Politik

CIA, tortyr och president Obamas Krig Mot Terrorismen

www.reprieve.org.uk

Att CIA, en av USA:s 16 underrättelsetjänster, ska syssla med tortyr, hemliga fångläger och drönarattacker istället för med spioneri, har mest berott på att Pentagon inte har velat få sina händer smutsiga med illegala aktiviteter som den amerikanska regeringen inte vill kännas vid.

När senatens underrättelseutskott nu vill offentliggöra några hundra hårt censurerade sidor från en 6300 sidors rapport om CIA:s illegala aktiviteter under Kriget Mot terrorismen, så kommer det knappast att lägga locket på en av CIA:s största skandaler någonsin.

Trevor Timm skriver i brittiska Guardian: Leak the CIA report: it’s the only way to know the whole truth about torture. Unless, of course, you think spies redacting 6,300 pages of their own sins is transparency. Look how much leaks told us this week

In a seemingly rare win for transparency, headlines blared on Thursday that the Senate Intelligence Committee had voted to declassify key findings of its massive report on CIA torture. Unfortunately, most news articles waited until the final two paragraphs to mention the real news: the public won’t see any of the document for months at minimum, and more than 90% of the investigation – characterized as “the Pentagon Papers of the CIA torture program” – will remain secret indefinitely.

In reality, only the executive summary and its conclusions – 480 out of some 6,300 pages – were even included in the vote, and they’re nowhere close to being published: it now heads to the White House for “declassification review”, an arduous process that will involve multiple government agencies taking a black marker to the documents, including the CIA, the same agency accused in the report of systematically torturing prisoners and lying about it for years. The spy report’s subjects and suspects will now become its censors.

President Obamas sätt att hantera president Bushs hemliga fängelser och tortyrverksamhet var att ersätta tortyren med drönare helt sonika dödade misstänkta terrorister, och alltför ofta även helt oskyldiga civila män, kvinnor och barn.

Mark Mazetti skriver i New York Times om hur senatsutskottet nu har beslutat sig för att offentliggöra en mycket liten del av rapporten, men först efter det att CIA ges chansen att censurera vad som släpps: Senators Clear Path for Release of Detention Report on C.I.A.

People who have read the report say it is unsparing in its criticism of the C.I.A.’s brutal interrogation methods, and makes the case that the spy agency repeatedly misled Congress, the White House and the public about the value of the program.

Ms. Feinstein has said that when the committee approves the report, she will send it directly to the White House for declassification. Mr. Obama has said he supports the report’s public release, but it is uncertain how long the declassification process could take.

Thursday’s vote will come in the midst of a public dispute between the C.I.A. and the Intelligence Committee over whether the agency conducted an unlawful search of computers used by committee staff members who were examining documents for the report at a C.I.A. facility in Northern Virginia. For their part, C.I.A. officials believe that the committee gained unauthorized access to restricted parts of the agency’s computer network. The Justice Department is reviewing the charges made by both sides in the dispute.

Eftersom republikanernas chanser att vinna en majoritet i Senaten i årets kongressval i november ökar månad för månad så är det inte helt otroligt att ens den urvattnade rapport som man idag säger sig vilja släppa kommer att stoppas om republikanerna vinner kontrollen över underrättelseutskottet.

Mark Mazzetti skriver i New York Times om hur försöken att få CIA att dra sig ur riktade mord har visat sig svårare än väntat: Delays in Effort to Refocus C.I.A. From Drone War

“Some might want to get the C.I.A. out of the killing business, but that’s not happening anytime soon,” said Michael A. Sheehan, who until last year was the senior Pentagon official in charge of special operations and now holds the distinguished chair at West Point’s Combating Terrorism Center.

A number of factors — including bureaucratic turf fights, congressional pressure and the demands of foreign governments — have contributed to this delay. At the same time, Mr. Brennan is facing a reckoning for other aspects of the C.I.A.’s role at the forefront of the secret wars the United States has waged since 2001.

