Politik

Ukraina: blir Odessa Putins nästa mål? EU vänder andra kinden, det inhemska trycket ökar på Obama.

Gamla vackra byggnader i Odessa

Miljonstaden Odessa på Svarta Havsstranden inte långt nordväst från Krim-halvön är en av Ukrainas mest charmerande och utpräglat sydländska städer. Om man läser den utmärkta ryska webbtidningen lifenews.ru som jag gör nu i dagarna, se den ryska texten ovan, så kan man bl.a. läsa att

Odessabor ber Putin att rädda dem från den den Ukrainska terrorn. Odessabor klagar på att så snart makten i landet förändrades, så började de ta emot hot från radikaler och nationalister.

En grupp innevånare från Odessa har anlänt till Sevastopol för att be Rysslands president Vladimir Putin om hjälpa i kampen mot de fascistiska nationalisterna.

Kvinnor klagade över att när en grupp medborgare samlade in namnunderskrifter till stöd för president Viktor Janukovitj så hotades dom. Dessutom, enligt aktivisterna, så övar företrädare för den nya regeringen utpressning.

Medan Putin nu befäster sina ställningar på Krimhalvön, så är frågan på bordet om han kommer att nöja sig med Krim, eller om han redan blickar norrut. Och i så fall finns det alltså indicier på att Odessa kan vara hans nästa mål.

Det har också förekommit demonstrationer mot den ukrainska regeringen i Odessa.

Andrew Roth skriver i New York Times hur ryska “turister” leder demonstrationer mot regeringen i Ukraina i de östra delarna av landet med en stor rysk befolkning:
From Russia, ‘Tourists’ Stir the Protests

Around the south and east of Ukraine, in vital cities in the country’s industrial heartland, ethnic Russians have staged demonstrations and stormed buildings demanding a wider invasion of their country by Moscow.

But some of the people here calling for Russian intervention are themselves Russian — “protest tourists” from across the border.

They have included passport-carrying Russians, like Aleksey Khudyakov, a pro-Kremlin Muscovite who said he traveled here “to watch and maybe to give some advice.” In Kharkiv, another Russian scaled a government building to dramatically plant his country’s flag — offering at least the image that President Vladimir V. Putin’s forces were being invited in.

It is clear that in this part of Ukraine, many ethnic Russians distrust the fledgling government and some would indeed welcome Russian troops. But the events unfolding in major Ukrainian cities in recent days appear to match a pattern played by the Kremlin in Crimea, where pro-Moscow forces paving the way for Russia to seize control were neither altogether spontaneous, nor entirely local.

Med andra ord, Putins provokatörer verkar bädda för en rysk ockupation av betydligt större områden än Krim. Och det är det som president Obama nu börjar oroa sig för.

Medan Tyskland och Frankrike inte vill se några meningsfulle sanktioner mot Ryssland, så har Obama nu börjat uppträda som den ledare han faktiskt är. Betydligt med konfrontatoriskt än EU-ledarna. Där Fredrik Reinfeldt nyligen skämde ut sig totalt genom att säga att han har förståelse för Putins agerande.

Peter Baker skriver i New York Times om att det inhemska trycket på Obama att stå upp mot Putin nu ökar lavinartat, speciellt nu när allt fler indicier pekar på att Putin har betydligt mer än Krim i sikte: Pressure Rising as Obama Works to Rein In Russia

Caught off guard, Mr. Obama is left to play catch-up. With thousands of reinforcements arriving Sunday to join what American officials estimated were 6,000 Russian troops, Mr. Putin effectively severed the peninsula, with its largely Russian-speaking population, from the rest of Ukraine.

“Russian forces now have complete operational control of the Crimean peninsula,” a senior administration official said on the condition of anonymity.

No significant political leaders in Washington urged a military response, but many wanted Mr. Obama to go further than he has so far. …

The president has spoken out against Mr. Putin’s actions and termed them a “breach of international law.” But he has left the harshest condemnations to Mr. Kerry, who on Sunday called them a “brazen act of aggression” and “a stunning willful choice by President Putin,” accusing him of “weakness” and “desperation.”

