Politik

Så här surfar du säkert på Webben, utan att lämna ut personuppgifter

Det är inte bara NSA och FRA som spionerar på dig när du googlar på webben.
Google är som bekant reklamfinansierat och säljer den information som dom samlar in om dig och var du befinner dig till annonsörer, som sen kan sälja den vidare.

Det kan lätt bli mycket obehagligt på sätt som de flesta inte inser. Det är nämligen det här som kallas “meta information” och det är genom den informationen som FRA och NSA bygger upp en detaljerad bild av dig och din familj. Och det tar förvånansvärt lite information för att kunna identifiera precis vem du är och var du kommer att befinna dig på vissa tider med nära nog total träffsäkerhet.

Information som alltså kan hamna i händerna på människor som inte direkt har ditt bästa i tankarna.

Men det finns sätt att minimera risken, bl.a. genom att använda säkra sökmotorer som DuckDuckGo.com,PrivateLee.com,Qrobe.it och sist med inte minst Ixquick som är baserad i Nederländerna och som därför inte behöver vara rätt för att NSA kommer och knackar på dörren. Och som Molly Wood nämner i videon ovan.

Molly Wood skriver i New York Times: Sweeping Away a Search History

Search companies like Google feed your queries to advertisers, who use them to show you ads related to your interests — and that is just on Google’s site.

When you click search result links, the sites you visit can access your search terms and your I.P. address, which can determine the location of the computer you are using. That means those third-party sites also know what you searched for and who you are or at least where your computer lives.

In addition, your search history can create something called a filter bubble. As you build up a history of clicks and queries, Google will start delivering search results tailored to what it thinks you want to see. As a result, your results start to reinforce your worldview or even start to be less accurate, as you see only sites like those you have clicked on before.

Något vi måste ta på största allvar i dagens uppkopplade värld.

Jag satt just i ett IT-möte här i Silicon Valley där en IT-chef uppmanade auditoriet att dela med sig av sig själva på den sociala webben för att på det sätter öka bygga upp sina sociala nätverk. Sant, men samtidigt skakade en kompis till mig i salen att han hade gått på ett seminarium arrangerat av ingen mindre än FBI som sa precis tvärt emot.

Ett dilemma, som dock kan minimeras genom att använda säkrare sökmotorer.

USABloggen.se

Pressklipp:
Ny Teknik,Expressen, Dagens Nyheter

Pressklipp:
SR,

[tags] Säkert Sök på Webben,DuckDuckGo.comP,privateLee.com, qrobe.it, www.ixquick.com [/tags]

3 thoughts on “Så här surfar du säkert på Webben, utan att lämna ut personuppgifter

 1. Kalle

  Varför ska man surfa säkert?

  Vill man surfa säkert i meningen att ingen vet vem man är och vad man tittar på så kan man förmodligen göra det, men då har man sannolikt osunt mjöl i påsen, kanske till och med olagligt. Att NSA och deras hejdukar lyssnar via google på mina surfningar om C++ detaljer och python quirks bryr jag mig inte alls om. Däremot om jag hade ont mjöl i påsen skulle jag förmodligen göra allt för att dölja mina spår.

  Att dölja sina spår är dock lättare sagt än gjort. Varje webbläsare lämnar ett ganska unikt avtryck baserat på ens dator och andra detaljer, så ominstallation av OS och webläsare, med slumpmässig installation av insticksprogram mellan varje surfsession behövs, plus anonymeringstjänst i åtminstone två steg.

  Hörde av en insatt person att vanligt folks surfning bara är till besvär, ett onödigt brus som de gör sitt bästa att filtrera bort. Och det bryr inte jag mig om. Det är inte mitt problem att jag brusar ner internet, det är NSA et al som har problem.

  1. Lennart

   Kalle: Därför att Google och andra säljer den information dom har om dig vidare till andra intressenter.

   Och dom kan i sin tur bygga upp metainformation om dig som utan större problem kan göra det möjligt att identifiera vem du är. Och den informationen kan sen samköras med annan information.

   Det är bara något man bör vara medveten om.

   Grattis till att du jobbar med Python förresten, ett jättefint språk.

 2. Bossebus

  Och hur bedömer man vad som är “säkrare”?

  Vad betyder ordet numera? Säkrare för vem,profit för vilka etc?

Comments are closed.