Politik

Obama och USA på defensiven mot den allt mer aggressive Putin

President Obamas utrikespolitik, som var baserad på goda, om inte perfekta, relationer med Ryssland, befinner sig just nu i något som mest kan likas vid fritt fall. Trots de miljarder som USA lägger ner på ett dussin eller fler underrättelsetjänster och på all massavlyssning och FRA:s avlyssning av de ryska Östersjökablarna, så kom Putins ockupation av Krim och fortsatta hot mot Ukraina som en blixt från klar himmel.

För att beskriva det i ett nötskal så kan man helt enkelt inte läsa Putin och hans motiv och mål. Putins förvandling från en inte gangster till ett vrålande lejon kom så oväntat att man helt enkelt inte vet hur man ska reagera.

Just nu har Putin t.ex. samlat 20 000 trupper på gränsen till Ukraina och den stämning som råder i Vita Huset kan närmast beskrivas om djupt oroligt. Vilket är ett diplomatiskt uttryck för hysterisk.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel har gått ut med ett meddelande om att han har fått ett personligt löfte av Putins försvarsminister Sergei Shoigu att Ryssland inte kommer att invadera Ukraina. Moscow will not push beyond Crimea. US defense secretary Chuck Hagel had an hour-long ‘blunt’ conversation with Russian defense minister Sergei Shoigu . Även om det är välment så bör Pentagon inte gå ut med lugnande meddelanden från den ryska militären. Inte efter Krim.

Mark Landler skriver i New York Times: Russia’s Shifting of Border Force Stirs U.S. Worry

At the Pentagon, senior officers and analysts said they were watching the Russian infantry, airborne, air defense and other reinforcements with growing alarm, unclear of President Vladimir V. Putin’s ambitions.

Pentagon officials do not believe that a new Russian move into Ukraine is imminent. But one of their big worries is that American and NATO officials would have virtually no time to react if it did happen. All told, officials said, there are more than 20,000 troops near the border.
Continue reading the main story
Ukraine Crisis in Maps

“The Russian forces are reinforcing and bulking up along the eastern Ukrainian border,” a Pentagon official said. “Our view is they’re preserving all their options, including going in, absolutely. If they choose to do that, we just wouldn’t have much warning.”

Det här är helt klart den allvarligaste utrikespolitiska kris som Obama har haft att göra med. Utrikespolitik är sannerligen inte presidentens starkaste sida. Men om Putin mot förmodan skulle invadera delar östra Ukraina och då speciellt Kharkiv och Donetsk så är det inte mycket som Obama eller EU skulle kunna göra. Mer än att införa ekonomiska sanktioner som skulle drabba EU betydligt mer än Ryssland.

Men den nya krisen gäller inte enbart Ukraina. Anne Barnard skriver i New York Times om hur Assad-regimen nu vädrar morgonluft eftersom John Kerrys försök att få Ryssland med sig på en fredsprocess för Syrien nu är död och begraven: Russian Defiance Is Seen as a Confidence Builder for Syria’s Government

The Syrian government is acting with new assurance as its ally Russia moves to take over the Crimean Peninsula from Ukraine, dismissing American objections and signaling growing assertiveness against the West. Russia has been the Syrian government’s most powerful backer, vetoing measures against Mr. Assad that the United States has supported in the United Nations Security Council. And now, Syrian analysts close to the government say, that seems less and less likely to change.

The prospect of a compromise brokered by Russian and American officials to end the Syrian war seems increasingly remote, with no date set for the resumption of talks in Geneva. Instead, bonds are deepening, on both official and grass-roots levels, between Moscow and Damascus, Cold War allies that now see themselves standing together against Western aggression.

På sikt kommer EU successivt att kunna minska sitt beroende av Rysk naturgas, men det kommer att ta år om inte decennier.

Och Putin kan, om han vill, bli ett ständigt irritationsmoment i östra Europa och Mellanöstern.

Samtidigt som Obamas försök att medla mellan Israel och Palestina nu befinner sig nära kollaps och hans försök att skapa en öppning mot Iran även den ifrågasätts, så är det här inte en bra vår för den redan tidigare försvagade presidenten.

Nu kommer inte allt att gå Putins väg. Bara det faktum att både EU och USA har infört sanktioner har, som Steven Lee Myers och Neil MacFarquhar skriver i New York Times, gjort att den ryska marknaden har känna effekterna: Russia Starts to Feel Effect of Sanctions

American and European sanctions rattled Russia’s economy on Friday, with Moscow’s stock indexes opening sharply lower, rating agencies threatening to reduce the country’s creditworthiness, and hints of trepidation coming from Russia’s tycoons as they concluded an annual conference here.

But if the aim of the sanctions is to put economic pressure on the wealthy allies crucial to President Vladimir V. Putin’s continued grip on power, there were few signs they would succeed, largely because those targeted were among the new generations of oligarchs who owe their fortunes and loyalties to Mr. Putin.
And even though Russia has become more integrated in the global economy, those who were not targeted — other billionaires and millionaires who have prospered in the Russia that emerged under Mr. Putin’s rule — have not shown signs of breaking ranks, either, since the prospects of sanctions first arose.

Men det är inte säkert att EU är beredd att se sin egen ekonomi försvagas om man skulle tvingas införa mer omfattande sanktioner. Som skulle bli fallet om Putin t.ex. skulle ta Charkiv med irreguljära styrkor.

