Politik

Silicon Valley, app-hysterin sprider sig: Tango Messenger tar in $280 Miljoner i riskkapital från Alibaba!

Eri

Hysterin över chat-apparna sprider sig som en löpeld världen över. Först kom Facebooks upphandling av Whatsapp för $19 miljarder (!) och bara någon vecka därefter investerar kinesiska Alibaba med vänner hela $280 miljoner i en s.k. Series D finansrunda. För den som inte har så stor koll på pengar och valuta så kan jag förklara att $280 miljoner i riskkapital är en en himla massa pengar. Du kan köpa hela Småland och delar av Halland och Blekinge för den summan.

Crunchbase har en bra beskrivning av Mountain View-baserade Tango: Tango Messenger

Tango allows you to send free text messages, play games, and make free phone calls and video calls with those you care about. Tango works on iPhones, iPod touch, hundreds of Android phones and Windows Phone devices, as well as tablets and PCs, and provides high quality experience over 3G, 4G, and Wi-Fi. More than 200 million people in 224 countries already love using the service.

Founded in September 2009, …..

Tango features include: –Free, high-quality mobile video, phone calls, texts, photo sharing, games, and more over 3G, 4G, LTE and Wi-Fi –Tango Contacts automatically populate from existing phone contact list –New profile not required –Invite friends and others with one click by e-mail or text

Mike Isaak skriver på Recode: As Messaging Wars Escalate, Social App Tango Raises $280 Million

The moves essentially signal a new era for global Internet companies — one in which communication between people isn’t restricted to platforms like Facebook and Twitter, or even older messaging services like Gmail or AOL Instant Messenger.

At the same time, Internet companies like Japan’s Rakuten, China’s Tencent Holdings and Alibaba Group are all eager to latch on to the next wave of social commerce discovery and referrals. In Asian markets thus far, early signs point to mobile messaging networks like Line, KakaoTalk and most famously WeChat as apps that could serve as the next wave of consumer portals to online commerce.

Jag använder själv WeChat som jag gillar skarpt. Men frågan är hur befogad den här hysterin egentligen är. För orsaken till att man betalar såna här gigantiska summor är att man hoppas kunna tjäna ännu mer på att de är apparna utvecklas till webb-portaler och e-handelssajter där hundratals miljoner människor kommer att shoppa tills dom droppar. Och jag är inte helt övertygad om att så är fallet.

Även om apparna är högintressanta och perfekta för den som vill hålla kontakt med släkt och vänner. Om ni inte har prövat på så gör det absolut.

[tags]Wechat,Chat-appar, Tango Silicon Valley, appar i Silicon Valley[/tags]