Politik

Det är Obamas fel, USA:s IT-industri förlorar miljardbelopp på NSA:s massavlyssning

När president Obama säger att Putin ska få betala för sin ockupation av Krim så vet han vad han talar om. Han – eller riktigare den amerikanska IT-industrin – får idag betala miljardbelopp för presidentens massavlyssning på alla data som ligger på amerikanska servrar världen över.

Clair Cain Miller skriver i New York Times: Revelations of N.S.A. Spying Cost U.S. Tech Companies

SAN FRANCISCO — Microsoft has lost customers, including the government of Brazil.

IBM is spending more than a billion dollars to build data centers overseas to reassure foreign customers that their information is safe from prying eyes in the United States government.

And tech companies abroad, from Europe to South America, say they are gaining customers that are shunning United States providers, suspicious because of the revelations by Edward J. Snowden that tied these providers to the National Security Agency’s vast surveillance program.

….

It is impossible to see now the full economic ramifications of the spying disclosures — in part because most companies are locked in multiyear contracts — but the pieces are beginning to add up as businesses question the trustworthiness of American technology products.

Nu vet vi att Sverige och andra EU-länder hjälper NSA med att massavlyssna på sina egna befolkningar, stick i stäv med sina egna lagar, så man kan ifrågasätta om servrar som t.ex. ligger i Sverige istället för USA inte ger NSA precis samma tillgång till svenska data som om dom låg i USA.

Men det är inte riktigt det som är poängen. Poängen är istället att amerikanska IT-företag nu tvingas att lägga ner miljardbelopp på att bygga datahallar utanför USA i hopp om att utländska myndigheter och företag på det sätter kommer att bli månare om att lagra sina data där.

Men det är en kostnad som president Obama tydligen tycker är värda att betala eftersom han inte har lagt fram några tillräckliga planer på att stoppa massavlysningen.

Och även om han gjorde det så skulle ingen hur som helst tro honom längre. Så den globala IT-industrin går nu in i en helt ny fas där allt fler data kommer att ligga utanför USA.

Pressklipp:
Expressen,Expressen,DI

[tags]Datormoln, Big Data Datormoln, Obama NSA datormolnen, Massavlyssning datormolnen [/tags]