Politik

Ukraina, it’s the naturgas dumbom! Putin mobiliserar, Merkel varnar, Obama kompromissar

Demonstranter på Maidan.

Krisen i Ukraina rullar vidare med utvecklingar på många olika fronter. Först Putin, den ryska ledaren som har startat ett mycket sofistikerat infokrig mot Ukraina, som går att följa på den utmärkta ryska sajten lifenews.ru.

Där vi bl.a. kan läsa att “den ryska säkerhetstjänsten FSB har har inrättat en särskild avdelning för att hantera IT-terrorister från Ukraina. Efter den ryska FSBs webbportal översvämmades av hot om planerade terroristattacker så skapades en speciell avdelning för att bekämpa hackare”.

Detta efter det att ukrainska IT-system har satts ut spel i ett cyberkrig.

ФСБ создала спецотдел для борьбы с IT-террористами из Украины. После того как портал ФСБ России оказался завален угрозами о планируемых терактах, на основе ведомства была создана спецслужба для борьбы с хакерами.

ецслужбы начали активную борьбу с интернет-террористами из зарубежья, которые оставляют угрозы на официальных сайтах правоохранительных структур России.

– Руководство ФСБ выделило для этого отдельную группу IT-специалистов, которые будут круглосуточно отслеживать подобные сообщения с угрозами взрывов на территории России, которые связаны с ситуацией на Украине, – сообщил источник в УФСБ.

На данный момент мониторингом ситуации на Украине занимается отдел информационного противодействия Центрального аппарата ФСБ России. Обратить особое внимание на IT-террористов спецслужбам пришлось после того, как портал ФСБ России буквально был завален угрозами о планируемых терактах. Позднее сотрудники отдела выяснили, что практически все сообщения были отправлены с Украины.

Att Putin nu återigen, som Steven Lee Myers och Alison Smale skriver i New York Times, mobiliserar sina stridskrafter intill den ukrainska gränsen visar att han ännu tänker enbart i militära banor: Russia Massing Military Forces Near Border With Ukraine

MOSCOW — Russia’s Defense Ministry announced new military operations in several regions near the Ukrainian border on Thursday, even as Chancellor Angela Merkel of Germany warned the Kremlin to abandon the politics of the 19th and 20th centuries or face diplomatic and economic retaliation from a united Europe.

The operations came as Ukraine’s acting president, Oleksandr V. Turchynov, said in a statement on his official website that he believed Russian forces massed near the border were “ready to intervene in Ukraine at anytime,” and that he hoped diplomatic efforts by Ukraine and sympathetic nations would “stop the aggression.”

Underscoring the potential gravity of the troop movements, Russia’s senior commander, Valery V. Gerasimov, spoke by telephone with his NATO counterpart, Gen. Knud Bartles of Denmark, the news agency Interfax reported, citing a defense source. The details of the conversation were not disclosed.

Är det möjligt att Putin är galen nog att invadera det Ukrainska fastlandet?

President Obama, sin vana trogen, vill se en kompromiss som ger Putin vad han vill i Ukraina utan att Krimhalvön officiellt blir en del av Ryssland.

Peter Baker och Michael R. Gordon skriver i New York Times: Obama Makes Push for Political Solution to Crisis in Ukraine

WASHINGTON — President Obama and Ukraine’s interim prime minister opened the door on Wednesday to a political solution that could lead to more autonomy for Crimea if Russian troops withdraw, as the United States embarked on a last-ditch diplomatic effort to defuse a crisis that reignited tensions between East and West.

The tentative feeler came as Mr. Obama dispatched Secretary of State John Kerry to London to meet with his Russian counterpart on Friday, two days before a Russian-supported referendum in Crimea on whether to secede from Ukraine. Mr. Obama said the world would “completely reject” what he called a “slapdash election,” but added he still hoped for a peaceful settlement.

Det här är typiskt Obama som alltid börjar med att överge sina egna positioner och närma sig motståndarens, oavsett om det gäller republikaner Bashar al Assad eller nu Putin.

Då har Angela Merkel i alla fall talat klartext, trots att det är osäkert om Putin verkligen tror på hennes varningar.

