Politik

Ukraina: Donetsk, Putin flyttar fram sina positioner, ekon av Sudetenkrisen

Putin sätter nu förnyad press på Ukraina genom våldsamma pro-ryska demonstrationer i bl.a. Donetsk, en stad på nära miljonen innevånare som ligger 11,7 svenska mil från den ryska gränsen.

Den som följer den Putin-trogna rapporterna i Lifenews.ru kan bl.a. läsa att В Донецк скрытно прибыл киевский спецназ, dvs att de Ukrainska myndigheterna “har skickat hemliga specialstyrkor till Donetsk”. спецназ är den term som används för den nu störtade regimens Berkut-styrkor som sköt ihjäl nära 100 demonstranter på Maidan i Kiev.

David M. Herszenhorn och Andrew Roth skriver i New York Times: Protesters in Ukraine’s East Call On Putin to Send Troops

The actions in Donetsk and three other cities in eastern Ukraine, which included a demand for a referendum on seceding from Ukraine and joining Russia, seemed an effort by the activists to mimic some of the events that preceded Russia’s invasion and annexation of Crimea. But there were no immediate indications that the Kremlin was receptive to the pleas.

While widely regarded as political theater under the Kremlin’s direction, the protests could help promote what analysts say is Moscow’s primary interest of destabilizing the shaky government in Kiev and preventing it from drifting into the West’s orbit or signing any agreements with Western organizations like NATO.

Sharun Walker skriver i brittiska Guardian att de ryska demonstranterna har utropat sin egen ryska republik: Ukraine crisis escalates as pro-Russia activists declare independence in Donetsk. Protesters who have seized government building in eastern city vow to hold referendum, sparking fears of ‘second Crimea’

Pro-Russian activists in Ukraine’s industrial centre of Donetsk have proclaimed their independence from Kiev and pledged to hold a referendum in the next month, provoking fears that Moscow could be orchestrating a second Crimea scenario in Ukraine’s east.

“Seeking to create a popular, legitimate, sovereign state, I proclaim the creation of the sovereign state of the people’s republic of Donetsk,” said a man into a loudspeaker outside the seized regional administration building to a cheering crowd.

The protesters said they would hold a referendum no later than 11 May on the region’s status, and also asked Russia to ready “peacekeeping troops”, in a scenario reminiscent of the events that led to the annexation of Crimea last month.

In Kiev, the interim prime minister, Arseniy Yatsenyuk, said events in the east were being carried out according to a script written in Moscow.

Putin skulle, om han var intresserad, be ryssarna att sluta jävlas och stödja den ukrainska regeringens försök att återställa ordningen.

Det finns inga tecken på att han kommer att göra något annat än stödja dom.

Marit Sundberg och Erik de la Reguera skriver i DN om Carl Bildts åsikter om den senaste utvecklingen: Proryska demonstranter utropar republik i Donetsk

Utrikesminister Carl Bildt sade att han inte är förvånad över att de som ockuperade den regionala myndighetsbyggnaden i Donetsk beslutat att rösta för en “deklaration om suveränitet för Donetsks folkrepublik”.

– Det här ingick i destabiliseringsplanerna redan från början. Jag har tidigare sagt att de som trodde att det här var över i och med Krim hade fel, sade Carl Bildt på en presskonferens som hölls i Afghanistan på måndagen enligt TT.

Sent på måndagskvällen kom också uppgifter om att den autonoma provinsen Transnistrien definitivt vill bryta sig loss från Moldavien med Rysslands hjälp.

Nu har Putin ingen som helst brådska. Han har redan höjt gaspriserna för Ukraina med hela 80%. Hans mål är inte något så provokativt som att skicka in pansarkolonner utan att steg för steg destabilisera Ukraina. Att se till att demonstrationerna fortsätter och att den ukrainska regeringen inser att varken USA eller EU kan skydda den mot ryssarna.

Om USA och EU sen inte gör mer än att säga aja baja så kommer Putin bara att fortsätta.

