Politik

Ukraina: CIAs och Obamaregeringens katastrofala underrättelsemisstag i Putins Ryssland

Vasilijkatedralen på Röda Torget i Moskva.

Trots en underrättelsebudget på åtskilliga dussin miljarder dollar så visar det sig att Obama-regeringen inte har något grepp om hur Putin och hans närmaste män tänker. President Obama har för länge sen – med rätta – lämnat över USA:s Rysslandspolitik till utrikesminister John Kerry, vars kontaktman är Ryssland utrikesminister Sergei Lavrov, en man så butter att man nästan längtar tillbaks efter Andrej Gromyko.

Kerrys problem, som Jay Solomon och Carol E. Lees artikel i Wall Street Journal visar med all tydlighet, att Lavrov är Putins springpojke som inte har några befogenheter att fatta annat än de mest triviala beslut. Och Putin, som är den som fattar alla beslut, bryr sig inte längre om att prata med Obama, en man som han rätt eller orätt, uppenbarligen inte längre tar på allvar.

Vilket betyder att USA inte längre har tillgång till någon beslutsfattare i Kreml som man ens kan tala med och alltså flyger blint när man försöker förstå var Putin kommer att slå till härnäst: How Putin Parried Obama’s Overtures on Crimea. Five Years After Russia ‘Reset,’ Ukraine Crisis Shows Limits of U.S. Approach

Coming during the final U.S. attempts to preserve the modern borders of Europe, the episode with Mr. Lavrov here last week underscored the Obama administration’s inability to penetrate the Kremlin and its struggles to comprehend Mr. Putin’s calculations five years after President Barack Obama decided to reset Washington’s ties with Moscow.

Russia’s rapid move this week to absorb Crimea came despite breakneck U.S. diplomatic efforts, showing the limits of that approach with Moscow and marking a renewed chill with an expansionist-minded partner still seen as vital to core American interests around the world.

Since the crisis over Ukraine erupted last month, the White House gave Secretary of State John Kerry the task of aggressively engaging Mr. Lavrov. But the administration soon concluded that the Soviet-trained bureaucrat wasn’t empowered to cut deals on the Kremlin’s plans to annex Ukraine’s Crimean region.

The White House, sensing its isolation from Mr. Putin, desperately set about to find alternate channels to influence Russia’s strongman and to step up Mr. Obama’s outreach to him, according to senior U.S. officials.

USA:s Rysslandspolitik lider också av president Obamas helt otillräckliga ekonomiska sanktioner mot ett litet antal ryssar, som Putin-regeringen öppet har hånat, och Obamas uttalande att om Ryssland ockuperar ytterligare områden i Ukraina, ja då kommer sanktionerna att skärpas. I Syrien sa Obama att om Assad-regimen satte in kemiska vapen mot civilbefolkningen då skulle dom ha korsat Obamas röda linje och då skulle det minsann bli andra bullar.

Vilket givetvis ledde till att den okynnige Assad satte in kemiska vapen mot sin egen civilbefolkningen – vilken diktator skulle inte ha gjort det – och att president Obama trots det bara fortsatte att köra med samma bullar som tidigare.

Som bagare är president Obama alldeles för ensidig.

Något som har lett Putin att tro att han inte har speciellt mycket att frukta från USA. Eller för den delen från det minst lika beslutsovilliga EU.

Problemet för Putin är att han precis som Hitler på sin tid kan utmanövrera betydligt starkare stater under en kortare period, men att, om EU och USA blir tillräckligt skrämda, som om Putin skulle börja hota de baltiska staterna, så kan Putins ekonomiska styrka inte mäta sig med EU:s och USA:s.

Mark Landler skriver i New York Times om de gränser som EU och USA nu hoppas att Putin inte kommer att överskrida: With Russia, as With China, Unnerved U.S. Allies Seek Reassurances

For all of Mr. Putin’s bluster, some experts doubt that he would risk a wider conflict.

“Putin is also rational and respects U.S. power,” said R. Nicholas Burns, a former under secretary of state who teaches at Harvard. “It is very unlikely he would threaten a NATO ally such as Estonia, Latvia or Poland due to NATO’s security guarantee.”

