Politik

Yukari Iwatani Kanes bok om Apple: Haunted Empire, Apple After Steve Jobs

Den San Francisco-baserade Yukari Iwatani Kane är en IT-journalist som har skrivit mycket och länge om Apple. Om några dagar så släpps hennes bok Haunted Empire, Apple after Steve Jobs, som beskriver ett tidigare ikoniskt företag som under den skicklige men slätstrukne Tim Cook verkar ha förlorat vägen och tappat innovationskraften mot Google och andra konkurrenter.

Apples aktiekurs har dalat och man verkar leva på smärre uppdateringar av sina existerande produkter. Man är helt klart intresserade av bilmarknaden och ryktena går om att man tänker köpa elbilsföretaget Tesla här i Silicon Valley. Apple har också blivit angripen av den legendariske och synnerligen hårdföre aktiespekulanten Carl Icahn för att deras aktier inte stiger.

Det är nu snart upp till bevis för Apple och Tim Cook. Och det är mot den bakgrunden som Yukari Iwatani Kane har skrivit sin bok.

Hon har själv skrivit om sin bok i Wall Street Journal: The Job After Steve Jobs: Tim Cook and Apple.From the moment he became CEO of Apple, Tim Cook found himself in the shadow of his boss

If Jobs was the star, Cook was the stage manager. If Jobs was idealistic, Cook was practical. But without Jobs, Cook had no counterweight to his dogged pragmatism. Who would provide the creative sparks?

The succession was complicated by the fact that no one knew who Cook really was. The new CEO was a mystery. Some colleagues called him a blank slate. As far as anyone could tell, Cook had no close friends, never socialized and rarely talked about his personal life.

The quiet, self-contained Cook grew up as the second of three brothers. In his early years, the family lived in Pensacola, Fla.; his father worked as a shipyard foreman, and his mother was a homemaker. They later moved to Robertsdale, Ala., a small, predominantly white town near the Gulf of Mexico that was quiet, stable and safe. In high school, he was voted “most studious.” He represented his town at Boys State, an American Legion mock legislature program, and won an essay contest organized by the Alabama Rural Electric Association on the topic of “Rural Electric Cooperatives—Challengers of Yesterday, Today, Tomorrow.” Outside of class, Cook was appointed the business manager of the yearbook because he was meticulous and good with numbers.

Det här kommer givetvis inte att bli en storsäljare som Walter Isaacsons bästsäljare om Steve Jobs som gavs ut i oktober 2011. Men Yukari Iwatani Kane kan Apple, är en skicklig journalist så för den som är intresserad av Apple så
är det ändå en intressant bok.

Speciellt nu kanske när alla väntar på att Apple återigen ska slå världen med häpnad kanske genom att köpa e-bilsföretaget Tesla.

Pressklipp:
DI, DN

[tags] Bilmarknaden, Apple bilmarknaden, Tim Cook Apple, Apple Silicon Valley[/tags]