Den största faran är dock kanske inte Ukraina utan att Putin nu kommer att krossa allt motstång i Ryssland och införa en ny sovjetisk-liknande militant diktatur. Det skulle kunna bli mycket allvarligt för EU, inklusive Sverige.

Pressklipp:
Explosion av parodier på Putin efter Krim,Professor: ?Putins argument håller inte?,OSSE ska övervaka Ukraina,Rysktalande gagauzerna får nytt hopp,Ett nytt kallt krig ? eller ett världskrig?

[tags]Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim, Putin Odessa, Putin USA [/tags]

9 thoughts on “Obama och USA på defensiven mot den allt mer aggressive Putin

 1. Johnny

  Lennart, du framför ingen saklig kritik av vad du kallar dumheter, var specifik tack. Det är inte jag som skall skämmas för att förmedla den verklighet vi lever i och hur olika geopolitiska spelare agerar. Det är faktiskt du som agerar nyttig idiot för makten när du okritiskt förmedlar deras propaganda.

  Att agera nyttig idiot för makten är förstås enda sättet att inte riskera att bli förtryckt av den, ex uthängd i MSM-media av ADL, anklagad för rasism och antisemitism, få lånen uppsagda på villan, förlora jobbet, plus att fru och barn förlorar jobb, att man blir misshandlad och får villan uppbränd. Det är vad som hänt flera dissidenter med olika åsikter än makten, ex flera av de så kallade “förintelseförnekarna” har råkat ut för detta. Det börjar likna USSR och DDR allt mer i västvärlden. I Sverige riskerar du att förlora jobbet om du röstar på ex sverigedemokraterna, det har hänt flera stycken.

  Så jag har en viss förståelse för din brist på kritik av MSM-propagandan, makten begränsar vad vi får tycka och tänka och kränker därmed våra mänskliga rättigheter och om vi inte försvarar vår yttrandefrihet så kommer vi att förlora den.

 2. roger

  L: Det går inte att ändra Putin och det lär vara omöjligt att få honom avsatt via fredliga demonstrationer.
  Väst bör redan nu tänka postPutin.
  Det bästa är att inte odla deras nationalism genom falsk, orättvis eller nedlåtande behandling utan att visa på motsatsen så långt det går.

 3. Johnny

  Dags för den dagliga dosen av västerländsk propaganda. Naturligtvis inte ett ord om att USA finansierade, planerade, utrustade och genomförde den olagliga statskuppen. Vi vet att det var några neocons i ledningen som fortsätter att pusha för krig mot Syrien, Iran och nu Ryssland, allt som kan öka spänningen i konflikten pushas det för, mer sanktioner, mer vapen, mer hysteri. Alla som bidrar till att stoppa den nya globala satanistiska bankdiktaturen är hjältar. Om det bara slutar med ökad gas- och vapenexport från USA till Europa får man vara nöjd.

  “In short, the New World Order – a shadowy group of global banking oligarchs bent on establishing a one-world dictatorship – is trying to overthrow every leader on earth who resists. Russian President Putin is resisting. That is why the Western propaganda machine is calling him names.” Veterans Today.

  1. Lennart

   Johnny, nu får du skärpa dig litet, du skämmer ut dig själv och du vet hur din mamma kommer att reagera när hon ser såna här dumheter.

 4. Marcin

  Från ingenstans, tog Hitlers ande Vladimirovichs kropp i besittning och startade ett nytt krig i hjärtat av Europa.

  Allt är som vanligt med andra ord…

 5. roger

  Jag tycker det är rätt intressant om hur mycket pengar och hur många välvilliga donatorer det finns helt plötsligt?
  Sverige skall tydligen tom på egen hand utanför eu-ramarna drämma till med ett miljardpaket. EU såklart också och även USA. Det regnar pengar över Ukraina.
  Detta trots att EUs länder har enorma skuldproblem, gigantisk arbetslöshet i de södra delarna, rumäner tigger på gatorna i Sverige osv osv.
  Även USA har som bekant stora problem inrikes.

  Är det de svenska, amerikanska och europeiska invånarnas önskan att det är i Ukraina miljarder skall placeras?

  Varför stöttar USA inte t.ex Argentina istället? Det är bara löjligt att låtsas som att nato och USA inte har ett militärstrategiskt intresse i regionen. Inget konstigt alls faktiskt. Det som stör mig är att de inte talar ur skägget, utan låtsas som att det handlar om att få demokrati i Ukraina.

  1. Lennart

   roger: det är väl jättebra att EU och USA hjälper till att få Ukraina på fötter. Det kommer att stärka demokratin och visa Ryssland vägen mot framtiden, en framtid utan Putin.

 6. jalla jalla

  Kritiska frågor: 1. Hur vet du att USA:s underrättelsetjänster inte varnat för att självklarheter kan hända om NATO/EU börjar bråka i Ukraina, speciellt med avseende på Sevastopol? 2. Är det så att vissa personer i USA (Nuland-gänget, neo-cons) tillåts föra en egen ansvarslös utrikespolitik, och att det är där man skall leta galningarna? 3. Hur kan man av NATO:s avtalsstridiga framflyttningar i Rysslands närområde (och in på före detta sovjetiskt område) påstå att det är Ryssland som är aggressivt? Vore det inte bättre att komma igen med den anklagelsen när Ryssland placerar trupper med slagfältskärnvapen i Manitoba och Chihuahua?

Comments are closed.