Politik

Ukraina: kan Putins specialförband i östra Ukraina förhindra valen den 27:e maj?

Kiev, Ukraine

Ukrainas presidentval kommer att äga rum den 25:e maj i år, och Vladimir Putin är uppenbarligen fast besluten att göra allt för att destabilisera landet innan dess. På precis samma sätt som han ockuperade Krim. Med specialstyrkor och ockupationer officiella byggnader.

De flesta observatörer som jag läser tror inte att han är ute efter att ockupera östra Ukraina, i alla fall inte ännu. Bara att göra fria val omöjliga i östra Ukraina, på gränsen till Ryssland.

Andrew Higgins skriver i New York Times om hur beväpnade ryssar nu ockuperar polisstationer i östra Ukraina, nära den ryska gränsen: Armed Men Seize Police Station in Eastern Ukraine City

DONETSK, Ukraine — Pro-Russian militants seized police stations and other security facilities in the most populous part of eastern Ukraine on Saturday, in a brush fire of violent unrest that the government in Kiev immediately denounced as Russian “aggression.”

The attacks on the Police Headquarters here in Donetsk and on a police station and a state security branch in Slovyansk about 50 miles away, along with reports of shootings in several other towns, suggested a coordinated campaign to destabilize the Donetsk region, a vitally important industrial and coal-mining area that borders Russia.
Continue reading the main story

Six days earlier, pro-Russian activists seized the headquarters of the regional government, declared an independent People’s Republic of Donetsk, and demanded a referendum on whether to secede from Ukraine and join Russia. Ukraine’s acting president, Oleksandr V. Turchynov, called an emergency meeting late Saturday of the country’s national security council to discuss the escalating crisis in the mainly Russian-speaking east of the country.

Och Economist skriver om Putins försök att destabilisera Ukraina före presidentvalet: Wearily back to the battlefield. The disturbances in eastern Ukraine demonstrate that Russia wants to destabilise the country before next month’s election

In a carefully co-ordinated action, groups of men, some armed, took over government buildings in Donetsk, Luhansk and Kharkiv, declared the “independence” of eastern Ukrainian republics, demanded referendums and called for Russian assistance. They aped the Maidan protesters in Kiev with barricades made of car tyres and the distribution of food. The theatrics were said to be directed from Moscow with money from Mr Yanukovych and his son, who still control some local mayors in the Donetsk region. Yet there was little popular support, as most people in the east support Ukraine’s sovereignty.

That small invading groups could so easily take over government buildings testified to the weakness of the interim Kiev government and the inaction of the local police, who are demoralised and humiliated by having to serve those whom they fought against only a few weeks ago. Senior officials, including Arsen Avakov, the interior minister, were sent to the region to supervise the police. Some government buildings were then retaken, though others remain in the hands of separatists.

Anna-Lena Laurén skriver i SvD om den Ukrainska regeringens misstag och Putins specialstyrkors ockupationer av officiella byggnader i gränsstäderna i östra Ukraina: Kievs misstag kan stå Ukraina dyrt. Oroligheterna i östra Ukraina verkar nu urarta totalt. Den ryska inblandningen är tydlig, samtidigt som den ukrainska regeringen serverade Kreml ett dukat bord då man reste till Bryssel istället för till Donetsk.

På lördagen utbröt skottlossning mellan proryska maskerade män och polis i Kramatorsk utanför Donetsk. Innan dess hade maskerade män i vad som verkar vara en koordinerad operation övertagit två myndighetsbyggnader i Slovjansk, som ligger i hjärtat av östra Ukraina. Dessutom ockuperades inrikesministeriets kontor i Donetsk.

På lördagen fortsatte oroligheterna i sagda område då maskerade män intog polisstationen och säkerhetstjänsten i Slovjansk samt inrikesministeriets byggnad i Donetsk. Reportrar på plats talar om koordinerade attacker som verkar utföras av ryska elitsoldater. Att döma av det videomaterial som en granne hade filmat genom sitt köksfönster handlade det om en mycket proffsig operation.

Övriga videor som har lagts ut på Twitter visar bilder på grönklädda maskerade män. De beter sig på ett sätt som intill förväxling liknar de ryska maskerade soldater jag själv ett antal gånger försökte konversera med på Krimhalvön.

