Politik

Times Minute, tidningar och teve, medias radikala förändring i mobilåldern

Tidningar var ursprungligen som ofantliga tunnbröd i djupaste Norrland och ungefär lika prasslande. Som man läste sida upp och sida i pyjamasen vid köksbordet tillsammans med resten av familjen. Samtidigt som man satte i sig litervis med blaskigt morgonkaffe och gulade ner tidningen med löskoka ägg och fläckar av filmjök.

Eller kanske på klassiska förkrigskaféer i Berlin, eller varför inte tillsammans med en vilt stirrande Lenin, en bylsig Krupskaja och en butter Kamenev och Trotsky på Kafé Odeon i Zürich under första världskriget.

Den tiden är lyckligtvis för länge sen förbi. Idag läser vi tidningen i mobilen sittande på SL-tåget eller Stockholms-pendeln och tid är något vi har har väldigt ont om. Snart är vi i Märsta och centralen närmar sig redan med stormsteg vi hinner bara ögna igenom de viktigaste nyheterna.

Vilket är orsaken till att tidningar nu innoverar med korta videosnuttar som passar perfekt i mobilen och som dessutom har länkar för den som inte helt har förlorat sin läsförmåga.

Kolla den kortkorta videon ovan för ett bra exempel på dagens tidnings-videor, som verkar sprida sig som en löpeld jorden runt.

Läs mer om New York Times Minute: Times Minute

The New York Times Minute is a daily video dispatch of news, ideas and culture from every section of the Times. Tune in for new episodes each morning, noon and night. It’s a quick way to get caught up. After all, it only takes a minute.

Det här blandningen av nytt och gammalt, kort och långt,
är den nya mediavärlden, att konsumeras i korta doser i våra mobiler.

Och när vi kommer fram till Centralen i Stockholm kan vi med en viss sanning säga att “jo men det där jag jag också sett i New York Times”.

En helt ny värld.

[tags]Times Minute, Video och Nyheter, Video och Tidningar, Teve och tidningar [/tags]