Politik

Wearables, 2014 blir de bärbara digitala modeprylarnas år.

2014 kommer uppenbarligen att bli de bärbara elektroniska prylarnas år. Armband som Fitbit som mäter hur aktiva vi är. En grupp människor som alla är utrustade med sån armband är givetvis ett fit-stim.

Kronan på verket är Google Glass som kommer att ta världen med storm senare i år. Men affärerna snart kommer att vara fulla av såna här prylar, som mäter vår hälsa och gör det möjligt att få meddelanden från våra mobiler via Bluetooth direkt på vårt lilla elektroniska armbandsur.

Det är ingen ide att skaka på huvudet och käfta emot. Det här är nästa generation elektroniska produkter och det jag är säker på att vi inte kommer att kunna leva utan dom om ett år.

Det enda ledsamma är att det ännu inte finns något bra svenskt ord för de här prylarna

[tags]Wearables, Bärbara prylar, elektroniska prylar, digitala prylar[/tags]

2 thoughts on “Wearables, 2014 blir de bärbara digitala modeprylarnas år.

  1. Peter Andersson

    Det kommer inte att komma något svenskt ord, den globala marknadsföringen underlättas om alla länder “köper” termen “wearables”, det är så det funkar nuförtiden. Visst kan man säga “bärbara” i någon böjningsform, och vissa svenskar kommer att försöka, men i längden är det dödfött, marknadskrafterna är för starka.

    Case in Point: Fram till 2011 ungefär kallades det för “terränglöpning” eller t.o.m “stiglöpning” att springa off-road här i Sverige. Sedan gick den globala tidningskoncernen bakom Runners World ut stenhårt för att sälja in termen “trail running” för samma sak – och det är numera den som används i 99% av all reklam för sådana skor, kläder och prylar…

    1. Lennart

      Peter: Tack, synnerligen intressant, javisst, ordet terränglöpning minns jag mycket väl, ett mycket bra ord. M.ao. globaliserade intressegrupper köper, som du säger in sig på en terminologi, som sen används jorden över. Du öppnade mina ögon för något jag aldrig tänkt på tidigare.

Comments are closed.