I Leonard Mosleys superba bok Om Borrowed Time från 1969 om upprinnelsen till Andra Världskriget, skriver Mosley om hur da nazistvänliga Sudetentyskarna den 13:e september 1938 iscensatte en incident i Eger genom att börja skjuta skarpt mot den tjeckoslovakiska polisen från Victoria Hotell. Polisen besvarade elden och dödade åtta beväpnade sudentyskar.

Två veckor senare skrev England och Frankrike på det fördrag som gav Hitler rätt att ockupera Sudentenområdet i Tjeckoslovakien.

En händelse som Putin säkert är väl insatt i.

Det har säkert inte undgått någon att det ryska spionaget i Sverige har ökat: Ökat ryskt spionage i Sverige

Om den svenska regeringen ville visa litet handlingskraft så skulle man med omedelbar verkan satsa några dussin miljoner på undervisning i ryska på mellan- och högstadiet och lägga till ytterligare några miljoner till underviskningen på universitetsnivå.

Fler inlägg om Ukraina

USABloggen.se

Pressklipp:

?Kan vara ett nytt Krimscenario?,Propagandakriget avgör Ukrainas öde,DN

Pressklipp:
Putin har inlett en klappjakt på oppositionen,

[tags]Viktor Yanukovych Ukraine Viktor Yanukovych Yanukovych Documents Yanukovych Yanukovych Spending Ukraine Parliament Ukraine Ukraine Protests , Ukraina protester [/tags]

57 thoughts on “Ukraina: Donetsk, Putin flyttar fram sina positioner, ekon av Sudetenkrisen

 1. Ann-Katrin Roth

  Visst, Lennart. Förhoppningsvis har udda folkfientliga eller diktaturkramare inte så stort inflytande man kan befara. De predikar nog mest för kören. Men nog finns det bekymmersamma opinionsdrivare även i mindre udda cirklar i Sverige.

 2. Johnny

  Lennart: Jag vet att du inte kan bedöma mina siffror som är vanligt förekommande i debatten och några egna siffror presenterar du ju inte. Oavsett siffror och framtida utveckling så är massinvandringen redan en ekonomisk, social och kriminell katastrof i Europa med No-Go-Zones, etc.

  Jag trivs bra med mitt namn, det är väl snarare du som borde överväga att inte skriva under eget namn om du nu känner dig tvingad att tycka, tänka och skriva som New York Times och inte vågar framföra några egna åsikter utanför det politiskt korrekta.

  …..

  http://www.veteranstoday.com/2014/04/11/neo-ferris-denial-of-turkish-involvement-in-sarin-gas-attack/

 3. Ann-Katrin Roth

  Lennart, mycket trevliga kan ju de mest urspårade vara. Mig var hon inte trevlig mot i sin blogg, undrade vilka som betalade mig, med antydande om nån judisk konspiration. That did it for me. Jag vet vad hon går för, liksom andra som har sionister på hjärnan. Ser det som en komplimang att ha blivit avstängd från en folkföraktande fanatiker. 🙂

  1. Lennart

   Ann-Katrin, jo visst finns det många udda bloggar och människor på webben. Och just den dam som du nämner tillhör väl de mer osannolika. Men många människor har besynnerliga snuttefiltar som dom behöver för att klara sig genom livet. Ta bara Jan Myrdal som ännu vägrar att kritisera Pop Pot-regimens folkmord. Det är bara att strunta i dom och gå vidare.

 4. Johnny

  Per A, “Därför är balternas oro möjligtvis befogad, samtidigt som eurorasiternas inte är det.”

  Nu är migrationen en faktor i demografiutvecklingen och nativiteten en annan faktor. Vi vet att det behövs 2.1 födslar per kvinna för att upprätthålla en populations antal, när ursprungsbefolkningen ligger under 2.1 minskar den och när invandrad befolkning ökar mer än 2.1 så ökar den. Vid siffror runt 1.7 mot 4.3 så tar det inte så många generationer för än ett minoritetsförhållande uppstår. Har sett siffror på att svenskarna blir i minoritet år 2048, det är bara 34 år dit. Hur som helst, 10-20% av Europas befolkning är oroliga för massinvandringens konsekvenser.

