Politik

Måste läsas: Thomas Pikettys viktiga Capital in the Twenty-First Century

Bilden är klickbar

Att de rikaste en procenten blir rikare är något som håller på att förändra både USA och Sverige till oigenkännlighet. Men hur kommer det att sluta? Hur mycket kommer de rikaste en procenten att äga innan pendeln svänger över åt andra håller?

Om man får tro Anders Borg och de rika oligarkerna på Wall Street så är det bara en tidsfråga, och för övrigt ingenting att bekymra sig över. De rikaste en procentens pengar kommer på ett eller annat sätt ändå att tillfalla de fattiga.

Men den franske ekonomen Thomas Piketty faller inte för en-procentarnas locktoner. Han har skrivit en uppmärksammad bok som man hoppas att Stefan Löfven läser innan valkampanjen har hunnit alltför långt. För enligt Thomas Piketty så kommer de rikaste bara att bli rikare under en lång tid framöver. Och det kommer att förändra samhället på ett synnerligen fundamentalt sätt.

Eduardo Porter recenserar boken i New York Times:

What if inequality were to continue growing years or decades into the future? Say the richest 1 percent of the population amassed a quarter of the nation’s income, up from about a fifth today. What about half?

To believe Thomas Piketty of the Paris School of Economics, this future is not just possible. It is likely.

In his bracing “Capital in the Twenty-First Century,” which hit bookstores on Monday, Professor Piketty provides a fresh and sweeping analysis of the world’s economic history that puts into question many of our core beliefs about the organization of market economies.

His most startling news is that the belief that inequality will eventually stabilize and subside on its own, a long-held tenet of free market capitalism, is wrong. Rather, the economic forces concentrating more and more wealth into the hands of the fortunate few are almost sure to prevail for a very long time.

Hur reagerar vi om de rikaste en procenten äger inte en fjärdedel av Sverige utan hälften, tre fjärdedelar? Finns det någon gräns för hur mycket de kan komma att äga. Och ännu viktigare, kan Sverige och USA förbli demokratier om en så liten grupp människor äger i stort sätt hela landet?

En viktig bok som tar upp en av dagens viktigaste samhällsfrågor.

Pressklipp:
GP,SR

[tags] Thomas Piketty, Capital in the Twenty-First Century, Occupy Wall Street[/tags]

18 thoughts on “Måste läsas: Thomas Pikettys viktiga Capital in the Twenty-First Century

 1. majgreth

  Det är klart att dom fattiga får mer om dom rika blir rikare, det kommer ju mera smulor från dessas bord.

 2. Johnny

  Bossebus länk ovan säger väl det mesta om vår “demokrati”. Måste vara första gången i mannaminne som jag instämt med Bossebus, 🙂

  “And 84 percent of those elected in 2012 took more money from these 1% of the 1% donors than they did from all of their small donors (individuals who gave $200 or less) combined.”

  Vi har alltså en demokrati för 0.1 promille av befolkningen och det förklarar ju väl varför regeringen Bush/Obama väljer att spendera USD 765 miljarder på konkursade bankirer i stället för på hemlösa, arbetslösa och sjuka.

  http://sunlightfoundation.com/blog/2013/06/24/1pct_of_the_1pct/

 3. Johnny

  För er som missade att bevista Bilderberg mötet 1991 så kan jag informera:

  “We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost 40 years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years. But the world is more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries.”

  – David Rockefeller, Bilderberg, 1991

 4. Bossebus

  Cw: Om man åker längs kustvägen Helsingör-CPH och vidare mot Öresundsbron ser man utvecklingen(?). (The one % of the 1% aka pengastinna?)

 5. Christer W

  När det begav sig bodde jag bakom Magasin du Nord och sommardagarna tillbringade jag på Amagers strand, nu är det bara en jäkla massa båtbryggor där

 6. Bossebus

  Notera att en annan konsultat på Barsebäck kärnkraftverk (Numera malpåsade),ifall någon missade ironin! (Syns i bakgrunden)

 7. Johnny

  “kan Sverige och USA förbli demokratier om en så liten grupp människor äger i stort sätt hela landet?”

  Ibland glömmer jag bort att detta är en familjeblogg med inriktning på konsumentelektronik i främst USA, med omedveten slagsida åt utopisk marxism och liberalism.

  Det var länge sedan Sverige och USA upphörde att vara riktiga demokratier. USA upphörde vara en demokrati 1913 när FED privatiserades och definitivt 1917 när JP Morgan köpte de 25 största tidningarna där. En lite grupp äger redan i stort sett hela landet för att inte säga hela västvärlden. De kontrollerar nästan allt informationsflöde, TV, radio, film, tidningar, böcker, skolutbildning och undrar oroligt hur de skall kunna kontrollera informationsflödet på Internet. De kontrollerar skapandet av pengar.

  Västvärldens oligarker äger idag redan centralbanker, affärsbanker, storföretag, mediaföretag och kontrollerar politiken och arbetar nu på att äga och kontrollera hela världen via globalisering och New World Order, dvs en världsregering som de skall kontrollera. Hur många oligarker har Putin respektive Obama fängslat? I Ryssland dominerar presidenten över oligarkerna och i USA (Ukraina och väst) dominerar oligarkerna över presidenten (ex Bush och Obama betalade USD 765 skattemiljarder till krisbankerna).

  Är detta verkligen så svårt att se och förstå, bevisen finns ju över allt?

 8. San

  Vill minnas att jag någon gång har läst att JD Rockefeller ska ha varit den rikaste mannen i historien. Det där är nog en siffra man kan leka med för att bevisa precis vad man vill enligt sina politiska motiv.

 9. roger

  har oxå funderat på det. Borde väl finnas ngn som räknat ut när denna tid infaller?
  Samtidigt så dör även rika människor, vartefter rikedomen fördelas ut på fler, så tempot kanske inte är så snabbt som man tror?
  Hur såg det ut för hundra år sedan? Har det verkligen blivit mkt värre?

Comments are closed.