Politik

Måste ses: Hollywoodfilm när den är som bäst: Wes Andersons Grand Budapest Hotel

Den 44:årige amerikanske regissören Wes Anderson fick sitt stora publika genombrott med Royal Tenenbaums 2001.

Hans senaste film, Grand Budapest Hotel har blivit mycket uppmärksammad och är påverkad av ingen mindre än Stefan Zweig. Huvudrollen, en concierge vid namn Gustave spelas av Ralph Fiennes, som samarbetar med en av sina anställda för att få Gustave frikänd för mord på en hotellgäst, Madame D.

Filmen är smockfull med kända skådespelare och har allmänt fått bra kritik. Här är filmens egen hemsida.

A. O. Scott recenserar filmen i New York Time: Bittersweet Chocolate on the Pillow. Wes Anderson’s ‘Grand Budapest Hotel’ Is a Complex Caper

There is no doubt that Mr. Anderson possesses a distinctive sensibility and a consistent visual style, and that instead of striking out in new directions, he tends to embroider and elaborate on familiar themes and pictorial habits.

You will see many of them here: static, densely packed, fussily composed frames; traveling shots in which the camera glides alongside the characters like a low-flying bird; action sequences that refuse the usual digital hocus-pocus in favor of the older, artisanal magic of stop-motion animation, matte paintings and rear projection. You will also meet eccentric characters possessed by a kind of madcap melancholy, soulful and silly in equal measure. Some of them are played by actors you have seen elsewhere in the Anderson oeuvre, including Bob Balaban, Tilda Swinton and of course (albeit briefly) Owen Wilson and Bill Murray.

Definitivt värd att se för alla som gillar bra Hollywoodfilmer. Och vem för inte det.

[tags]Hotel Grand Budapest, Wes Anderson, Hollywoodfilm[/tags]