Kalle Holmberg skriver i DN om de senaste ryska ockupationerna i östra Ukraina: Proryska aktioner skapde stor oro i östra Ukraina

Vid 19-tiden, lokal tid, togs polisstationen i staden Kramatorsk, tiotalet mil norr om storstaden Donetsk, över av dryga tjugotalet militanta separatister, bussade till platsen. Det var lördagens sista attack mot en myndighetsbyggnad i östra Ukraina, föregången av bland annat en attack mot polisstationen i Slovjansk.Under dagen upprättade maskerade män, iklädda en blandning av civila kläder och stridsmundering, vägspärrar där de stoppade och kontrollerade fordon innan dessa fick klartecken att fortsätta, rapporterade nyhetsbyrån Reuters som talat med vittnen. Spärrarna, bestående av bildäck och sandsäckar, återfanns utmed vägar som från Donetsk och Luhansk ledde in mot Slovjansk.

Putin ligger alltid et steg före den Ukrainska regeringen, för att inte tala om EU och USA.

Frågan är nu om USA och EU kommer att agera eller om man kommer att finna sig i att Putin de facto tar över makten i östra Ukraina.

Det viktiga är den nya krigföring som Putin nu utvecklar inne i själva Ukraina. Och som sen kan sättas in i andra grannländer, inklusive de baltiska staterna. Nato är utrustad för konventionell krigföring och står maktlös inför såna här specialstyrkor.

Den stora frågan idag är om Putin kommer att försöka sabotera Ukrainas och EU:s ekonomi genom att helt sonika stänga av naturgasleveranserna, i alla fall till Ukraina.

De närmaste veckorna kommer att bli nagelbitare.

Mer om krisen i Ukraina

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet, GP, SvD

[tags]Russia Ukraine Crimea Russia Putin Russian Troops Crimea Putin Crimea Putin Ukraine Ukraine Russia Russia Crimea , Putin Ukraina, Putin Krim, Putin Odessa, Putin USA [/tags]

46 thoughts on “Ukraina: kan Putins specialförband i östra Ukraina förhindra valen den 27:e maj?

 1. Christer W

  CMO En folkpartistisk riksdags man och expressen!! Det har inget större trovärdighetskapital i Sverige, i stort sett bara i nivå med folkpartiets valresultat och fotbollshuliganer. 🙂

 2. roger

  san, förstår vad du menar för uppgörelse men där fanns inget sådant. NATO har aldrig lämnat garantier eller löften till Ukraina eller några andra icke-natoländer om beskydd.

 3. San

  Jag tror löftet till Ukraina kom i samband med att de lämnade över kärnvapen-arsenalen till Ryssland.

 4. San

  Roger

  Jo, jag vet att NATO har lovat detta till andra NATO-länder, även indirekt lovat Ukraina vill jag minnas. Men USA har lovat saker de inte kan hålla och den bluffen synar nu Putin.

 5. roger

  San:

  Ett annat problem med att EU är beroende av USA är att USA aldrig i helvete skulle gå i krig med Ryssland över Baltikum.

  Om någon ger sig på ett NATO-land kommer NATO bita tillbaka, det är hela idén med ett NATO-medlemskap.

  NATO har lovat en mängd stater i forna östeuropa att USA ska komma och försvara dom om de behöver.

  NATO har inte lovat icke-anslutna länder något understöd, isf faller ju hela idén med NATO-medlemskap.

  Men dina poänger om att europas beroende av NATO är stort och att NATO huvudsakligen består av USA, ja, det håller jag med om.

 6. San

  “min och min åsikt”, det är huvudsakligen Dan Carlins åsikt, men av allt jag har hört så låter det mest vettigt.

 7. San

  Personligen är jag av åsikten att ja, NATO har i viss mån provocerat fram det här med expansionen och att det största problemet är att de europeiska länderna förlitat sig på USA för sitt försvar. Det bästa hade varit om EU hade haft en egen försvarskapacitet, de hade nog agerat annorlunda än vad ett USA styrt NATO har gjort.

  Ett annat problem med att EU är beroende av USA är att USA aldrig i helvete skulle gå i krig med Ryssland över Baltikum. Det är just det Ryssland utnyttjar just nu. NATO har lovat en mängd stater i forna östeuropa att USA ska komma och försvara dom om de behöver. Löften även Putin inser att USA aldrig kommer att infria, därför har han nu synat bluffen.

  SÅ ja, NATO expansionen har varit dumdristig hybris från NATO:s sida, vilket lett fram till krisen vi har idag. Men det gör ju inte den aktuella krisen mindre aktuell.