The declassification of a scathing report by the Senate Intelligence Committee about the agency’s detention and interrogation program will once again cast a harsh light on a period of C.I.A. history Mr. Brennan has publicly disavowed

Marit Sundberg slutligen skriver om skandalen i DN: CIA mörkade om brutala förhörsmetoder

CIA har länge hävdat att man har fått fram betydelsefulla uppgifter, bland annat de som ledde fram till dödandet av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, med hjälp av metoderna. Men enligt rapporten hade fångarna i många fall redan lämnat all viktig information innan de utsattes för de hårda förhörsteknikerna. Till exempel ska al-Qaidafången Abu Zubaida, som greps i Pakistan 2002 och senare förhördes i ett hemligt fängelse i Thailand, ha avslöjat nästan alla uppgifter av värde innan han genomled vattentortyr 83 gånger.

I vissa fall begärde CIA:s högkvarter att förhören skulle fortsätta, trots att analytiker var övertygade om att fångarna inte hade några fler uppgifter att lämna, menar ämbetsmän som har läst den hemligstämplade rapporten.

Som alltid så verkar det som om CIA inte kommer att ha speciellt mycket att oroa sig för från den här rapporten.

Och president Obama ämnar av allt att döma fortsätta med sin egen version av president Bushs krig mot terrorismen. Ett krig som säkert kommer att fortsätta i flera decennier än.

Man frågar sig om USA inte skulle klara sig minst lika bra utan riktade mord.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags] Michael Hayden Torture Michael Hayden CIA Michael Hayden Dianne Feinstein Michael Hayden Cia Torture Report Cia Torture Report Michael Hayden Dianne Feinstein Emotional Dianne Feinstein Michael Hayden Cia Torture [/tags]

18 thoughts on “CIA, tortyr och president Obamas Krig Mot Terrorismen

 1. roger

  EU är självklart mkt beroende av energi från MÖ och Ryssland.
  Men det är inte å EUs vägnar USA drönarbombar eller fört irakkrig.
  Om EU skall ge carte blanche för att säkra energin skulle vi såklart gett det till Ryssland.
  Men, det handlar inte om energi.

 2. San

  Det är ju bekvämt att säga 29% av import och helt bortse från inhemsk produktion, dessutom är importen minskande. Kan du nog också googla upp.

  Att du har svårt att ta åt dig att det är EU som är beroende av Ryssland och MÖ för sin energi försörjning kan man väl möjligen förstå. Du får låta det smälta in och fundera på vad det innebär för EU och deras säkerhetspolitik och om det har något med deras carte blanche att göra.

  Men du behöver inte oroa dig. Om IAE:s projektioner om oljeimpirten stämmer så kommer USA vilja att betala för EU:s försvar minska ännu mer, du kan ju se på Rand Pauls växande popularitet. Sen sitter EU där med Svarte Petter.

 3. roger

  San: Jösses människa!

  Att USA har carte blanche från EU beror väl främst på att USA:s äventyr i MÖ görs å EU:s vägnar, mig veterligen importerar USA ingen olja därifrån medan den mesta går till EU:s medlemsstater.

  O sedan nickar vi alla instämmande till:
  about 29% of our imports of crude oil and petroleum products came from the Persian Gulf countries of Bahrain, Iraq, Kuwait, Qatar, Saudi Arabia, and United Arab Emirates.
  O jag tror vi lika instämmande kan nicka till att USAs import från mö var väldigt mycket många miljoner fat per dag mer för bara några år sedan?

  Tror fortfarande inte att USAs drönarattacker eller USAs mellanösternkrig förs/förts å EUs vägnar, USA hade ju för guds skull svårt att övartala till att få med sig fler länder än UK mot Irak! Tyskland och Frankrike är t.ex. två stora länder som var emot detta.

