Politik

Ukraina: Obama utökar sanktionerna mot Putin, men mer behövs

President Barack Obama möter med sina rådgivare i Ovala Rummet i Vita Huset för att diskutera ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Den 20:e mars.
Bilden är klickbar.

President Obama har nu uppenbarligen fått information om ryska trupprörelser från NSA och CIA som har fått honom att öka på de symboliska sanktioner han offentliggjorde tidigare i veckan.

Det är oerhört viktigt att Obama kastar sin infödda försiktighet till vinden och markerar att USA inte kommer att acceptera att Ryssland börjar äta upp resten av Ukraina. För om Obama följer den instinkt som har lett honom så fel i Syrien och först talar om röda linjer och sen inte gör något när motståndaren korsar den röda linjen, ja då är risken överhängande att EU börjar inleda förhandlingar med Putin om en mer utpräglat Rysslands-anpassad politik.

För Obama är det nu eller aldrig. Ger han inte järnet nu så kommer Putin bara att tuta och köra, inte bara i Ukraina utan kanske också i Baltikum.

Den ryska dissidenten Alexei Navalny har skrivit en viktig artikel i New York Times om vikten av att Obama inför sanktioner som biter mot de ryska oligarker som stöder Putin:

How to Punish Putin

Western nations could deliver a serious blow to the luxurious lifestyles enjoyed by the Kremlin’s cronies who shuttle between Russia and the West. This means freezing the oligarchs’ financial assets and seizing their property.

Such sanctions should primarily target Mr. Putin’s inner circle, the Kremlin mafia who pillage the nation’s wealth, including Gennady N. Timchenko, head of the Volga Group; Arkady and Boris Rotenberg, influential businessmen and former judo sparring partners of Mr. Putin; Yuri V. Kovalchuk, a financier believed to be Mr. Putin’s banker; Vladimir I. Yakunin, president of Russian Railways; the oligarchs Roman A. Abramovich and Alisher B. Usmanov; and Igor I. Sechin and Aleksei B. Miller, the heads of Rosneft and Gazprom, respectively.

För det finns en rysk vinkel på Putins ockupation av Krim. De so kommer att förlora på Putins nya utrikespolitik är inte bara Ukrainarna utan även de ryska dissidenterna, de som inte stöder Putins militär- och maktpolitik. Putins Ryssland kommer allt mer att likna Brezjnevs, en allt mer utpräglad diktatur med allt vad det innebär. Inte bara för väst utan mest av allt för ryssarna själva.

Mark Landler, Annie Lowrey och Steven Lee Myers skriver i New York Times om hur Obama nu har skärpt sina sanktioner i den riktning som Alexei Navalny har föreslagit: Obama Steps Up Russia Sanctions in Ukraine Crisis

Mr. Obama also opened the door to more sweeping measures against core parts of the Russian economy, including the oil and natural gas industries, which account for much of Russia’s exports. He said the actions could disrupt the global economy, but might be necessary because of what he described as menacing movements by the Russian military near eastern and southern Ukraine.

Administration officials insisted that the new sanctions would have more bite than the initial ones Mr. Obama announced on Monday. But it remains unclear whether they will be enough to put a brake on Mr. Putin, who brushed aside the previous measures and moved swiftly to annex Crimea.

Responding almost immediately, Russia barred nine prominent American officials from entering the country, including the speaker of the House, John A. Boehner; the Senate Democratic leader, Harry Reid of Nevada; Senator John McCain, Republican of Arizona; and three close advisers to Mr. Obama.

Mr. Obama, speaking from the South Lawn of the White House, said Russia’s aggressive moves toward Ukraine had only escalated since the referendum in Crimea on Sunday.

Putins blitzkrig kommer att förändra europeisk politik i generationer. USA vill dra sig tillbaks och fokusera på huvudmotståndaren Kina, i tron att Putins Ryssland inte är något att oroa sig för.

Men tji fick man. Vi befinner oss plötsligt tillbaks på 50 eller 60-talets kalla krig med en rysk krigsherre som vi inte har sett maken till sen den unge Brezjnev.

Vi kan nu se hur Putin agerar. Han är blixtsnabb, tar sina motståndare med överraskning och vill till varje pris behålla initiativet. Han vet att EU och USA är försiktiga och inte vill riskera sina ekonomier. Han kommer därför att gå stegvis framåt. Han kommer också att göra allt för att splittra själva EU och dessutom EU och USA.

Om Obama är dumdristig nog att införa sanktioner som biter, så kommer Putin bara att införa ännu hårdare sanktioner mot USA och EU. För Putin är det oerhört viktigt att inte förlora initiativet, att ständigt hålla Obama och EU på defensiven.

Putin vet att EU till varje pris vill förhandla och få slut på motsättningarna även om det betyder att man erkänner Putins rätt till Krim.

Men trots allt manövrerande så är det Putin som är den svage, kejsaren utan kläder. Om Obama och EU bara vågar sätta in ekonomiska sanktioner som verkligen biter, så kommer Putin att backa. Putin är inte villig att politiskt begå självmord, men det enda han respekterar är maktpolitik. Och just nu så föraktar han den överförsiktiga Obama och EU-politikerna som aldrig kan komma överens.

Obamas jobb är att visa Putin att han har fel. Inte bara för USA, EU och Ukraina utan minst lika mycket för Alexei Navalny och hoppet om ett fritt Ryssland efter Putin.

Pressklipp:
Fler USA-sanktioner mot Ryssland, Ukrainska krigsfartyg stormade,Ny gräns i Europa oroar ukrainare,Folkrättsexpert: Putins argument håller inte

[tags]Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim, Putin Odessa, Putin USA [/tags]