Politik

Programmering i Silicon Valley: vad kan du om PaaS och den högproduktiva molnmiljön Heroku?

Programming Paas

Bilden är klickbar

Jag ska till Kanada nästa månad för att prata om datormoln och speciellt Paas, alltså Plattform som Service.

Den mesta av programutvecklingen idag sker i molnmiljöer, av vilka det finns en förbluffande massa olika typer.

De flesta vet att om man bara har ett kreditkort så kan man hyra en eller flera virtuella servrar i ett av Plattform som Service eller PaaS så attraktivt. Speciellt då Salesforce.coms Heroku som är oerhört populärt här i Silicon Valley och som – obs – är byggt ovanpå Amazons datormoln.

Så vad är skillnaden mellan Amazon och Heroku eller mellan Infrastruktur som Service och Plattform som Service? Två rätt luddiga begrepp, som ändå har en klar avgränsning och klara definitioner.

Kristian Glass skriver på Stack Overflow om skillnaden mellan Amazons AWS som erbjuder infrastruktur som service och Heroku, som ligger ovanpå AWS och som erbjuder Plattform som Service:

To get your code running on AWS and looking a bit like a Heroku deployment, you’ll want some EC2 instances – you’ll want a load balancer / caching layer installed on them (e.g. Varnish), you’ll want instances running something like Passenger and nginx to serve your code, you’ll want to deploy and configure a clustered database instance of something like PostgreSQL. You’ll want a deployment system with something like Capistrano, and something doing log aggregation.

That’s not an insignificant amount of work to set up and maintain. With Heroku, the effort required to get to that sort of stage is maybe a few lines of application code and a git push.

Så på Heroku så får man inte bara en del av en dator i datormolnen med Debian-baserat Ubuntu. Moln-datorn kommer laddad med högproduktiva datorspråk som Ruby, Java, Node.js, Scala, Clojure, Python osv.

Så om man vill jobba i Python så klickar man på Python, och vips så har man inte bara Python utan också en hel dator färdig att använda.

Sen kan man lägga till databas mm. Och Heroku utnyttjar till kodhotellet GitHub som gör att man sparar koden i Github, där man kan samarbeta med andra om man vill skriva öppen kod.

Det här är den mest miljön som finns idag, och jag kommer att skriva mer om den allteftersom jag tränger djupare in i den. Om det är någon som redan jobbar i den här miljön vore det roligt att höra vad ni tycker.

Och för den som vill läsa en bra introduktion om PaaS så är Lucas Carlsons bok Programming for PaaS. A Practical Guide to Coding for Platform-as-a-Service den givna källan.

Platform-as-a-Service (PaaS) is gaining serious traction among web and mobile developers, but as new PaaS providers emerge and existing vendors upgrade their features, it’s hard to keep track of what PaaS has to offer. This thorough introduction takes you through the PaaS model from a developer’s point of view, and breaks down the types of services that Google App Engine, Windows Azure, Heroku, Cloud Foundry, and others deliver.

Whether you’re an entrepreneur or part of a large enterprise development team, this book shows you how PaaS can help you focus on innovative applications, rather than spend your time worrying about technical operations.

Som sagt, mer kommer under helgen.

USABloggen.se

Pressklipp:
Därför väntar Ikea med molnet,Amazon turboladdar Hadoop

[tags]PaaS, Heroku, Plattform Som Service [/tags]