 4. San

  Jösses människa. USA är inte oberoende av oljeimport. USA importerar sin olja från Kanada, Mexiko, Brasilien och Venezuela, huvudsakligen.

 5. roger

  San: Så USA drönarbombar misstänkta människor i bergen mellan Afghanistan och Pakistan för att Europa skall kunna handla olja?
  Om Europa satte energi i främsta rummet skulle vi nog varit försiktigare med att hacka på Putin.
  USAs politik förs inte för europas skull utan för USAs skull.

 6. Christer W

  San, angående carte blanche, frågan är nog var man handlar med råvaror och inte var de förbrukas. T.ex. har du CBOT i Chikago när det gäller spannmål m.m. Olja typ WTI på New York Mercantile Exchange. COMEX, Commodity Exchange i New York för metaller osv.

 7. San

  Att USA har carte blanche från EU beror väl främst på att USA:s äventyr i MÖ görs å EU:s vägnar, mig veterligen importerar USA ingen olja därifrån medan den mesta går till EU:s medlemsstater.

 8. Bosse

  USA har ett carte blanche av västs politiker att göra vad de vill

  Ja det är ju så det ser ut. USA gör i stort sett som de vill och deras israeliska skyddslingar likaså.

 9. roger

  Att cirkulera över andra suveräna stater och (utan FNs godkännande, rättegång eller närmare koll) mha drönare systematiskt avrätta människor dag ut och dag in är givetvis extremt avskyvärt. Hur länge skall det fortgå? Höjs några politiska röster i väst om det? USA har ett carte blanche av västs politiker att göra vad de vill.
  Däremot om Putin lägger av en fis, då j-ar 🙂

 10. Bosse

  San: Hmm ja det ligger en del i det du skriver. När USA går in ett krig dröjer det inte länge innan kritiken, ofta berättigad, kommer. Går de inte in i ett krig utan väljer att stå utanför så ses det som ett svek, fast det oftast är ett klokt beslut att just undvika väpnade insatser.

  Lennart: Renhåriga krig tills Bush dök upp? Nja jag vet inte om det gick så renhårigt till i Vietnam t.ex. Bombningar av Hanoi, Agent Orange och diverse massakrer på civilbefolkningen tycker i alla fall inte jag är speciellt renhårigt. Gissar att de som råkade ut för den USA-finansierade Contrasgerillan i Nicaragua inte heller uppfattade det hela som direkt renhårigt.

 11. San

  Lennart

  Jag tror det har mer med media och armens närmast 100%-iga kontroll över vad som rapporteras att göra att dåtidens krig uppfattades som renhåriga. Idag utspelas krig i realtid för mediekonsumenterna.

 12. Bengan

  Nåja, “renhåriga” krig torde vara ovanliga, även för USA:s del.
  Ett par exempel från wikipedia:

  1962 planerade USA ett angrepp på Kuba där man inte drog sig för terrorangrepp mot sina egna baser och trupper (false flag operations).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods

  Mellan 1968 och 1972 fängslades, torterades eller avrättades drygt 80 000 personer i Sydvietnam (i samarbete mellan CIA och Sydvietnams säkerhetstjänst), varav mer än 26 000 dödades.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Program

 13. San

  Alla krig du glatt vill hoppa in i (som av en händelse just de USA håller sig utanför) skulle naturligtvis utföras med samma hjältemod och renhårighet som Richard Lejonhjärta i en Erroll Flynn-film.

  1. Lennart

   San: Erroll Flynn, jag tror faktiskt aldrig jag har sett en film med honom. Om du i alla fall säger John Wayne så kanske jag håller med dig.

   USA har faktiskt för det mesta fört “renhåriga” krig, som både Första och Andra Världskriget och även Koreakriget visade.

   Tortyren och de rikta morden kom med George Bush och det ligger Obama i fatet att han inte för länge sen stoppade sitt drönarkrig.

Comments are closed.