Politik

Airbnb i San Francisco, de nya svarta sociala IT-tjänsternas mörka baksida

Tags: , ,
airbnb

En ny slags IT-tjänster har blivit allt populärare den senaste tiden. Dom har alla det gemensamt att det handlar om välfinansierade startupföretag som agerar mellanhand till individer som erbjuder tjänster till andra individer. Men vad som gör det hela kontroversiellt är att dessa tjänster strider mot lokala lagar och förordningar. Främst handlar det om privatpersoner som kör svarttaxi eller som hyr ut rum eller hela våningar svart.

Något som dessa startupföretag och deras finansiärer helt enkelt struntar i.

Carolyn Said skriver i San Francisco Chronicle: Eviction notices soar as S.F. clamps down on Airbnb rentals

San Francisco’s ban on short-term rentals is turning out to have teeth. People who rent out space on Airbnb, VRBO and other markets for temporary housing are facing fines by the City Planning Department and eviction on the grounds of illegally operating hotels.

“Using an apartment for short-term rentals is a crime in San Francisco,” said Edward Singer, an attorney with Zacks & Freedman who filed the notice against Katz. “It’s obviously not the same moral culpability as running a house of prostitution or manufacturing methamphetamines, but any illegal use is grounds for eviction.

Man kan säga vad man vill om svarta tjänster, men att välfinansierade startupföretag ger sig in på såna marknader är rätt anmärkningsvärt.

Nu har alltså i alla fall Staden San Francisco börjat agera, och det intressanta i det här fallet är att Airbnn inte har rört en fena för att försvara de kunder som har blivit vräkta.

Airbnb kopierade f.ö. sin ide från Couchsurfing. Det enda nya var att man istället för att som Couchsurfing inte driva sajten i vinstsyfte gjorde vinstsyftet till företagets centrala mål. Något som har gjort det möjligt för Airbnb att få över $300 miljoner i riskkapital.

USABloggen.se

[tags]Airbnb, uber, lyft [/tags]