  1. Lennart

   Johnny: du slänger ur dig ovederhäftiga siffror och påståenden så man blir riktigt matt. Är det inte dags att sluta skriva anonyma kommentarer och träda fram under ditt riktiga namn?

 5. Per A.

  “Det är precis detta många européer är oroliga för när det gäller massinvandring av muslimer till Europa, men denna oror är rasistisk enligt Jesusmarxisterna i media, politik och storfinans.”

  Balterna kan räkna. Rasisterna kan det tydligen inte. Eller vill möjligtvis inte.
  Det finns nämligen fler ryssar än balter, med tämligen bred marginal. Samtidigt så finns det ungefär 2.5 ggr så många européer än den totala folkmängden (muslimer, kristna, judar, och andra) i mellanöstern, och den totala mängden muslimer i hela världen är bara något mer än dubbla antalet européer.

  Med andra ord, om vi icke-muslimer skall bli en minoritet i ett islamiskt Europa, så krävs det att varannan muslim i hela världen emigrerar till Europa.

  Not. Fucking. Happening.

  Därför är balternas oro möjligtvis befogad, samtidigt som eurorasiternas inte är det.

  1. Lennart

   Per: Bra siffror, om vi bortsett från ditt svärord. Själv hoppas jag på att skåningarna tar över. Om vi får massinvandring av skåningar så skulle resten av Sverige bli betydligt bättre på alla sätt och vis. Utom möjligtvis att vi skulle bli tvingade att äta spettekaka och ål.

 6. Marcin

  NATOs missiler på polsk mark som försvar mot Iran det kunde ryssarna tåla, men samma ursäkter alldeles inpå knuten går de inte med på. Svårare än så är det inte.

 7. Ann-Katrin Roth

  Sionism som skällsord, det är nånting att fundera över, det. Hur står det till, törs Johnny m.fl. inte ta ordet jude i sin mun? 🙂

  För min del ser jag bara dessa återkommande utspel som klara fobier eller uttryck av folkförakt. Bara så Johnny vet hur det uppfattas av rationella betraktare. 🙂

 8. Ann-Katrin Roth

  Johnny: “…Lennart är som vanligt språkrör för sionistisk propagandamedia med New York Times, Guardian och DN som främsta källor…”

  Nu har jag hört allt, now I’ve heard everything. NYT och Guardian som sionistiska propagandamedia!!?? Lennart som sionistiskt språkrör! Va??? Eller var det ironiskt menat?

  Har märkt att den här situationen får igång fanatiska (obsessive-compulsive?) extremister i svensk bloggvärld, som t.ex. Kerstin Berminge på Motvallsbloggen. Av henne och hennes DOA-kör hyllas och försvaras Rysslands tilltag under Putin. Man ser bara oförrätter mot Ryssland, obschyra böcker som förnekar Holodomor i Ukraina saluförs i kommentarer, samt sionismen, judars strävan efter hemland smutskastas, som av Johnny. Judarna vill ha världsherravälde, typ. Usch för folkhatiska individer! BTW, även Quaddafi försvaras, Assad försvaras, konspirationersidéer frodas. Progressiva? Despoter i världen förenen eder.

  Lennart, om Putin och hans agerande är jag helt på din sida. Kanske var det så förnedrande med Sovjetunionens fall att äran ska återupprättas. Det räcker inte med all areal Ryssland har. Mycket vill ha mer. Tänk om man kunde få till en folkomröstning i delar av Karelen där kanske finsktalande vill återgå till Finland. Hur stor är chansen att detta hypotetiska skulle tillåtas av Tsar Putin? (erkänner att jag inte vet tillräckligt om demografin i Karelen, bara funderar, har läst att Karelen är ett stort sår för somliga)

  1. Lennart

   Ann-Katrin: Ja det finns många udda människor på webben, och du noterar säkert att både Roger och Johnny uppträder anonymt. Så vad de tycker och tänker är ingenting som jag själv bryr mig om.