  1. Lennart

   San: “Det bästa hade varit om EU hade haft en egen försvarskapacitet”. Det håller jag helt med dig om. Olyckligt att det inte blev så.

 8. San

  Roger

  Tycker det är väldigt förmätet att säga till länder som nyligen i olika former varit ockuperade av Ryssland/Sovjet att de inte ska vara oroade när Ryssland agerar som de gör just nu.

 9. roger

  San, det finns säkert en oro på många håll.. Fast i mitt tycke finns det ingen grund för det. Hollande pratar om krig i Europa, what!!!? För att en liten Ryskbefolkad udde med stort självbestämmande ville och annekterades av Ryssland?
  Media har ju gjort en hönsfarm av en fjäder!

 10. roger

  I Donetsk så bor det fler Ryssar än Ukrainare (48vs46%). I Donetsk har >70% Ryska som sitt förstaspråk.
  Den ickevalda regerings första nya lag var o göra Ryska till ett ickeofficielt språk och snabbt byta ut folkvalda myndighetspersoner och befattningshavare i många regioner, det sänder en slags signal till vissa delar av den Ukrainska befolkningen, tänker jag.

  Det är liksom inte jättekonstigt att dessa människor protesterar och misstror den sittande ledningen, tycker jag.

  Men läser man västs media så är dessa av Putin ditbussade Ryssar och den ordinära befolkningen vill in i EU! Om det finns en miljon Ryssar där, behövevs det kanske inte bussas så mkt tänker jag..

 11. Christer W

  San. När det gäller Bildt, så tror jag att han är så korkad överklass när det gäller Ryssland så att han tror det. Att i det närmast är det nog en förlängda ryggmärgenreaktion hos honom skulle inte förvåna mig.
  Du har väl hört talas om kosackvalet, det finns en hel del oppositionspolitiker som tror att det är Bildts mål att driva fram ett nytt “kosackval”.

 12. Christer W

  Rädslan och oron i EU-länderna kanske inte handlar ändå så mycket om Ryssland. T.ex. det vi hör mest om från Grekland är om Gyllene Gryning och mindre om Syriza. Syriza, det grekiska vänsterpartiet har nu växt till Europas största enligt opinionsundersökningar. Det har ca 30% nu. Italienarna ser det som ett hopp för en enig vänster i Italien, när Alexis Tsipras besökte Palermo nyss togs ha en mot av en massa folk på flyplatsenoch han hyllades i stil med fotbollsstjärnor, operasångare m.m.
  Han har signalerat att om de kommer till makten kommer ställa in räntebetalningarna och riva upp över 400 lagar som har påtvingats dem. Genomför Grekland det som kommer liknade krav från folk i Italien, Spanien, Portugal m.fl.

  Detta är den verkliga krutdurken för EU, IMF och andra.

 13. San

  Rädslan eller oron runt om i olika EU-länder för vad Ryssland gör just nu är nog både ärlig och välgrundad. Sen finns det ju de som av någon outgrundlig anledning tycker den eventuella oron i EU ska vägas mot USA, men hur det hjälper någon i Ukraina eller Baltikum är för mig en gåta.

 14. San

  Christer W

  Jag ser nog Bildt som en propaganda-soldat på sin sida, ungefär som när jag hörde Estlands PM på TV nyligen. Det är väl på den nivån kriget förs just nu. Men att det skulle vara för Bildt hoppas på fler mandat för Moderaterna i EP är det dummaste jag läst på mycket länge.

 15. Christer W

  Lennart och San, många i Sverige i dag höjer på ögonbrynen över Bildts agerande. Att ni inte vare sig hör det och märker det beror nog på att sitter så långt bort från café- och lunch-borden.

  Dessutom är svensk media i dag rätt tendentiös när det gäller Ryssland, t.ex. så skriver den om att Ryssland lägger 4,1% av bmp på rustning och att USA lägger 3,8% av bmp på sin rustning. I reda pengar blir det ca 640 miljader dollar för USA och ca 88 miljarder dollar för Ryssland. US lägger alltså mer än 7 gånger så mycket pengar på rustning än Ryssland. Det går ju att fundera över hur mycket pengar västeuropa lägger på rustning .
  Svensk media i dag lägger större kraft på att desinformera än att på ett värdeneutralt sätt att belysa alla aspekter. Ungefär det som all media gjorde på slutet av 30 och halva 40 med ett undantag, Göteborgs Handels- och Sjö-fartstidning.
  I dag saknas en GHSt.

