Politik

Maskirovka, hur ryssarna vilseledde CIA och NSA och ockuperade Krim

Maidan

I vad som kommer att gå till historien som ett av CIA och NSA:s största misslyckanden på mycket länge så sipprar information nu ut från Washington om hur de ryska stridskrafterna som ockuperade Krim lyckades vilseleda de amerikanska underrättelsetjänsterna genom att iaktta total och komplett signaltystnad.

Maskirovka som den här metoden heter på ryska användes t.ex. av de allierade inför invasionen av Normandie 1944 när man fick tyskarna att tro att invasionen bara var ett förspel till den riktiga invasionen som skulle ske i Pas-de-Calais. De operationen kallades för Bodyguard och har beskrivits i Anthony Cave Browns rafflande bok Bodyguard of Lies.

Att självaste CIA och NSA nu grundlurades av Putin är givetvis oerhört pinsamt för president Obama, och utgör bakgrunden till Vita Husets och NATOs oro inför möjliga ryska mål efter Krim. Man var helt enkelt helt förblindade. Och förklarar även USA:s försvarsminister Chuck Hagles märkliga telefonsamtal med sin ryske kollega Sergey Shoygu i ett försök att få denne att tala om om ryssarna tänkte invadera östra Ukraina efter att ha ockuperat Krim och varna för konsekvenserna.

Adam Entous, Julian E. Barnes och Siobhan Gorman skrriver i Wall Street Journal: U.S. Scurries to Shore Up Spying on Russia. In Crimea, Russia May Have Gotten a Jump on West by Evading U.S. Eavesdropping

U.S. military satellites spied Russian troops amassing within striking distance of Crimea last month. But intelligence analysts were surprised because they hadn’t intercepted any telltale communications where Russian leaders, military commanders or soldiers discussed plans to invade.

America’s vaunted global surveillance is a vital tool for U.S. intelligence services, especially as an early-warning system and as a way to corroborate other evidence. In Crimea, though, U.S. intelligence officials are concluding that Russian planners might have gotten a jump on the West by evading U.S. eavesdropping.

Still, as Russia brings additional forces to areas near the border with eastern Ukraine, America’s spy chiefs are worried that Russian leaders might be able to cloak their next move by shielding more communications from the U.S., according to officials familiar with the matter. “That is the question we’re all asking ourselves,” one top U.S. official says.

The Obama administration is “very nervous,” says a person close to the discussions. “This is uncharted territory.”

Mikael Holmström skriver i Svenska Dagbladet: USA underrättelsetjänst missade ockupationen av Krim

Ryssland lurade USA:s underrättelsetjänster som missade att förvarna president Barack Obama om ockupationen av Krim. Detta har gjort Obama-regeringen “mycket nervös” inför nya ryska militära framstötar.

Redan i december varnade både amerikanska diplomater och underrättelseanalytiker sin regering om att Putin hade fokuserat på Krim. USA:s militära kommando i Europa begärde ökad satellitövervakning av regionen, men satelliterna såg inget
oroande. I efterhand har USA dragit slutsatsen att små ryska enheter ur de ryska specialförbanden sipprade in på Krim utan att det upptäcktes.

På morgonen den 27 februari larmade USA:s ambassad i Kiev och sände med ett foto som visade att ryska flaggor hissats på Krims parlament. Men amerikanerna hade inga egna agenter på Krim och visste därför inte vem som låg bakom. De kunde inte heller bekräfta rapporter om ryska trupprörelser eftersom inga drönare sänts in över Krim.

– Man plockade inte upp några tydliga kommunikationer mellan de ryska ledarna, befälhavarna eller ens med soldaterna på marken där de talar om operationen. Det var mycket överraskande för amerikanska regeringsföreträdare att ryssarna hade denna extrema, imponerande signaldisciplin. Eller också har ryssarna ett system som av någon anledning inte kan avlyssnas av amerikanerna, säger den granskande reportern Adam Entous vid Wall Street Journal.

Det märkliga är alltså att ryssarna kunde förflytta tusentals män och stora mängder material utan minsta underrättelseläcka till CIA och NSA. Alla order måste därför ha getts muntligt eller ha gått genom underjordiska kablar.

Nu kommer USA och NATO snabbt att kunna sätta in underrättelseteknologier för att förhindra att Putin missleder väst en andra gång. Men hans kupp bör ha gett honom och den ryska krigsmakten en hel del tillfredsställelse och visat att det faktiskt går att grundlura världens starkaste krigs- och underrättelsemakt.

Pressklipp:
Tymosjenko kan vara nya mediekrigsoffret,G8 blir G7 ? isolering av Putin tilltar,Så kan Putin snabbt manövrera ut USA,När putinistiska och populistiska vindar blåser

[tags] Ihor Tenyukh Ukraine Defense Minister Ihor Tenyukh Resignation Vladimir Putin Ukraine Crisis Ihor Tenyukh Resigns Ukraine [/tags]

6 thoughts on “Maskirovka, hur ryssarna vilseledde CIA och NSA och ockuperade Krim

 1. roger

  marcin: Bra länk där.

  L: ifall NSA/CIA är så dumma att de tror att ryssarna är ovetandes om att de avlyssnas och diskuterar sina militäraktioner öppet, isf skulle jag bli orolig.

  Inte för att det är direkt jämförbart men jag undrar ändå hur Sverige/Världen skulle agerat ifall:

  Det sker en statskupp i Finland, rabiata sannfinländare förbjuder omedelbart svenska språket, förföljer och misshandlar svenskvänliga. Från Åland kommer en vädjan till Sverige: Vi ställer inte upp på det här och vi är rädda, kan ni hjälpa oss?

 2. jalla jalla

  Läste artikeln i Svenskan och frågade mig: “Varför inte dra den enkla slutsatsen att den styrka som Ryssland avtalsenligt har rätt att hålla på Krim (max 25.000 man) gjorde några förflyttningar? För det behövs inte truppförflyttningar utifrån som kan ses från satelliter eller en massa signalerande som kan avlyssnas, befälhavarna kan helt enkelt knalla iväg till förläggningen och muntligt tala om för mannarna vad som skall göras inom närområdet.” Det bör ha funnits färdiga planer för det. Staberna uppgift är att planera för alla möjliga upptänkliga och mindre upptänkliga fall. Ryssarna uppträdde helt enkelt kompetent, och de dumma amrisarna får stå där och gapa, medan imperiet spricker omkring dem.

  På tal om avlyssning så verkar Ryssland ha vunnit där också. Tänk på de besvärande telefonsamtal som “läckt”.

Comments are closed.