Mr. Burns said the president should draw clear red lines with Russia and China and show that the United States is prepared to defend its treaty obligations. That was the main purpose of Mr. Biden’s visit this week, with his mantra-like repetition of Article V, the clause of the NATO treaty that commits members to regard an armed attack on any one of them to be an attack on all.

Vilket är orsaken till att Joe Biden, USA:s vicepresident nu har besökt Polen och de Baltiska staterna.

Problemet för väst är att Putin kanske inte blinkar om EU och USA skärper de ekonomiska sanktionerna och levnadsstandarden faller några dussin procent i Ryssland. Väl medveten om att USA och EU aldrig skulle gå med på den massarbetslöshet som en sänkt levnadsstandard i väst skulle garantera.

Det enda vi kan vara säkra på är att nästa amerikanska president, oavsett om det blir en republikan eller Hillary Clinton, inte kommer att fortsätta den amerikanska nedrustningen utan istället kommer att rusta upp. Och då kan Putin börja få det het tom öronen.

Ett sätt för den svenska regeringen att visa att man bryr sig är att storsatsa på stipendier i ryska språket. Både på gymnasie- och universitetsnivå. Så att vi i alla fall får folk som förstår sig på Putins Ryssland.

Pressklipp:
Hur lika är ryska och ukrainska?,Ryssarna stolta över Putin,Expert: Här är felen i Putins anklagelser,Aftonbladet,Afgtonbladet,DI

[tags] Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim[/tags]

12 thoughts on “Ukraina: CIAs och Obamaregeringens katastrofala underrättelsemisstag i Putins Ryssland

 1. roger

  Den som varit i R vet att de västliga influenserna är stora och att Rysslands folk närmar sig väst. Väldigt tydligt i ffa StP och Moskva.
  Till skillnad från i Kina så står det t.ex. folket fritt att använda google o facebook.
  Det Putin inrikes hävdar är att R alltid straffas hårdare och orättvisare än andra.
  En jmf kan vara att se Krims införlivning i Ryssland kontra alla de kolonier som Frankrike och Storbritannien fortfarande besitter, dessa kritiseras lite tyst av FN men inte mer.

  Risken finns att Putin nu får vatten på sin kvarn i sin tes att “väst hatar och motarbetar alla Ryssar” och att Ryssarna tror på det.
  Därför är det oerhört viktigt att vi inte inför sanktioner som slår mot oskyldiga.
  Väst bör tänka långsiktigt, postPutin. Vi vill inte odla fram nya bittra Hitlers genom att straffa folk för hårt.

 2. Peter Andersson

  Tillägg: För att förekomma eventuella påpekanden om att Sovjet inte konkade 1991 utan att det var en folklig resning så syftar jag alltså på att landet rustade ihjäl sig under åttiotalet när de krigade mot afghanerna så att imperiet inte längre hade råd att stoppa folkliga resningar i först vasallstaterna och sedan från en krigstrött egen befolkning på hemmaplan. Den historien kan givetvis beskrivas på många sätt, jag väljer här att kalla det för att de konkade, men lägger alltså en bredare betydelse än den rent ekonomiska i ordet.

 3. Peter Andersson

  Jag tror det är oerhört svårt för oss i väst att sätta oss in i den folkliga ryska revanshismentaliteten just nu; efter sovjetkraschen söp en hel generation ihjäl sig, de sociala skyddsnäten konkade och medellivslängden lär ha minskat typ tio år etc, etc, etc. Möjligen kan man tänka att det kanske kan jämföras med Tyskland tjugo år efter den förnedrande versaillefreden 1918 som ledde till nationalism som ville revanschera sig och upprätta det tusenåriga Third Rich.

  De politiska spänningarna i Sverige är ju knappt ens på samma planet; vi har ett block som kanske till troligen vill höja skatterna lite igen mot ett block som kanske till troligen vill sluta sänka dem lite i taget den närmsta mandatperioden.