   Kerstin B, som du nämner, har jag faktiskt träffat på en bloggträff i Stockholm. En mycket trevlig dam som jag aldrig någonsin skulle förknippa med de osannolika politiska åsikter hon har.

 9. Bosse

  Jag har en känsla av att för den som vill kunna förstå det som händer mellan Ukraina och Ryssland just nu så är det mer givande att läsa på om rysk och ukrainsk historia än att lyssna på ett antal mainstreamade journalister.

 10. roger

  Lennart: kan inte du beskriva vad det är vi ser här:
  https://m.youtube.com/watch?v=HYsgBdBIei0
  Jag tycker det ser ut som en fredlig demonstration, betyder det att de skall få tillsätta ministerposter?

  Har du någon som helst teori kring varför detta är helt irrelevant för västvärlden att få veta?
  Varför skall vi införlivas i en tro att det Ukrainska folket känner sig hotade av Ryssland?
  De som styr i Ukraina idag är inte demokratiskt tillsatta, varför skyndar de med att införa antiryska lagar och teckna avtal med EU?

  Jag har inte svaren, jag tycker frågorna har viss relevans.

 11. Christer W

  Johnny, du ska då alltid underdriva, 1870? Napoleon var i Moskva 1812 och det hade föregåtts med omfattande propaganda. Och inte heller var Kalle dussin så dålig på propagera för sin väg till debaclet vid Poltava.

 12. Christer W

  I SvD skriver Professor Stefan Hedlund “…Samtidigt är det viktigt att inse att en militär konflikt mellan Ryssland och Ukraina knappast skulle bli ett anfall av en militär stormakt. Det må låta skräckinjagande att höra att Ryssland har 30 000–40 000 man vid Ukrainas gräns. Men om det skulle gå till väpnad invasion och ockupation kommer det inte att räcka långt. Man skulle tvingas etablera nya gränser och skapa säkerhet för de egna trupperna. Viktigast av allt är att man skulle binda upp i stort sett hela den moderniserade delen av sin krigsmakt. Även om faran för en invasion trots allt är överhängande, är det är inte denna krigsmakt som är problemets kärna.

  Trots allt tal om omfattande rysk militär upprustning förblir det ett faktum att Nato trots alla sina nedskärningar ännu är vida överlägset Ryssland. Om Ryssland skulle råka i krig med Nato, eller för den delen med endast ett av de större Nato-länderna, skulle det sluta mycket illa. Det är av denna anledning man har gjort tydligt att tröskeln för insats av kärnvapen är mycket låg….”

  Hela artikeln, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vast-maste-forhindra-totalt-sammanbrott_3451024.svd.

  Som jämförelse kan nämnas att i Norge fanns den 7 maj 1945 372 000 tyska soldater i landet. Det motsvarade ungefär 1 soldat på 10 norrbaggar.
  Så det enda de där 30 – 40 000 kan göra är vakta sin arslen.

 13. Johnny

  Lennart, “försöken att förvandla den baltiska befolkningen till en minoritet i sitt eget land”.

  Det är precis detta många européer är oroliga för när det gäller massinvandring av muslimer till Europa, men denna oror är rasistisk enligt Jesusmarxisterna i media, politik och storfinans.

  Putin har agerat enligt lagen i Ukraina, se min video ovan. Putin har inte genomfört någon olaglig statskupp i Ukraina, det är USA som gjort det. Det avlyssnade och läckta samtalet mellan USAs UD tjänstekvinna (Fuck the EU) och USAs ambassadör till Ukraina som konspirerar om vilken premiärminister som skall tillsättas innan statskuppen genomförts. Det är USA som attackerar Ukraina och hotar Ryssland, inte tvärt om.

  När det gäller media i väst så har den i alla fall sedan slutet av 1870-talet ägnat sig åt att bedriva krigspropaganda, både före, under och efter kriget. JP Morgan (80% Rothschild) köpte de 25 största tidningarna i USA 1917. Idag är det en vetenskaplig konstform att bedriva krigspropaganda och det är det vi ser nu och vi börjar lära oss hur det fungerar för krigen kommer allt frekventare.

