Politik

Tobias den förskräcklige: sex, simning och det amerikanska frihetsbegreppet

EPP summit - Vienna, 20. June 2013

Att migrationsminister Tobias Billström har en sällsynt förmåga att göra olämpliga uttalanden som verkar ha det gemensamma att dom verkar vara avsedda att ta röster från SD, kommer knappast som någon större överraskning.

Billström: Alla ska delta i sexualundervisningen. Alla elever ska delta i sexualundervisningen och i simlektionerna. Och skolorna måste “orka ta konflikten” med utlandsfödda föräldrar. Det anser Tobias Billström, som blir ny integrationspolitisk talesman. För ett år sedan var han rejält i blåsväder då han uttalade sig om att de flesta gömda flyktingar inte bor hos “blonda och blåögda”, och även nu får han kritik

I vissa klasser i Malmö undantas så många som 25 procent av eleverna från simundervisningen. Det hävdar Tobias Billström (M) i en intervju med SvD tidigare på onsdagen.

Men i Malmö stads skolor görs inga undantag från simundervisningen, enligt ansvariga kommunalrådet Anders Rubin.

– Några sådana undantag känner jag inte till. Det kan jag aldrig tänka mig, säger han till SvD.

Elever kan däremot utebli från simundervisning, eller annan undervisning, utan att skolan medgett undantag. Kommunen har därför satsat på central samordning för att undanröja hinder för deltagande i simundervisning.

– Det tillhandahålls speciella baddräkter, kvinnliga simlärare och hjälp att ordna separata undervisningstillfällen för killar och tjejer. Det ska skolorna slippa att ordna själva.

De enda undantag som möjligen medges är till exempel för barn med extrema vattenfobier, enligt Anders Rubin (S).

Det är intressant att jämföra Billström och Moderaternas frihetsideal med det amerikanska. Speciellt eftersom Moderaterna verkar vara det svenska parti som mest ser USA som sin ledstjärna.

För i USA, som jag själv kan vittna om, kan klasser i sexualundervisning ofta vara halvfulla, trots att undervisningen ofta är mycket summarisk. Och nere i sydstaterna kan inskränka sig till uppmaningar om kyskhet.

Många av de miljoner människor som emigrerade till USA på den senare delen av 1800-talet gjorde det av religiösa skäl, som att man blev tvingade att delta i saker man inte ansåg var förenlig med sin religion.

Att Billström nu tydligen går ut med felaktiva uttalanden som misstänkliggör invandra är givetvis otäckt. Men det är också underligt hur Moderaternas frihetsideal skiljer sig från det samhälle som de säger sig beundra, nämligen det amerikanska.

Åsikter?

Pressklipp:

Malmötopp: Billströms skolbild stämmer inte,

[tags]Sexualundervisning i USA, Sexualundervisning i Sverige, Billström och simundervisning, Simundervisning Invandrare, Invandrare sexuelundervisning[/tags]

7 thoughts on “Tobias den förskräcklige: sex, simning och det amerikanska frihetsbegreppet

 1. Marcin

  “Kommunen har därför satsat på central samordning för att undanröja hinder för deltagande i” kollektivtrafiken.

  “…och hjälp att ordna” separata säten på bussarna där kvinnorna får sitta längst bak.

 2. San

  Förresten så finns det väl inget parti i Sverige som förespråkar ett “frihetsideal” på samma sätt som man gör i USA. En handfull Centerpartister, en och annan Vellinge Moderat och Piratpartiet undantaget.

  1. Lennart

   San: Jag håller med dig, och jag undrar varför Moderaterna inte har anammat de amerikanska idealen som kanske kan sammanfattas så att familjen och den personliga tron trumfar staten och samhället. Med exempel som hemskolning som är mycket populärt här i USA.

   Den amerikanska ekonomiska friheten kanske t.o.m. är beroende av den personliga frihet som Tobias Billström inte vill att invandrare ska åtnjuta i Sverige.

   Jag är intresserad av kontrasterna och skulle gärna vilja se en debatt i frågan mellan säg Billström, centerledaren Annie Lööf och Rick Santorum. Jag antar att Santorum och Lööf skulle vara överens.

 3. roger

  Lennart:

  “underligt hur Moderaternas frihetsideal skiljer sig från det samhälle som de säger sig beundra”

  Är väl bara du och tokvänstern som inbillar sig att det verkligen förhåller sig så att Moderaterna vill copy-paste på precis ALLT.
  USA är ett, på flera plan, mycket framgångsrikt land.
  USA är ett, på flera plan, katastrofalt land.
  Att då inte inspireras alt. försöka gå åt andra hållet i vissa frågor vore vansinne.
  Jag tror inte för ett ögonblick att Moderaterna, eller något annat parti heller, som helhet ser USA som ett bättre samhälle än det svenska.

  Billström är ett klantarsel som garanterat har en hållhake på Reinfeldt, annars hade han varit borta för länge sedan.
  Att en minister öht droppar sådana kommentarer om en ickefråga visar bara att SD lyckats vrida fokus till frågor som kan misskreditera vissa grupper i samhället. Denna fråga är på sin höjd värd lite uppmärksamhet i någon enstaka lokaltidning där styrande kommunalråd kommenterar det.

 4. San

  Europeiska samhällen (England undantaget) tillskillnad från det amerikanska har en annan kulturell homogenitet och kräver således mer eller mindre att inflyttade assimilerar sig snarare än integrerar sig. Många länder t.ex Frankrike har det som officiell policy.

  Att Moderaterna ser USA som förebild stämmer nog bara delvis och gäller endast på det ekonomiska området. I integrationsfrågor är det huvudsakligen vänstern som lånar språkbruk och teorier från USA. Vilket inte alltid riktigt fungerar så bra.

  Vad Billström säger hade egentligen varit rena självklarheter för 20 år sedan, det är först idag det har blivit kontroversiellt just för att Sverige sneglar så mycket på USA.

Comments are closed.