Politik

På The Harker School, Silicon Valleys elit-skola där eleverna är invandrare

harker

En Tesla på The Harker Schools Research Symposium i San Jose i Silicon Valley.

Ett besök på The Harker School i San Jose i södra Silicon Valley öppnar ögonen för dagens invandrar-täta Silicon Valley, där allt handlar om sociala nätverk, gränslös ambition, pengar, och inte minst kultur. Privatskolan grundades redan 1893 och har idag fyra campusar med 450 lärare och 720 elever på högstadie- och gymnasie-stadiet.

Skolavgiften ligger på nära $40 000 per år (!), och eleverna är, vad jag kan se, till omkring 80% indier, 19% kineser och resten “vita”. Föräldrarna tillhör så gott som uteslutande Silicon Valleys invandrande IT-elit. Där favoritbilen inte bara bland föräldrarna utan även bland många av eleverna är Teslas elbil.

Både den indiska och kinesiska kulturen lägger som bekant stor vikt på utbildning, kunskap och idag speciellt på naturvetenskaperna, IT och inte minst entreprenörskap. Något som omedelbart märks när man möter de alltid lika artiga men samtidigt märkbart ambitiösa och helt oblyga eleverna. Som vet vad de vill och vart de är på väg.

The Harker School har sin egen inkubator för entreprenörer och startupföretag och flera av de elever jag talade med hade redan startat sitt eget IT-företag. Och nu talar vi alltså om elever i tonåren som fortfarande går i skolan.

Det finns olika sociala nätverk här i Silicon Valley och ett av de viktigaste förutom Stanford-universitetet är det indiska entreprenörsnätverket TiE, som de här ungdomarna kan utnyttja.

Det var intressant att se hur USA-födda indiska tjejer dominerade på det här forskningssymposiet där eleverna visade upp sina egna forskningsprojekt och kunde ställa frågor till inbjudna experter. Det intressanta var att de indiska tonårstjejerna alla åtföljdes av sina mammor som alla uppenbarligen var välutbildade och jobbade på något av Silicon Valleys ledande IT-företag. Dom visste vad dom ville veta, de ställde raka frågor och väntade sig att få klara besked. Ingen som helst blyghet här inte. Och trots att dom alla var mycket artiga så anade man ambitionen och det skarpslipade stålet alldeles under ytan.

En intressant dag bland morgondagens IT-elit.

Pressklipp:

DN
SR

[tags]The Harper School, Invandrare i Silicon Valley, Skolor i Silicon Valley [/tags]

4 thoughts on “På The Harker School, Silicon Valleys elit-skola där eleverna är invandrare

    1. Lennart

      Hej Jörgen! Nej det tror jag inte heller. Det här är en mycket intressant skola som skulle kunna tjäna som förebild för den svenska skolan.

Comments are closed.