 14. Johnny

  Roger, jag är emot att staten bestämmer vad människor skall bo, det är därför jag är helt emot statssubventionerad massinvandring av typ “släng ditt pass och bli livstidsförsörjd av svenskarna”. Hade vi haft en naturlig migration, dvs arbetskraftsinvandring, så hade den varit betydligt mindre och mycket bättre integrerad (dvs mindre problem och lägre kostnader), jämför dagens arbetslösa muslimer med industriarbetande finnländare på 1950-1960 talen. Bättre att hjälpa 100 flyktingar i Afrika än 1 för samma kostnad, plus att vi då slipper alla integrationsproblem och kostnader. Men det vill inte makten, de vill ha hit så många flyktingar som möjligt för att söndra och härska samt tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad.

 15. roger

  Från att: återta en liten ryskbefolkad udde som tillhört Ryssland i hundratals år fram tills det överläts mot sin vilja för 50år sedan. En udde (som inte ens var en hundraprocentig del av Ukraina utan hade ett betydande självstyre) där de styrande och befolkningen bad Ryssland komma till undsättning efter att otvivelaktiga Rysshatare tagit plats i Parlamentet. Det hölls en folkomröstning huruvida de ville tillhöra urfattiga Ukraina eller betydligt rikare Ryssland, resultatet blev samma som omröstningen på Falklandsöarna.

  Till att: anfalla NATO-/EU-länder.

  Kamma er, tror ni verkligen det själva? tihi

 16. San

  Jag är inte det minsta orolig för baltländerna, de hamnar nog inte topp 10 på min prioritetslista. Men det är helt i sin ordning att baltländerna oroar sig för sig själva.

 17. roger

  Putin lovade nyligen Obama per tele att ingen ytterligare attack skall ske. Väst bad om att få det skriftligt och har fått det också. Upprepade ggr har de sagt att de inte är intresserade av att gå in i Ukraina eller någon annan region.
  De har lanserat några olika förslag till fredliga lösningar.

  Ändå fortsätter väst att hetsa upp en stämning och ett hot som inte finns. San är orolig för Baltländerna och tycker de skall gräva skyddsrum, införa undantagstillstånd och släcka internet, herregud, har det överhuvudtaget dryftats ngt hot mot dem öht. Det är Bildt, NATO, och krigsfanatiker som fabulerat ihop att Ryssland skall invadera varje land med fler än två Ryssar. Men de facto finns inget som pekar på detta. Ju större hotbild man målar upp, desto mer publicitet får man. Krig säljer. De med en mer sansad ton får givetvis inte lika mkt utrymme. Fred säljer inte lika bra.

  Vore såklart retligt om NATO skulle missa detta tillfälle? För att inte tala om vapenindustrin, herregud, Sverige skall ju köpa fler JAS och ubåtar, t.o.m. V-Sjösten vill pumpa in pengar i försvaret.
  Fuck, måtte Putin göra ngt snart 🙂

  1. Lennart

   roger: Men Putin har redan gått in i Ukraina och ockuperat Krim. Så hans löften är inte värda någonting. Och ditt försvar av Putin är helt oförsvarligt.

 18. roger

  Nu publicerar NATO bevis på samma sätt som Bush gjorde inför Irakkriget, helt okritiskt utgår västs media från att allt är helt sant och agerar inte utifrån att NATO är en part i denna konflikten. (NATO kan ha rätt i sina bilder, det vet inte jag, men media skall alltid ha ett kritiskt förhållningssätt och det har de inte i Ukrainakonflikten)
  NATO-belägringen av Ukraina verkar gå snabbare än vad Bildt hade kunnat drömma om.

 19. San

  Jag tror också att balterna kan vara lugna, men med tanke på att det var så sent som på 90-talet som de rullade in pansarvagnar där så kan man kanske ha förståelse för att de överreagerar.

 20. Bosse

  jag tror det handlar om fega journalister som inte vågar ifrågasätta normen och sina kollegor. De blir isf som jag nu blivit: kallad kommunist, kyckling, putinkramare osv. Nä, bättre o tycka som CNN.

