänget politiker minst lika korrupta som det gamla, så det är svårt att se hur det skall bli någon förbättring för det utplundrade ukrainska folket. Mitt intryck är att det finns ett genuint folkligt missnöje med skatter och ekonomi i Ukraina och att de våldsamma demonstrationerna utnyttjats av både USA och EU(SSR) samt korrupta lokala politiker för egen vinnings skull. Det som åstadkommits är ett års tidigareläggande av ett val mellan gamla och nygamla korrupta politiker, inte mycket till positiv förändring kan jag tycka.

  Lennart, du får inte länka till sådana obehagliga och degenererade kulturmarxistiska evenemang som får mig att skämmas över att vara svensk, 🙂

 5. Christer W

  Johnny, alla statskupper och revolutioner är olagliga i en avsatt makthavares ögon, hur än korrupta de är.
  Alla valsystem är inte demokratiska, de kan vara anpassade för att gynna och bevara en korrupt regim.
  T.ex. att någon som har bott i ett annat land i 10 år inte ska ha rösträtt (rikta mot bl.a, UDAr,s partiledare och ukrainare som jobbar i Ryssland och annorstädes) kan vara ett verktyg för behålla makten.

 6. Johnny

  Det har skett en olaglig statskupp i Ukraina och den demokratiskt valda presidenten har tvingats i landsflykt. Den laglige Guvenören för Krimprovinsen har begärt militärt skydd av Ryssland och fått det. Det är ingen ockupation. Det ger skydd åt både befolkningen där och den ryska militärbasen. Det framstår för mig som högst rimliga åtgärder som verkar haft en lugnande effekt och ingen revolutionär eller civil har väl blivit skjuten ännu mig veterligen.

  Om andra provinser begär ryskt militärt stöd mot våldsamma revolutionärer så antar jag att Ryssland ställer upp för att lugna situationen. Det stora problemet är väl om gasledningarna skulle saboteras i västra Ukraina och de måste skyddas militärt då eskalerar situationen ytterligare.

  Ryssland verkar har varit nöjd med situationen i Ukraina de senaste 20 åren och önskar säkert att allt skall återgå till det normala igen så snart som möjligt.

  Sedan tror jag inte alls att Putin vill att Ukrainas ekonomi skall försämras eftersom det drabbar Ryssland negativt.

  Risken att krigströtta USA, som inte orkade starta krig mot varken Syrien eller Iran trots intensiva påtryckningar, skulle starta krig mot Ryssland som har 10.000 kärnvapenmissiler måste vara mycket låg.

 7. Christer W

  Att börserna i eu dyker kan gynna nationalister och fascister. Det finns all anledning till att överväga vart enda beslut om ekonomi inom EU noggrant.
  Det handlar inte bara om Ukraina för Europas politiker utan också vad som kan ske på hemmaplan.

  1. Lennart

   Christer: Jo precis, vilket är varför Tyskland inte går med på ekonomiska sanktioner. Utan låter Putin ta vad han vill.

  1. Lennart

   Marcin: Bra fråga, den ryska ekonomin kommer definitivt att påverkas, något som redan märks.

Comments are closed.