 16. roger

  Uppkomna konflikten har bara en vinnare, NATO. Helt plötsligt blir det väldigt legitimt för dem att expandera till nya stater i Rysslands närområde, samt utöka den militära närvaron i redan anslutna NATO-länder som gränsar till Ryssland, Yippie!

 17. roger

  Att Sveriges, av alla länders, utrikesminister är den med allra högst svansföring i konflikten förvånar mig. Har Sverige som nation så väldigt mycket att vinna på Ukrainas handelssituation?

  Jag tror helt enkelt att han njuter utav att få stå i centrum och känna sig viktig, tänk att han kanske tom får prata med amerikanska politiker och bli citerad i amerikansk media, yippie!

 18. Johnny

  Varför skulle Putin vilja destablisera Ukraina? Självklart vill Putin ha lugn och ordning i ett land som transiterar 66% av Rysslands gasexport till Europa. Det var inte Ryssland som genomförde den våldsamma och olagliga statskuppen i Ukraina, det var USA som organiserade, finansierade och genomförde statskuppen tillsammans med lokala revolutionärer. Det är USA som destabiliserat Ukraina för att underminera Rysslands gasexport genom landet och för att Cheveron, Exxon och Shell skall få möjlighet att utvinna gas i västra Ukraina och exportera den till Europa. Inte första gången detta sker.

  “To place the coup in Ukraine in historical context, this is at least the 80th time the United States has organized a coup or a failed coup in a foreign country since 1953.”

  http://www.alternet.org/world/americas-coup-machine-destroying-democracy-1953?paging=off&current_page=1#bookmark

 19. San

  Det sägs mycket dumt runt om i världen, men att Carl Bildts motivation skulle vara fler röster åt Moderaterna i EU-parlamentet tar nog priset.

  1. Lennart

   San: Jag tycker att Bildt gör bra ifrån sig om Putin och Ukraina. Han har ofta en olycklig förmåga att låta som en besserwisser men inte nu.

 20. Peter Andersson

  Utan att på något sätt samtidigt stödja Putin vill jag påminna om att det är val till EU-parlamentet om bara en månad – och att sådana här militära eller hotande militära kriser normalt gynnar den högra sidan av det europeiska politiska spektrat vid val, det vill säga den sida som just nu trampar vatten i t.ex Sverige, således inte så konstigt att t.ex Calle Bildt verkar blåsa på massmediala elden allt vad han orkar.

 21. San

  Angela Merkel och förmodligen ett gäng andra skulle åka ut med huvudet före i nästa val om Ukraina tilläts gå med i EU. Det har naturligtvis aldrig varit aktuellt.

 22. roger

  Kim Jong-Un hotas, likt Putin, som sagt inte heller utav någon nära förestående revolt, helt riktigt.

  Men herregud! Ukraina är/var inte nära att gå med i EU! Finns ett antal krav o uppfylla som de inte är i närheten utav. Däremot var de på väg in i det Östeuropeiska partnerskapet, ett projekt startat av Bildt och Polens utrikesminister. Ett projekt riktat mot alla postsovjetiska stater, utom Ryssland, för att knyta dem närmre eu.

 23. San

  Ukraina kommer förhoppningsvis inte att bli medlemmar i EU, varken för deras egen skull eller EU:s. Så långt har Roger helt rätt. Efter debaclet/hybrisen med att försöka sammanföra Greklands och Tysklands ekonomier under samma valuta så tror jag knappast att någon är intresserad an någon sådan galenskap.

  1. Lennart

   San: Nu är tyvärr ingen ekonom, men eftersom Ukraina var på vippen att gå med i EU tidigare i år, och ett EU-medlemskap skulle införliva den Ukrainska ekonomin med resten av EU och dessutom göra det svårare för Putin att destabilisera landet, så tror jag absolut att ett EU-medlemskap på sikt skulle vara bäst för Ukraina. Och säkert också för EU.

   Det var ju just EU-medlemskapet som fick Putin att gå genom taket. Och om både Putin och flitige roger är emot något, så är jag ipsi facto för det.

 24. roger

  Det vill jag absolut, låt oss hoppas att det lyfter. Det lär väl iofs ändå inte fälla Putin, som åtnjuter popularitetssiffror vilken ledare i väst som helst varit stolt över.
  Polen, Tjeckien, Rumänien, Bulgariens, Ungerns och ffa Baltländernas EU-inträde har inte orsakat någon resning i Ryssland, så att ett handelsavtal med Ukraina skulle göra det, nja.
  Världen bör inrikta sig på post-Putin och inte göda den växande Ryska nationalismen.

