Politik

Som Norrbottens Järnverk fast ännu större, datormolnens gigantiska datorhallar är globaliseringens ryggrad

DELL Server im Rack

När den moderna IT-industrin växte fram på 1960 och 70-talet så spelade datorhallen en huvudroll. Det var gigantiska fabriksliknande byggnader med förhöjt slätt golv och mängder med väldiga stordatorer omsvärmade av vitklädda IT-ingenjörer med räknedosor i bröstfickan och Brylcreme i håret.

Det har sagts att de tidiga stordatorerna på grund av sitt höga pris omhuldades som husdjur och om någon strejkade, vilket inte alls var ovanligt, ja då kom experterna skyndade för att omedelbart göra en re-boot och få eländet på fötter igen.

Povel Ramels Fars Fabrik beskrivet situationen prefekt.

Men när Google kom in på plan i slutet på 1990-talet så vände man upp och ner på den traditionella datorhallsmodellen och började istället satsa på tiotusentals billiga serverdatorer som kedjades samman i massivt parallella system på vilka Google körde sin MapReduce-algoritm som på bråkdelen av en sekund kunde hitta svaret på hundratals miljoner människors sökfrågor om den senaste Hollywood-stjärnan.

Idag utgör Googles datorhallsmodell grundvalen för datormolnen och för hela den IT- och Big Data-drivna globaliseringen.

Spencer C Ante skriver i Wall Street Journal om hur datormolnsföretagen idag inte ens bryr sig om att reparera servrar när dom går sönder. De är så billiga att man helt enkelt låter dom sitta kvar i sina hyllor:

The rise of so-called hyper-scale or high-performance computing in which companies increasingly manage thousands to hundreds of thousands of computer servers was pioneered by Google and Facebook, but now most large companies and organizations are following their direction. Faced with exploding data growth and demand for computing gear to support it, Google and Facebook now build much of their own hardware, including servers that cost $1,500 apiece instead of the standard $5,000. Last year, Microsoft said the company had more than 1 million servers in its data centers.

It’s a shift that carries profound implications for the way technology is built and bought, the way software is developed and the future of the technology job market.

“Google figured out how to solve big problems using cheap computers,” said Mark Shuttleworth, founder of cloud computing company Canonical. “It sucked the importance out of paying for physical hardware or software that failed.”

Idag behandlar IT-ingenjörerna inte längre serverdatorerna som husdjur. Inga högavlönade systemadministratörerna kommer längre springande för att att åtgärda problem och försöka få servern tillbaka till livet .

Idag får de bara stå där i sitt räcke, tysta och oanvända.

När Annie Lööf för några år sen fick höra att Facebook ville bygga en datorhall i Luleå så blev hon eld och lågor över alla arbetstillfällen som det skulle föra med sig. Eftersom hon föreställde sig en modern version av Norrbottens Järnverk, stort som halva småland. Istället för tusentals arbetare med Unika-box i handen så blev det några dussin anställda för de statliga miljonerna som sköter det helautomatiserade datorhallen.

Så ser de gigantiska datormolnen ut som utgör den globaliserade världens infrastruktur. Hundratusentals datorer i gigantiska datorhallar som alla för det mesta kör programvara i öppen kod som förser världen med allt mer avancerade datortjänster kring Big Data som levereras till våra mobiler var vi än befinner oss.

Och som hittills i varje fall har varit helamerikanskt.

Och just nu så pågår en intensiv kapplöpning på Datormolnområdet Cloud Computing’s Watershed Week.

Pressklipp:

[tags]Datormoln, Big Data Datormoln, cloud computing, Amazon AWS [/tags]

10 thoughts on “Som Norrbottens Järnverk fast ännu större, datormolnens gigantiska datorhallar är globaliseringens ryggrad

 1. Bossebus

  L:

  Med risk att bli tjatig:

  Här har du molnproblemen i en variant,undras hur många fler felvarianter det finns,i det dolda?

  // 2014.04.01
  Notice of temporary service suspension
  [Note added on April 1st]

  We are very sorry for any inconvenience caused by the recent service shutdown.

  Following further investigation, we have found that of the 696 users worldwide we previously identified, up to 196 users may have been able to access each other’s photo and/or video content during the period from 3:42 on March 8 to 16:15 on Mar 12 JST when the service was suspended (from 10:42 Mar 7th to 23:15 Mar 11 PST, from 18:42 Mar 7th to 7:15 Mar 12 UTC). We will continue further investigations and plan to contact users who may have been affected individually.

  We are also engaged in preparations and testing with the aim of restoring the service sequentially in each country and region from April 10 (Thurs) onwards. We plan to provide our next status update on April 7th (Mon) via this website.

  We sincerely apologize for this inconvenience and greatly appreciate the patience of our valued users until the service is restored.
  //

  1. Lennart

   Bossebus: Intressant och skrämmande att det tar dom så lång tid. Givetvis förlorar dom alla sina kunder på det här sättet.

 2. Bossebus

  L:

  Man kan undra varför jag ibland använder Sony’s moln.

  JO,för att visa enstaka bilder enkelt för vänner via mobilen istf att ladda upp på andra medier eller lagra på telefonen.

  Men jag kan leva utan det.

 3. Bossebus

  Jag vet,eller Instagram. Nej tack. Mina externa HD:ar har jag själv kontroll över. 😉

 4. Bossebus

  L:
  //Sorry

  PlayMemories Online service is temporarily unavailable.
  *See here for latest information//

  Har för mig dom hyr in sig hos Amazon.

  Vad vet jag. Inget jag räknat med iaf.

 5. Bossebus

  Det intressanta för mig är att Sony’s moln legat nere i några veckor (inhyrt hos någon av dina omhuldade) och det känns ju säkert. Bara mina digitalbilder som ryker men jag har egen backup. 😉

  Självklart behövs inga stålverk heller,bara skriva ut balkarna eller färdiga hus via 3-D skrivaren.

  Nice

 6. Bosse

  “När Annie Lööf för några år sen fick höra att Facebook ville bygga en datorhall i Luleå så blev hon eld och lågor över alla arbetstillfällen som det skulle föra med sig.”
  Vilket bara blev det slutgiltiga beviset på det som de flesta redan misstänkt nämligen att Annie Lööf har ytterst dålig koll. Undrar om centern med Lööf vid rodret fortfarande är ett riksdagsparti efter nästa års val?

  1. Lennart

   Bosse: Jo hon verkar inte ha någon som helst erfarenhet från yrkeslivet. Och då går det som det går. Ideologier kan bara bära så långt innan dom krockar med verkligheten.

Comments are closed.