Den enda intressanta frågan idag är vad Putins mål är. Om han nöjer sig med att annektera Krim så kommer varken EU eller USA att göra mer än att protestera, avbryta visst samarbete med Ryssland, stoppa ryska visum, och möjligen vidta mindre ekonomiska sanktioner. Men om Putin skulle gå över Perekopnäset och in på det Ukrainska fastlandet och samtidigt ta Odessa från sjösidan, ja då tar bryter hela helvetet löst. Då kan inte ens EU vända bort blicken.

Vilket är varför vi bör hålla ögonen just på Odessa och Donetsk under de närmaste dagarna.

Samma slags demonstrationer förekommer även på andra platser i de ryska provinserna i Ukraina.

Obamas problem är att han inte kan gå alltför hårt fram mot Putin därför att han behöver Putin mer än Putin behöver honom. I Syrien, Iran och Afghanistan.

Pressklipp:
Värt att veta om krisen i Ukraina,DN, Aftonbladet,SR

[tags]Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim, Putin Odessa, Putin USA [/tags]

15 thoughts on “Ukraina: blir Odessa Putins nästa mål? EU vänder andra kinden, det inhemska trycket ökar på Obama.

 1. Johnny

  Roger: Tack för bra länkar, alltid intressant med en svensk opolitisk ögonvittnesskildring som besvärande nog inte alls stämmer överens med den bild som Bildt och EU försöker förmedla. Den svenska nynazisten framstår som ungdomligt naiv och verkar inte riktigt förstå vad som händer i Kiev eller Ukraina.

  Jag vet inte om du hann med att se mitt svar på din fråga ovan innan Lennart tog bort kommentaren? Jag är ganska förvirrad själv angående den saken i nuläget och brukar läsa vad Nathanael Kapner har att säga om saken, han är duktig. Det finns flera intressanta artiklar om Ukraina på hans hemsida. Googla på hans namn.

  Just nu försöker jag få ett grepp om nyheten om det avlyssnade och läckta samtalet mellan EU:s utrikeschef Catherine Ashton och Estalands utrikesminister Urmas Paet, där Paet berättar att läkaren Olga Bogomolets på plats som uppgivit att både demonstranter och polis, totalt 94 personer, som skjutits med samma typ av ammunition och att den nya regeringen inte avser att undersöka saken. EU ansåg att gamla presidenten Janukovytj var skyldig till morden när det lika gärna kan vara nya regeringskoalitionen som är skyldig.

  http://www.youtube.com/watch?v=Xh_YkdGbWqk

 2. roger

  Johnny, får inte riktigt ihop Judespåret i den här soppan… Sedan Svoboda med hjälp från västs media kommit till makten har det bränts synagogor och blivit allmänt svårare att vara Jude i Ukraina.
  Men västs media kontrolleras ju av, ja, ekvationen går inte ihop.

 3. roger

  Apropå “turister” som hälsar på i Ukraina så var det ett inslag på p3 igår om svenska nynazister som nu åkt till Ukraina för sina kollegor Svobodas räkning. Partiledarn för Svenskarnas parti var glad åt Svobodas framgångar, vilka har 4 ministerposter bl.a. försvarsminister och vice president.

  Det var också en längre intervju med en svensk bosatt på Krim som berättade om rädslan och hoten som kom innan Ryssarna kom till undsättning. Hans fru hade gråtit sig till sömn av rädsla för vad som komma skulle. Denna version skiljer sig NÅGOT från Bildts beskrivning, känns ju ändå som han som bor där vet liite vad han talar om.
  Gick igår em och borde väl finnas kvar att lyssna på.

 4. Bossebus

  L:

  Inte för jag tror du vågar läsa Aftonbladets kultursida eftersom den är (s)-märkt inom en kommersiell blaska (För dig blir ju sidan kommunistisk).

  Men den ger iaf en lite mer nyanserad bild av det hela.

  Sann eller inte sann,det blir svårt för extremliberaler och centerpartister.
  😉

 5. Johnny

  Lennart: Vad kallar du själv dessa destruktiva krafter som skapar och planerar krig och massdöd för makt och profit?

