Politik

USA: republikanerna inskränker den fria rösträtten i republikanska delstater i USA

white house

Det allt radikalare republikanska partier i USA har länge arbetat för att begränsa röstsätten i republikanska delstater. Något som är möjligt eftersom USA saknar en nationell valorganisation. Det betyder att det är den delstatliga regeringen som sköter valen, och öppnar för republikanska delstater att driva igenom lagar som steg för steg för det allt svårare för demokratiska väljargrupper att rösta. Man begränsar den tid som vallokalerna är öppna, vilket gör det svårare för timavlönade fattiga demokratiska väljare att rösta, man inskränker poströstningen och registreringen av nya väljare och man kräver allt striktare personbevis.

Och inte minst, man drar in på vallokalerna i demokratiska områden.

Steven Yaccino och Lizette Alvarez skriver i New York Times: New G.O.P. Bid to Limit Voting in Swing States

Pivotal swing states under Republican control are embracing significant new electoral restrictions on registering and voting that go beyond the voter identification requirements that have caused fierce partisan brawls.

The bills, laws and administrative rules — some of them tried before — shake up fundamental components of state election systems, including the days and times polls are open and the locations where people vote.

Republicans in Ohio and Wisconsin this winter pushed through measures limiting the time polls are open, in particular cutting into weekend voting favored by low-income voters and blacks, who sometimes caravan from churches to polls on the Sunday before election.

Democrats in North Carolina are scrambling to fight back against the nation’s most restrictive voting laws, passed by Republicans there last year. The measures, taken together, sharply reduce the number of early voting days and establish rules that make it more difficult for people to register to vote, cast provisional ballots or, in a few cases, vote absentee.

Om man till det lägger att över två miljoner fångar i USA, plus några miljoner tidigare fångar också dom vägras rösta, så kommer man upp rätt många miljoner amerikaner som nu helt enkelt vägras rösta. Stick i stäv med den amerikanska grundlagen.

Det finns i praktiken inga gränser för hur långt man kan gå eftersom valprocessen även för federala val är en angelägenhet för delstaterna. Man behöver heller inte stoppa alla demokratiska väljare från att rösta, bara tillräckligt många för att kunna vinna säg 60% -65% av rösterna.

Det är rätt intressant att USA är det enda västerländska land som nu steg för steg inskränker rösträtten och därmed river upp den amerikanska demokratin. Något som kommer om några år kommer att få oerhörda konsekvenser för hela västvärlden.

Så lätt är det alltså att riva upp fria val.

Pressklipp:
Ungt geni: Så kan du spara miljoner, Obama,Aftonbladet

[tags]Demokratin i USA, USA demokrati, Republikaner i USA [/tags]