  1. Lennart

   roger: Och Kim Jong-un åtnjuter opinionssiffror som skulle få Fredrik Reinfeldt och varenda annan EU-ledare att svimma. Så är det när man inte behöver oroa sig om fria val.

 25. roger

  lennart: Växa ungefär som Rumäniens, Bulgariens och Greklands ekonomier gjort menar du? 🙂

  Tycker du är ganska barnslig det här med att jag skall flytta till Moskva och är en kyckling etc. Det enda jag efterlyser är en mer nyanserad rapportering och lite ifrågasättande av vad som sker.

  Jag ser gärna Ukraina i EU, tycker dock att besluten om att gå med där skall ske genom demokratiska val. Inte att en tillfällig övergångsregering sitter och fattar beslut som kommer påverka landet i decennium framöver.
  Mycket verkar peka på att stora delar av Ukraina inte vill närma sig EU, detta borde belysas och diskuteras. Varför ser man inga pro-ukrainska demonstrationer i östra Ukraina?

  1. Lennart

   roger: Nej jag menar som Polen och Tjeckien. Om Ukraina bara kan ta sig ur Putins grepp så kommer man att få en chans att sanera sin ekonomi. Men det är något som du inte verkar vilja.

 26. roger

  Welcome to europe!
  Nu är ni slavar under IMF och EU-trojkan.
  Helt ärligt, jag tror faktiskt de haft det bättre med Putins gratisrubel än miljardskulder till oss… Men men, det är tabu o tänka så.

  För det ukrainska folket väntar ett stålbad, även till följd av lånevillkor från väst.

  En lag om skattehöjningar för höginkomsttagare, från högst 17 till 25 procent, har redan godkänts. Och det blir sänkt ersättning i föräldraförsäkringen och vissa nedskärningar bland offentliganställda.

  De största smällarna för Ukrainas hushåll och företag kommer dock via det ryska gaspriset och en jättedevalvering av landets valuta – hittills på cirka 40 procent.

  Ukrainska rabatter på gaspriset till hushåll och företag i Ukraina har redan börjat avvecklas, i enlighet med landets IMF-uppgörelse.

  1. Lennart

   roger: roligt att läsa din domedagspredikan. När Ukraina väl blir medlem av EU så kommer landets ekonomi snabbt att växa. Men du kommer säkert att ha begärt politisk asyl i Moskva vid den tidpunkten.

 27. roger

  Ukrainas presidentval kommer att äga rum den 25:e maj i år, och Vladimir Putin är uppenbarligen fast besluten att göra allt för att destabilisera landet innan dess

  Så är det nog, o det får vi veta i parti och sekund genom alla tänkbara källor.
  Även EUSA passar på att utnyttja situationen som råder med en ickevald regering, genom att teckna diverse avtal, tycker det är ett tveksamt agerande som förtjänar att debatteras i media. Men om detta tigs det innerligt om.

  Sverige förbereder just nu, ensamt, ett lån på hundratals miljoner dollar till Ukraina. Sedan blir vi ju säkert med på något EU-paket också.
  Varför föregås inte det av någon debatt? Det är ju skattebetalarnas pengar.

  1. Lennart

   roger: det är väl jättebra att EU nu hjälper Ukraina att komma på fötter. När ryssarna väl ser den ukrainska ekonomin växa så kommer pressen på Putin att växa lavinartat.

  1. Lennart

   San: Nej det har du helt rätt i. När man läser den svenska pressen får man intrycket av att Ryssland och Ukraina ligger betydligt närmare.

 28. Johnny

  Ryssar i östra Ukraina kanske inte är så sugna på att leva under USAs olagliga marionett regering ……. som förbjudit ryska språket, flyttat guldreserven till USA, accepterat IMFs villkor oavsett vad de blir, …….

 29. Christer W

  Ryssland har interna problem. EU har interna problem. USA har interna problem. Då finns det inget bättre att fokusera på en yttre fiende så folks uppmärksamhet och ilska riktas mot något annat än den egna regimen
  Minns ni Tacher och juntan i Argentina , när deras makt var på fallrepet så lades fokus på Falklandsöarna/Malvinerna.

Comments are closed.