Politik

Musen som röt, Palestina kallar Obamas bluff, och får ta konsekvenserna

Palestine - Bethlehem - 74

John Kerrys försök att stifta fred mellan Israel och Palestina var väldigt ambitiöst, speciellt med tanke på att president Obama redan hade försökt och misslyckats, efter att hela två gånger under sin första presidentperiod ha utmanövrerats av Israels Binjamin Netanyahu.

Hela konceptet var f.ö. bristfälligt redan från början, eftersom Obama till varje pris ville hålla andra intresserade parter och främst då EU utanför processen. Och istället för att den lilla klientstaten Israel var beroende av supermakten USA så var styrkeförhållandet i praktiken det motsatta.

Det var inte så att Obama inte ville ha fred, det var bara det att han inte vågade sätta något som helst tryck på Netanyahu, som har massivt stöd för fortsatt ockupation från den amerikanska kongressen, inklusive Obamas eget parti.

Så han överlät åt John Kerry att försöka övertyga den israeliska regeringen att det var i deras eget bästa intresse att dra tillbaks några, men långt ifrån alla, av de illegala bosättningarna på Västbanken.

Netanyahu krävde att palestinierna först skulle erkänna Israel som en “Judisk stat”, och inte ens om dom gjorde det så fanns det några löften på bordet om att den Israeliska regeringen då skulle vara beredd att dra tillbaks de snabbt växande bosättningarna på Västbanken.

När det stod klart för palestinierna att den tidsfrist som Obama hade satt för förhandlingarna snabbt närmade sig sitt slut och att man plötsligt insåg att Obama var beredd att förlänga tidsfristen till nästa år, så beslöt sig Mahmoud Abbas för att ansöka om medlemskap i 15 FN-organisationer, istället för att fortsätta med vad dom ansåg vara ett förhalningsförsök från Obamas sida som med all sannolikhet kommer att fortsätta tills Obamas andra presidentperiod löpet ut.

Jodi Rudoren och Michael R. Gordon skriver i New York Times: Kerry Cancels Visit with Palestinian Leader After He Moves to Join U.N. Agencies, Threatening Peace Talks

President Mahmoud Abbas of the Palestinian Authority signed papers Tuesday evening to join 15 international agencies, threatening a breakdown in the fraught Mideast peace talks. A meeting between Mr. Abbas and Secretary of State John Kerry, who had planned to fly here Wednesday to finalize a deal extending the negotiations into 2015, was canceled.

Mr. Abbas, who has been under pressure from other Palestinian leaders and the public to press his case for statehood through United Nations agencies, said Tuesday that he was taking that course because Israel had failed to release a fourth batch of long-serving Palestinian prisoners by the end of March, as promised when the talks started last summer.
….
Israel and the United States both vigorously oppose Palestinian membership in these international agencies. Congress passed a law saying such membership could trigger a withdrawal of United States financial aid to the Palestinian Authority and other steps.
…..
A senior Palestinian official said the 15 agencies Mr. Abbas moved to join — out of more than 60 possible — did not include the International Criminal Court or International Court of Justice, where many Palestinians hope to prosecute Israelis for what they consider war crimes, including the demolition of homes, arrests and killings of Palestinians, and building of settlements. The 15 did include the Geneva and Vienna conventions, and agencies dealing with women’s and children’s rights, the official said.

Obama och Netanyahu kommer nu att göra gemensam sak för att att till varje pris hålla Palestina utanför FN. Allt kommer att återgå till det normala, den amerikanska kongressen kommer att dra in all amerikansk hjälp till den ockuperade Västbanken och vi kommer att se en våg av nya bosättningar.

Samtidigt fortsätter ockupationen, med både USA:s och EU:s och inte minst den svenska regeringens goda minne. En ockupation som kommer att förbli ett ständigt
irritationsmoment för både USA och EU, och inte minst för Israel.

Pressklipp:
Palestinier söker FN-inträden,Palestinier söker FN-inträden,Aftonbladet

[tags]Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation, Iran USA, Iran Israel [/tags]