Politik

MOOC: Kan webbaserade kurser rädda det amerikanska universitetsväsendet?

IMG_8820

Udacitys Sebastian Thrun, MOOC-rörelsens skapare.

För dom för vilka USA fortfarande är framtidslandet så är de amerikanska universiteten ett argument de ständigt och med viss rättvisa drar fram. Är inte ett överväldigande antal av världens 50 ledande universitet amerikanska? Vill inte alla studenter som överhuvudtaget finns i världen studera på amerikanska universitet om dom bara hade bra nog betyg.

Som ofta så är det här en sanning med en hel del modifikationer. Intet ont sagt om de amerikanska universiteten och den höga akademiska standard de oftast håller. Men problemet är att universiteten idag är så dyra att dussintals miljoner amerikanska föräldrar inte har råd att betala den kvarts miljoner dollar som det ofta kostar föräldrarna för att ge ett barn en fyraårig universitetsutbildning. Jag har själv tre barn och har alltså betalat nära tre kvarts miljoner amerikanska dollar för deras utbildning!

Och priserna fortsätter att stiga. Resultatet är att universiteten idag paradoxalt hjälper till att öka de redan stora samhällsklyftorna i USA.

Economist skriver i veckans nummer om att den spirande MOOC-rörelsen på sikt kan komma att erbjuda ett alternativ till universitetsutbildningen.

Speciellt eftersom universiteten inte för någon statistik över vilka yrken och löner deras studenter kan vänta sig. Så att föräldrarna kan jämföra med andra universitet..: Making college cost less.Many American universities offer lousy value for money. The government can help change that

YOU cannot place a value on education. Knowledge is the food of the soul, Plato supposedly remarked. Great literature “irrigates the deserts” of our lives, as C.S. Lewis put it. But a college education comes with a price tag—up to $60,000 a year for a four-year residential degree at an American university.

In time, digital education is likely to put the squeeze on universities. Online courses can be provided more cheaply than traditional ones, since they do away with the luxury-hotel aspect of college and involve no assistant deans for campus climate. …

But although you can take MIT courses online, America’s universities do not yet offer many reputable degrees to online students. Technology is taking a while to disrupt higher education.

In the meantime, the government can help push down costs. It is already trying to do so.

Last year Barack Obama unveiled the “college scorecard”, which will tell students the cost and graduation rate of the course they have chosen.

En orsak till att MOOC-kurserna kanske trots allt inte kommer att kunna tävla med universitet som Stanford, Berkeley och Harvard, är att vad dessa universitet erbjuder sina studenter inte i första hand är utbildning utan att ge studenterna ett socialt nätverk som sen kommer att ge dom en gräddfil under resten av livet.

MOOC-teknologin har en mörk baksida så till vida att den finansieras av riskkapitalet säkert inte skulle dra sig för att konkurrera ut de traditionella statsfinansierade universiteten i EU och andra länder.

Något som skulle kunna få katastrofala konsekvenser för universitetsväsendet där.

Nu behöver man inte bara paranoid om vad som motiverar de olika aktörerna på det här området. De massiva öppna webbkurserna är en välkommen utveckling som gör det möjligt för miljoner människor världen över att studera kurser de annars aldrig hade en chans att tillgodogöra sig.

Och om de kan få privatuniversiteten att sänka sina ohemula priser så är det givetvis oerhört positivt.

USABloggen.se

Pressklipp:
Fixar du mattedelen på högskoleprovet?,Tolvåring imponerade på högskoleprovet,SR

[tags] MOOC:, webbaserade kurser, det amerikanska universitetsväsendet[/tags]