  Roger: Japp uttrycker man inte den åsikt som är “korrekt-märkt” så blir man stigmatiserad, så därför har (nästan)alla som uttalar sig “korrekta” åsikter alldeles oavsett vad de tänker innerst inne. Det finns stunder då jag tvivlar på att vår demokrati verkligen är så demokratisk som vi vill göra sken av.
  “Du får tycka vad du vill men tycker du inte som det bestämts att vi ska tycka så blir du utstött” typ.

 21. Bosse

  Jag tycker deg gått hysteri i den här “Ukraina-grejen”. Allt blåses upp till orimliga proportioner. Putin ses som ett hot mot Baltikum, övriga Europa och världsfreden. Nåväl Putin må vara arrogant och maktfullkomlig men han är inte galen. Han förstår mycket väl att om han ger sig på baltländerna så går det åt pipsvängen. Han kommer garanterat inte att försöka sig på något sådant. Jag tror nog att balterna kan vara lugna.

  1. Lennart

   Bosse: Putins agerande är så anakronistiskt och så helt i otakt med tiden att det inte är konstigt att grannländerna oroas. Putin är inte galen men han är inte heller mogen. Igen kan idag förutsäga hur han an komma att agera. Och däri ligger faran.

 22. San

  Hur balterna tänker skydda sig mot någon eventuell rysk invasion lägger jag mig inte i. Men att stänga ner internet lär väl vara bättre än att citera Voltaire, fast det kan ju så klart ha andra negativa konsekvenser.

  Att de är oroliga har jag förståelse för.

  1. Lennart

   San: Ja efter den ryska ockupationen och försöken att förvandla den baltiska befolkningen till en minoritet i sitt eget land så skulle jag också vara orolig.

 23. Marcin

  Jag är övertygad att om vi alla satt ner kring ett runt bord och en himmelsk tårta placerades på bordet till vår glädje, så skulle Roger vara den som skulle lyckas bäst med att skära ut lika stora portioner åt var och en av oss.

  1. Lennart

   Marcin: Roger skulle ta hela tårtan och skicka den till Putin. Det är vad roger skulle göra.

 24. roger

  san: Internet och twitter är nog större uppviglare isf, de kanske borde stänga det med?

  Om det nu är så vi skall möta hot, låt oss ta oss an det största hotet mot mänskligheten på samma sätt, Miljöhotet. Tysta alla kritiker med censur o vips så är vi räddade med sol, vind & elbil!
  Fan, san, du borde få nobelpriset 🙂

  Ang. Johnny så delar jag till viss del hans syn kring minskat skattetryck och mindre statsapparat.
  Ang Ukraina o västs media så tror jag inte de är styrda på ett så spännande konspiratoriskt sätt som Johnny, utan jag tror det handlar om fega journalister som inte vågar ifrågasätta normen och sina kollegor. De blir isf som jag nu blivit: kallad kommunist, kyckling, putinkramare osv. Nä, bättre o tycka som CNN.

  Största skiljelinjen mellan mig och Johnny är annars att han vill att politiker skall bestämma var folk får bo, istället för människorna själva.

 25. San

  Jag tycker det finns utmärkta skäl för baltiska länder att censurera RT med tanke på hur Ryssland agerat i Ukraina. Varför skulle balterna bjuda Putin på en kommunikationskanal till att vigla upp folk i deras egna länder? Det är ju inte precis så att de har tvekat att ingripa militärt i Baltikum relativt nyligen i historien.

  1. Lennart

   San: Precis, de baltiska staterna lever med en mycket stor björn som plötsligt har blivit mycket oberäknelig.

 26. Johnny

  Roger, fan roger du låter ju riktigt vettig, vad har hänt?

  Lennart, ryska medier är inte mer styrda av ryska staten än vad västmedia är av sionistiska oligarker, det är full fart på propagandan från båda håll, men många västerlänningar verkar väldigt blinda för sina egna medias manipulationer. Bäst att läsa båda sidor och oberoende bloggar.

