Politik

Silicon Valley och NSA: NSA hävdar att Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook och AOL kände till PRISM-programmet

När president Obamas massiva massavlyssning av hela världen kom i dagen så uttryckte alla IT-företag som överhuvudtaget vinns här i Silicon Valley sin förvåning och avsky. Det här var minsann första gången dom hade hört talas om det här.

Men som Spencer Ackerman skriver i brittiska Guardian så hävdar NSAs chefsjurist nu att det hade dom vist, utan att säga någonting:
US tech giants knew of NSA data collection, agency’s top lawyer insists

NSA general counsel Rajesh De contradicts months of angry denials from big companies like Yahoo and Google

Rajesh De, the NSA general counsel, said all communications content and associated metadata harvested by the NSA under a 2008 surveillance law occurred with the knowledge of the companies – both for the internet collection program known as Prism and for the so-called “upstream” collection of communications moving across the internet.

Asked during a Wednesday hearing of the US government’s institutional privacy watchdog if collection under the law, known as Section 702 or the Fisa Amendments Act, occurred with the “full knowledge and assistance of any company from which information is obtained,” De replied: “Yes.”

When the Guardian and the Washington Post broke the Prism story in June, thanks to documents leaked by whistleblower Edward Snowden, nearly all the companies listed as participating in the program – Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook and AOL – claimed they did not know about a surveillance practice described as giving NSA vast access to their customers’ data. Some, like Apple, said they had “never heard” the term Prism.

Nu kan man ju kanske inte ta vad en NSA-jurist säger som dagens definitiva sanning. Men det är onekligen av intresse att höra att det i varje fall är vad
NSA anser.

Pressklipp:
HD,DJ

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]

One thought on “Silicon Valley och NSA: NSA hävdar att Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook och AOL kände till PRISM-programmet

  1. Bossebus

    Har du någonsin tvivlat? Minns din Googleman som i princip räddade någon ljuvlig revolution i nordafrika. Var är han/det/hen nu?

Comments are closed.