Alison Smale skriver i New York Times: Ukraine Crisis Limits Merkel’s Rapport With Putin

Germany is dependent on Russia for up to a one-third of its oil and gas and tens of billions of dollars in trade, while it is also a leading member of NATO, a pillar of Western policy and the biggest economy in the 28-nation European Union.

Since the 1970s, when Chancellor Willy Brandt embarked on Ostpolitik, or conciliation with the East, the German answer in reconciling those competing tugs has been to promote dialogue. But now, with an unwilling, even intransigent, Mr. Putin, that policy may be now exhausted.

“There is no compromise in sight,” said Alexander Rahr, a longtime Kremlin observer and the head of the German-Russian Forum, a nongovernmental group in Berlin. “Nobody really wants to move toward the other.”

Den aktade Iranologen Vali R. Nasr skriver i New York Times om hur allt i slutändan handlar om naturgas, och att Ryssland på intet sätt kan mäta sig med USA till ekonomisk styrka och ens till naturgasreserver.
Till det kommer de iranska naturgasreserverna, som Putin under inga villkor vill se på den öppna marknaden:
Crimea, a Pyrrhic Victory?

After Russia, Iran has the world’s second-largest gas reserves, and it, too, might compete with Russia to supply Europe and Asia. Mr. Putin understands this; in 2007, he went to Iran offering to temper the international pressures on that country, to give Iran an incentive to shun two proposed pipeline projects pointing toward Europe. Russia has since offered financial support for pipelines to Armenia and Pakistan, as an alternative. The last thing Mr. Putin wants for Iran is an end to its isolation from the Western economies.

Indeed, an Iran in conflict with the West has been a strategic godsend to him. So long as Iran’s rich gas reserves remain off limits to Europe, Russia can hold the Continent hostage. Meanwhile, he can barter with the West for concessions to Russia’s own interests, in exchange for his collaboration on matters like Iran’s nuclear program.

The West has to change that equation, and use Iran to its advantage instead. The merest hint that Iranian gas might soon flow to Europe and Asia would begin to do that. And if nuclear talks succeeded in bringing Iran fully back into the global economy, Russia’s hold on Europe would be a thing of the past.

Läs Vali Nasrs viktiga artikel.

Som Nasr påpekar så kanske Putin har det kortsiktiga taktiska initiativet, men det är USA och USA som sitter inne med de strategiska resurser som kommer att avgöra den här drabbningen på det storpolitiska planet.

Putin kanske kan ockupera betydligt större delar av Ukraina än bara Krim-halvön. Men priset för honom och Ryssland kommer att bli ofantligt.

För vad vi ser i den här konflikten är den berömda Fjärilseffekten. En liten förändring inom ett komplicerat system kan få helt oväntade resultat någon annanstans. Så t.ex. kan en fjäril som i Mexiko slår med sina vingar påverka luftströmmar så att en orkan senare drabbar södra Sverige senare.

Så Putins ockupation av Krim kommer att få konsekvenser i Iran och Mellanöster, och säkerligen på många andra områden också.

Som man bäddar får man ligga.

Pressklipp:
En död i protester i Ukraina,Expressen, SR, Expressen

[tags]Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim [/tags]

2 thoughts on “Ukraina, it’s the naturgas dumbom! Putin mobiliserar, Merkel varnar, Obama kompromissar

 1. Bossebus

  Javisst, “Som man bäddar får man ligga.”

  Om någon tror att USA (Obama i språkbruket här) skulle ha resurser att ställa till med ett “riktigt” krig så pratar vi atomvapen.

  Och all olja i världen är inte värt det priset.

  Det är löjligt att skriva “Putin är galen..” och liknande,vilka andra är galna? Någon Lennart kanske?

  Halleluja!

 2. Johnny

  The Gurdian har en bra artikel på samma tema:

  “Russia’s armed intervention in the Crimea undoubtedly illustrates President Putin’s ruthless determination to get his way in Ukraine. But less attention has been paid to the role of the United States in interfering in Ukrainian politics and civil society. Both powers are motivated by the desire to ensure that a geostrategically pivotal country with respect to control of critical energy pipeline routes remains in their own sphere of influence.”

  “Nuland confirmed that the US had invested in total over $5 billion to ensure a “secure and prosperous and democratic” Ukraine.”

  http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/06/ukraine-crisis-great-power-oil-gas-rivals-pipelines

Comments are closed.