  ……….

  Lennart är du inte glad över att jag finns som ständigt håller dig informerad om vad som verkligen händer i världen, 🙂

  1. Lennart

   Johnny: Du och Roger verkar verkligen ha funnit varandra. Roligt att se att den här bloggen kan föra människor samman.

 27. roger

  det här är ju vad det egentligen handlar om i mångt och mycket:
  http://english.pravda.ru/world/asia/08-04-2014/127291-isolated_russia-0/

  Natos expansion i forna sovjetrepubliker och därmed isolation av Ryssland. Om nato inkluderade R i Nato finns det ingen fiende längre voila – fred!

  Varför är EU egentligen så passionerat förälskat i ett försöka integrera ett urfattigt Ukraina fullt med människor som inte delar våra värderingar in i eu!? Skall vi verkligen fortsätta låtsas i västlig media att det inte handlar om att isolera Ryssland?
  Skulle vi inte kunna försöka styra upp t.ex. Rumänien först? Eller inkludera Albanien?
  Många frågor. Att de inte diskuteras oroar mig.

 28. roger

  Västs media har inte gjort en enda seriös undersökning med värdig omfattning om Krimborna vill tillhöra Ukraina eller Ryssland, det mesta pekar på det senare.
  Men här gäller inte våra demokratiska värderingar längre utan vi har hittat en liten minoritet på Krim (typ samer eller indianer) som får gråta ut och ogilla Ryssland i TV för att vi skall tycka “rätt”.

 29. roger

  Lennart: Det finns väldigt mycket jag har emot Putin och Ryssland. RT sänder tveklöst extremt vinklade nyheter, ingen tvekan om det. Ryssarna kör fulspel i Ukraina, ingen tvekan om det. Jag delar västs och USAs värderingar till 99%. Men det är faktiskt så att det sker ett fulspel från västs sida som jag inte förväntar mig från riktiga demokratier.

  Det jag riktar mig emot är den ensidiga rapporteringen och ffa märkliga uppträdandet bland våra politiker.
  Det finns en komplexitet i detta som inte debatteras.
  Svenska och andra politiker står på ett märkligt sätt upp för Svoboda, ett extremt parti på väldigt många sätt.
  Vi använder en väldigt udda måttstock gentemot Ryssland, Krim hör mer hemma i Ryssland än Falklandsöarna till UK t.ex.
  Vilka införde sanktioner mot USA efter, deras på falska grunder, invaderade Irak? Ryssarnas motiv att inta krim är mer legitima än Irakkriget (vilket jag iofs stöder men på andra grunder) på papperet.
  Vi har Franska kolonier som vill ha självständighet men det skiter vi i.
  Västlig media och politiker försöker låtsas att Janukovytch flydde från “fredliga” demonstrationer.
  EU tecknar avtal med ett icke folkvalt styre i Ukraina, avtalet har aldrig funnits på tusentals år, varför inte invänta ett val?
  EUs avtal var rent ekonomiskt ett sämre avtal för Ukraina än det Ryssland erbjöd.
  osv osv
  Att Ryssarna kör fult förväntar jag mig men att västs demokratier beter sig som de gör utan att ifrågasättas av våra medier är fel.

 30. roger

  Jag funderar på om västs media och politiker tycker censur är rätt sätt att bemöta upplevda hot?
  Trodde västvärldens demokratier var överrens om att detta tänk var förbehållet diktaturer.

  Så verkar det inte vara, självklart tycker du, anmärkningsvärt tycker jag. Vi tycker olika.

 31. San

  Du får fundera på om det är rimligt att baltländerna känner sig hotade av Ryssland i nuläget.

 32. roger

  San:

  Det är relativt vanligt och logiskt att två länder som uppfattar sig vara i krig med varandra censurerar respektive länders nyhetskanaler. Ingenting att göra något sång och dansnummer över.

  Nu tycker jag ju att man tar det lite långt om man anser att EU- och NATO-länderna Litauen och Lettland “uppfattar sig vara i krig med” Ryssland, men men.

