Politik

Palestina och den eviga ockupationen: Obama, Netanyahu, Muren och Bojkottrörelsen

Israels premiärminister befinner sig återigen i Washington för diskussioner med president Obama om hur man ska stoppa Iran från att slingra sig ur den tvångströja som landet befinner sig i för att förhindra att man utvecklar atomvapen.

Men Obama är mindre intresserad av att diskutera Iran än Palestina och det fredsinitiativ som John Kerry har jobbat hårt med de senaste månaderna.

Nu är varje möte mellan Netanyahu och Obama ungefär som ett möte mellan ett pansardivision med skarpladdade kanoner och en grupp mycket små och helt obeväpnade pojkscouter. Utgången är given på förhand. Fem minuter efter det att de har skakat hand så gömmer sig Obama bakom sitt skrivbord.

Men som New York Times skriver på ledarplats, så håller det massiva stöder för den israeliska ockupationen av Västbanken långsamt på att urholkas. Och Obama har gjort det väldigt klart för Netanyahu att USA kommer att få det allt svårare att försvara den israeliska ockupationen, mot bakgrunden av de ständigt växande israeliska bosättningarna på Västbanken. Så om Netanyahu inte vill ge palestinierna deras frihet, vilka planer har då Israel för de närmaste decennierna? : Israel’s Choice

Mr. Obama said that he had not heard a persuasive case for how Israel survives both as a democracy and a Jewish state absent a negotiated two-state solution, since in Israel and the West Bank “there are going to be more Palestinians, not fewer Palestinians, as time goes on.” He also warned that given Israel’s aggressive settlement construction — 2,534 housing units were begun in 2013 compared with 1,133 the previous year — Palestinians may soon decide that a contiguous state is impossible and America’s ability to help manage the consequences will be limited. Meanwhile, the Palestinian president, Mahmoud Abbas, who is committed to nonviolence, is aging; no one knows who will succeed him. These are the hard facts that need to be broadcast widely.

Negotiators have largely kept silent on details of the talks. But there are fears that the principles might tilt toward Israel, which would mean the final negotiations simply won’t get off the ground. For instance, there was a troubling report in the Palestinian newspaper Al Quds that said one proposal would give Palestinians just the neighborhood of Beit Hanina in East Jerusalem as their capital. The Palestinians have long claimed East Jerusalem, which was captured by Israel in the 1967 war, as their capital in a peace deal.

Netanyahu kan vifta bort Obama som han viftar bort en irriterande fluga. Han har den amerikanska kongressen med sig och har ingenting att frukta från det hållet.

Men Obama kan ge försvara sig när han vill och han har avstyrt att Senaten med stöd från hans eget parti försökte rösta igenom strängar sanktioner mot Iran i ett försök att sabotera Obamas planer på bättre relationer med Iran. Och Obama har också konsekvent vägrat att följa Netanyahus uppmaningar att bomba Iran.

Netanyahu har ett annat och snabbt växande problem och det är just Iran, där mullorna nu verkar allvarligt intresserat av att återansluta sig till världssamfundet och bryta sig ut ur sin isolering.

Och Iran har en stor universitetsutbildad medelklass, och en möjlighet att liksom Turkiet bli en loak motsvarighet till Tyskland.

Vilket är orsaken till att Netanyahu vill prata Iran och inte Palestina.

Det troligaste är alltså att John Kerrys fredsinitiativ, för det är hans och inte Obamas, kommer att kantra. Och att de israeliska bosättningarna kommer att öka i allt snabbare takt.

Men islossningen har definitivt börjar i Mellanöstern, och EU och USA kan inte längre enbart satsa alla sina kort på Israel och att försvara ockupationen.

Bojkottrörelsen mot varor tillverkade på den ockuperade Västbanken kommer inte att försvinna, och en ny generation ledare kommer snart att ta över på Västbanken. Ledare som kanske inte är så tillmötesgående som dagens.

En krutdurk som förr eller senare kommer att explodera om Netanyahu fortsätter att vägra att acceptera John Kerrys fredsinitiativ.

Förr eller senare kommer muren att falla, precis som den i Jericho.

Pressklipp:
SvD

[tags]Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation, Iran USA, Iran Israel,Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation, Iran USA, Iran Israel, Netanyahu Obama[/tags]

2 thoughts on “Palestina och den eviga ockupationen: Obama, Netanyahu, Muren och Bojkottrörelsen

  1. Ann-Katrin Roth

    Egon tror Michel Warchanski har arbetat för det goda. Läser man om hans aktiviteter kommer det fram att han har promotat material från en terrorgrupp (PFLP) och att han är marxistisk anti-sionist. En pro-palestinier som promotar en marxistisk anti-sionist, vad månde bliva dennes linje…?

Comments are closed.