  Vad skulle hända i Sverige om vi konkade i dag som Sovjet gjorde 1991? Jag gissar att initialt minst en miljon äldre skulle dö under 2014-2016 när pensionspengarna slutade komma, livsuppehållande mediciner blev allt svårare att få tag i och deras medelålders barn/anhöriga blev arbetslösa och förlorade sina egna boenden. Vad händer 20 år efter en sådan nationell förnedring liksom…

 4. Peter Andersson

  Tänk om det är så att Putin tänker längre än bara några år, kanske 2-3 generationer framåt? Ryssland är ju stort nog, saknar landbaserade fiender i norr och har egna naturresurser att matförsörjningsmässigt överleva som nation den kommande peak oil-kollapsen som hotar att sänka västerlandet för gott. Väg sedan in att han satt på första parkett när Sovjet självt rustade ihjäl sig under kriget i Afghanistan, att han setat på första parkett när USA rustat sig in i permanent ekonomisk kris under kriget mot Al-Qaida. Det behövs inget krig mot USA och EU, det är bara för honom att göra en politisk variant av det som afghanerna gjorde mot ryssarna i tio år, ständiga nålstick som får NATO-länderna att slänga allt högre procentandel av sin budget på militären tills hela ekonomin kollapsar i EU och USA. På köpet faller Kina som ju numera finansierar USA:s ekonomi och är beroende av att kunna exportera dit. Sedan är Ryssland den enda återstående supermakten med en fungerande intern matförsörjning och ekonomi – delvis tack vare att sanktionerna påskyndat omställningen på hemmaplan!

  1. Lennart

   Peter: Bra analys, och just kopplingen till Kina tror jag absolut är riktig. Dvs de två gamla allierade har nu återigen funnit varandra och tillsammans kan de skapa en allians som kan göra motstånd mot USA och EU och deras vision av en demokratisk globaliserad värld. En intressant aspekt av det här är att både Ryssland och Kina har mycket få invandrare. Så det är i sanning en nationalistisk allians.

 5. roger

  L: Jag bara undrar vad du tycker Obama bör göra?
  Vill du se krig?(döda människor) Eller sanktioner?(vilket skapar arbetslöshet i väst)

  1. Lennart

   roger: Precis vad han gör, inför allt hårdare ekonomiska sanktioner mot Putin och oligarkerna kring honom så att Ryssland lämnar Krim och låter Ukraina utvecklas till en fri stat, ett nytt Polen om man så vill.

 6. roger

  Obama gör helt rätt i att inte starta världskrig eller straffa oskyldiga amerikanska och ryska invånare.
  Vad är ditt förslag L?

  1. Lennart

   roger: Eftersom alla dina kommentarer om Ukraina och Krim konsekvent stöder allt vad Putin-regimen företar sig så har dom ett visst intresse för den som inte vill läsa de ryska tidningarna. Men värdet kommer inte att vara i all oändlighet, speciellt eftersom dom är anonyma.

 7. Christer W

  Lennart, du missar poängen. Verklig förståelse om andra är att ställa sig vid sidan om sig själv och betrakta det egna tänkandet och handlandet. Då kan man kanske få förståelse för vad motparten bygger upp sitt tänkande och agerande på.

  För dig som spelar go bör ju det vara en självklarhet.

 8. jalla jalla

  USA:s utrikespolitik verkar “amateur hour”. Om Ryssland hade en utrikesminister som svävar i sin egen rymd utan att konsultera chefen skulle det vara riskabelt och medföra osäkerhet. Nu finns det inga tveksamheter, och har inte funnits på åratal. Tveksamheter uppträder när USA:s ledare skapar fantasibilder av Ryssland och världen (och av sin egen förmåga) och agerar efter dessa, inte efter det verkliga läget. Trodde verkligen idioterna att det skulle gå att jaga bort ryska flottan från Sevastopol …?

 9. Bossebus

  Och USA har ingen del i detta? Att man tex verkar lita på sina “elektroniska” spioner till den milda grad.

  En dö papegoja kan räkna ut hur Putin regerar. Men vad han gör i morgon vet jag inte ety hoten från väst börjar bli konstiga.

Comments are closed.