  Jag tycker ändå det är anmärkningsvärt att demokratier inom EU väljer att göra denna censur. Tycker det är brutalare än t.ex. Turkiets tillfälliga twitterstängande, vilket EU gärna gjorde sång och dansnummer utav.

  All form av censur i demokratier skall givetvis kritiseras, herregud.

  Börjar du kanske dansa om de stänger ned youtube med samma motivering eller var går din demokratigräns?

 33. Johnny

  En annan aspekt när USA och NATO ökar hotet mot Ryssland genom att flytta fram sina positioner i Östeuropa genom att tillsätta en marionett regering i Ukraina är att Ryssland, som är världens resursrikaste land, vänder sig mot Kina, Indien och andra länder i Asien. Det ligger inte i Europas intresse.

  Här är en bra video från oberoende Next News Network som intervjuar professor Francis Boyle om Ukraina, Boyle är expert på internationell lag:

  https://www.youtube.com/watch?v=g-4jLF-AsEk

 34. San

  Det är relativt vanligt och logiskt att två länder som uppfattar sig vara i krig med varandra censurerar respektive länders nyhetskanaler. Ingenting att göra något sång och dansnummer över.

 35. jalla jalla

  Andra världskriget irrelevant i detta sammanhang. Jämför i stället med uppmarschen till Första världskriget.

  (Och angående vad Putin vet, så vet han naturligtvis att de polska idioterna lade snaran om sin egen hals genom att samarbeta med tyskarna i styckningen av Tjeckoslovakien 1938 i stället för att samarbeta med Sovjet som ville sända trupper för att hjälpa tjeckerna. UK och Frankrike ville hetsa Tyskland till krig mot Sovjet och sålde gärna Tjeckoslovakien för att underlätta tyskarnas Drang nach Osten. Och resten är, som man brukar säga, historia …)

 36. roger

  Intressant att Estland och Litauen inför censur och hindrar RTs sändningar i sina länder.
  Än mer intressant västlig media och politiker inte gör en större sak av detta!!?

  Lennart: lägg ner din härskarteknikerna

 37. Johnny

  Roger är den som förstår konflikten bäst. Lennart är som vanligt språkrör för sionistisk propagandamedia med New York Times, Guardian och DN som främsta källor.

  Nu är det Putins fel att provinserna i öst vill bryta sig ur Ukraina och de som genomförde den olagliga statskuppen med USA och EU i spetsen är helt oskyldiga. Som vanligt är det Ryssland och Lavrov som föreslår konstruktiva lösningar på krisen med multilaterala samtal mellan USA, EU, Ryssland och Ukraina.

  Det är USA och EU som måste upphöra med att genomföra olagliga statskupper och krig i andra länder.

  1. Lennart

   Per: Det är nyckelfrågan som ingen ännu vet svaret på. Jag misstänker att det beror på hur västliga dessa länder är. Jag har t.ex. svårt att tro att den ryska minoriteten i de baltiska staterna skulle försöka göra öppet uppror.

 38. roger

  nä, ni behöver inte vara rädda :). Det de ffa vill ha är inte rysk trupp utan Folkomröstning!
  Såg att Svoboda återigen visat sin fina sida med handgemäng i Parlamentet. Härom veckan misshandlade de TV-chefen, inte ett kritiskt ord om Svoboda från Bildt, utan Tvärtom!

 39. roger

  men, nyss var det så här maktpositioner skulle tillsättas!? genom fredliga demonstrationer, nä just det ja, det gäller bara när det tycks som väst.
  Nu är det dessutom Putin som destabiliserar, var det isf Bildt o Obama fick till skifte i Kiev?

  Val, så skall maktpositioner tillsättas, väst har understött en olaglig statskupp, det får de äta upp nu?
  Eller är de bara glada över den ostabila situationen?
  Om jag hade varit högsta hönset i NATO eller inom vapenindustrin hade jag gnuggat mina händer

  1. Lennart

   roger: Nu är du väl lyckligtvis ett mycket litet höns, mest en kyckling, så vi behöver inte vara rädda.

Comments are closed.