  Kabbalister, marxister, bolsjeviker, kommunister, sionister, frimurare, Leninister, Stalinister, Maoister, fascister, nazister, banksters, propagandister, illuminatis, multikulturalister och miljöpartister (när deras politik blir verklighet).

  Psykopater är en väl en ganska god sammanfattning på dessa massmördare. Har läst att 1% av befolkningen skall vara psykopater. Jag vet inte om de räknade med dig, men jag har mina misstankar, 🙂

 6. Johnny

  Missade att kommentera en del övrigt märkte jag.

  Fredrik Reinfeldt har säkert en hel del att skämmas för bla nedrustat svenskt försvar, men inte för sitt uttalande om Ryssland som var lagom lugnande och bra för en gångs skull.

  Sedan är det oansvarigt av Obama att agera mer konfrontatoriskt i denna spända situation om han inte avsiktligen vill skapa mer kaos, våld, död och ekonomisk missär i Ukrains, för att skada Rysslands intressen. Men det är antagligen precis vad han vill göra nu när hans USD 5 miljarders “oranga” revolution förlorat momentum. Vad har USA annars i Ukraina att göra överhuvudtaget? Ukraina är inte Kanada, det bästa USA kan göra för Ukraina och världen är att åka hem och sluta förvärra situationen.

  Senatens värsta krigshetsare, AIPAC-slaven och psykopaten, Senator Lindsey Graham, säger: “Create a democratic noose around Putin’s Russia,” Sionisterna är fan vansinniga, fullständigt apokalyptiska, hela världen kommer att brinna om dessa massmördande psykopater inte stoppas.

  1. Lennart

   Johnny: “är fan vansinniga, fullständigt apokalyptiska, hela världen kommer att brinna om dessa massmördande psykopater inte stoppas”. Ungefär som du med andra ord 🙂

 7. Johnny

  Vacker stadsbild, rent och snyggt också.

  Putins ansvar är att värna ryska intressen i Ukraina, främst ryssars liv och rättigheter, militärbasen (hyresavtal t o m år 2045) och gasledningarna. Hur han agerar beror säkerligen på hur revolutionen utvecklar sig. Rysslands intresse borde vara lugn och ro samt god ekonomisk utveckling i Ukraina eftersom det är bra för ryssar både i Ukraina och Ryssland.

  Putin har också avslutat militärövningen vid ukrainska gränsen idag vilket borde lugna omgivningen en del. Han har också haft en lång intervju med pressen idag. Han är duktig på att vara tillgänglig och förklara sin politik för folket.

  The Voice of Russia:

  Russia calls for the formation of a legitimate Ukrainian government of national unity in the interests of everyone in the country and claims the West is now allying with unconcealed neo-nazis, who smash both Orthodox churches and synagogues, the Russian Foreign Ministry said Monday.

  Läs mer här:

  http://voiceofrussia.com/news/2014_03_03/Russia-calls-for-forming-legitimate-Ukraine-govt-including-all-political-groups-Russian-Foreign-Ministry-1856/

 8. Bossebus

  Renfelt tänker inrikes. Stöttar ett nytt tvåveckorsförsvar för Sverige (Idag en vecka).

  Övriga “talking heads” hetsar och donar för ytterligare “press” mot Putin.

  Det verkar vara svårt med orsak och verkan i tänkandet här.

  (Ja,inklusive vår kära Lennart)

  USA har troligen inte råd. Putin kan stänga kranen när som helst. Ryssland är kända för att inte ta hänsyn till lidanden när dom blir trängda.

  Den gamle Hans Blix hade bra tankar igår.(Som ett tips).

 9. roger

  Förstår inte kritiken mot Reinfeldt, det han indirekt sade var att han skulle ställa upp för svenskar i kris utomlands. Skulle han sagt att som statschef skall man överge sina landsmän?
  Vi talar ju om miljoner ryssar och inte en handfull som man kan flyga hem till Grand Hotel.

Comments are closed.